Първи кръг – ударно начало

1143

НАЛБ - ЕмблемаСвогеСофия БулсЛокомотив и Хелга започнаха с победи

На 21.10.2012 година започна вторият сезон в Националната аматьорска лига по баскетбол. За надпреварата се записаха 8 отбора, а миналата Неделя започнаха и мачовете помежду им, като те предоставиха много емоции както за състезателите, така и за публиката, която беше доста повече, отколкото на много мачове между професионални отбори. Отборите пък показаха много високо ниво и подсказаха, че ни очаква един много обещаващ сезон.

 

Блейдс – Своге 63:82 (16:21; 25:14; 9:31; 13:16)

Блейдс - СвогеСезонът в НАЛБ беше открит с двубой между отборите на Блейдс и настоящите шампиони от Своге. Мачът започна много интригуващо, като в началото играта беше изключително равностойна. Своге успя да спечели първата част с 5 точки, но Блейдс показа много сърцата игра през втората част, повеждайки на полувремето с 6 точки. След почивката предимството за Своге беше осезаемо. Третата част беше катастрофална за Блейдс, като тя коства победата на символичните домакини, тъй като в нея отборът отбеляза едва 9 точки срещу 31 за Своге. В четвъртата част мачът се доигра, за да се оформи разликата от 19 точки (82:63), с която Своге направи първата стъпка към защита на титлата.

Най-резултатен за Своге стана Руслан Богданов, който завърши с 22 точки. 17 добави Мирослав Иванов, а 15 реализира Антонио АнтовЛюбослав Петров и Емил Горанов вкараха съответно по 12 и 9 точки. За Блейдс най-много вкара Мартин Механджиев – 14 точки. Единственият друг състезател в отбора с двуцифрен точков актив беше Християн Стойнов, който наниза 12. 9 вкара Христофор Пешлеевски, а 8 добави Венислав Наумов.

Светкавица – София Булс 49:52 (14:9; 12:18; 15:8; 8:17)

Светкавица - София БулсВторият мач от кръга противопостави миналогодишния участник Светкавица и новосформирания тим на София Булс. Двубоят започна с преднина за символичните домакини, които съумяха да реализират 4 поредни тройки в началото и по този начин спечелиха първата част с 5 точки разлика. София Булс обаче се окопити бързо и спечели втората част, а с това и поведе на полувремето. И второто полувреме започна с предимство за Светкавица, като отборът имаше преднина от 6 точки преди последната част. До последните 3 минути на двубоя Светкавица успя да задържи преднината си, но тогава се пропука и позволи изравняване. 25 секунди преди края на двубоя, резултатът беше равен, но Светкавица извърши нарушение и получи 2 точки от наказателната линия. 5 секунди преди края топката беше в състезателите на Светкавица, които имаха пасив от 2 точки, но те сгрешиха, а с това и София Булс започна участието си в лигата с победа (52:49).

Силно за София Булс игра Георги Георгиев, който реализира 17 точки, в това число и последните 3 наказателни удара на отбора. Димитрис Георгополус вкара 11 точки, а Димитър Димитров – 8. За Светкавица единствен с двуцифрен точков актив беше Пьотр Коляев с 12 точки. 9 вкара Денислав Каменов, а с 8 завърши Филип Тодоров. Интересен факт е, че всички състезатели на София Булс, които взеха участие в срещата, успяха и да се разпишат.

Локомотив – Паляците 80:58 (24:16; 24:16; 18:13; 14:13)

Локомотив - ПаляцитеТретият двубой от кръга изправи един срещу друг миналогодишния вицешампион Локомотив и отбора на Паляците. В началните минути символичните домакини имаха предимство, като по този начин успяха да спечелят първата част с 24:16. Резултатът от втората част беше същият, а това означаваше и пасив от 16 точки на полувремето за Паляците. Второто полувреме беше далеч по-равностойно, като в него Локомотив спечели с 6 точки и с това подпечата победата си с 22 точки разлика (80:58).

Най-резултатен в срещата стана Александър Войнов от Локомотив с 24 точки. С по 18 му партнираха Димитър Станиславов и Георги Георгиев. За Паляците силно игра Радослав Конов, който завърши с 23 точки. Другият с двуцифрен точков актив в отбора беше Георги Истатков, който наниза 18 точки.

Къртачите – Хелга 58:66 (13:8; 20:15; 14:23; 11:20)

Къртачите - ХелгаПоследната среща от кръга противопостави Къртачите и носителя на купата Хелга. Двубоят започна с много сериозно предимство за Къртачите, като тимът спечели първата част, а в началото на втората направи серия от 10:2 и с това поведе с 23:10. Постепенно обаче Хелга влезе в мача и започна да играе по-добре. Все пак, на полувремето пасивът за носителите на купата беше 10 точки. През второто полувреме късата скамейка на отбора на Къртачите започна да си казва думата (6 души) и преди последната част Хелга губеше вече само с 1 точка. Логичното се случи през четвъртия период и Хелга спечели двубоя с 8 точки разлика (66:58).

Много силен за Хелга беше Петър Иванов, който вкара 24 точки. С 11 се включи Стефан Ангелов. 9 вкара Стефан Стоянов, а по 8 нанизаха Живко Радевски и Пламен Пенев. За Къртачите 19 точки реализира Виктор Чавдаров (5 тройки). 16 точки вкара Александър Добрев, а 14 – Красимир Рангелов.

За най-полезен състезател на първия кръг беше избран Петър Иванов Иванов от отбора на Хелга. Той вкара 24 точки (с което стана и най-резултатен в кръга, заедно с Александър Войнов, чийто отбор обаче записа много по-лесна победа) срещу Къртачите и беше в основата на обрата и трудната победа на своя отбор. Той ще получи своята специална награда, осигурена с любезното съдействие на Airball.bg, преди мача на тима си от втория кръг.

Вторият кръг в НАЛБ започва на 27.10.2012 година (Събота), когато от 15:00 часа играят Своге и Къртачите. На 28.10.2012 година (Неделя) от 15:00 часа Паляците и Блейдс ще гонят своята първа победа, от 16:30 часа Светкавица излиза срещу Локомотив, а в 18:00 часа София Булс се изправя срещу Хелга. Всички срещи отново ще се играят в залата на стадион „Локомотив„.

За повече информация и много интересни снимки, можете да разгледате страницата на НАЛБ във Фейсбук – http://www.facebook.com/NALB.BG.