Спомен отпреди почти 15 години с участието на Марин Механджиев и Боян Алексиев

85

От Националната аматьорска лига по баскетбол попаднахме на изключително любопитен спомен отпреди почти 15 години с участието на Марин Механджиев и Боян Алексиев.

През сезон 2009/2010 в Националната баскетболна лига, на 23.01.2010 година, се изиграва един от най-интригуващите двубои въобще в историята на лигата.

Срещата е в град Ямбол, а един срещу друг се изправят Ямбол и Левски. ТУК може да откриете статистика, видео и репортаж в сайта на баскетболен Ямбол.

Старши съдия на мача е Марин Механджиев, а заедно с него е и Боян Алексиев.

Пред препълнената зала Диана в Ямбол домакините печелят със 114:112 след 2 продължения, а репортаж от двубоя може да видите във видеото в настоящия материал.

Припомняме, че Марин Механджиев, който е част от УС на НАЛБ и е един от основателите на организацията, е един от най-успешните рефери в историята на спорта въобще.

Дългият и изключително успешен път в баскетболното съдийство за Марин Механджиев започва през 1985 година, когато завършва курс за съдии, още докато е студент.

През 1992 година придобива републиканска (национална) категория, а през 1996 придобива международна (FIBA) категория, като 5 пъти след това и защитава тази категория на международни семинари.

В периода от 1997 до 2001 година е член на Арбитражната комисия към БФБ, а от 1998 година е председател на СКБ (Съдийска колегия по баскетбол) – София, преизбиран многократно, като председателството му завършва през 2010 година, не защото не е избран, а защото БФБ създава съдийска комисия, в която се назначават, а не се избират председателите.

В периода от 2003 до 2008 е член на УС на НСКБ (Национална съдийска колегия по баскетбол), включително и председател на комисията по обучение.

През 2004 година е един от членовете-основатели на първата аматьорска лига в град София, а 6 години по-късно е един от основателите и на Асоциацията на съдиите по баскетбол.

В периода от 1998 до 2010 година провежда множество курсове и семинари за съдии и секретари по баскетбол в цялата страна.

Ръководи повече от 50 финални срещи за първенството и в турнирите за купата на България, основно за мъже, но и за жени. Над 8 пъти е обявяван за най-добър съдия в България. Вероятно наградите биха били дори повече, но от 2011 година такава класация не се прави.

Ръководи стотици международни мачове извън България, включително 2 финални двубоя на Европейски първенства за подрастващи, 3 мача за трето място и 1 полуфинал. Участва в множество турнири като „Efes Pilsen Istanbul World Cup – 2001“, „Universiade’99“, „Albert Schweitzer Tournament’98“ и други. През 2000 година съдийства в мъжката лига на Ливан в продължение на 3 месеца. Ръководи финалните мачове на турнирите за мъже в Солун през 2003 година между отборите на Гърция и Сърбия и Черна Гора, в Доха през 2008 – на клубното първенство на държавите от Персийския залив и много други. Получава покана и ръководи 2 финални мача от първенството на Румъния за мъже през 2006 година. Ръководи мачове в заключителния етап, включително и финала, от първенството на Кипър за мъже през 2013 година.

През 2004 година получава покана от ULEB, но показва лоялност към FIBA и БФБ (по това време организациите имат вражда и избирайки едната се затваря вратата за другата), като по този начин освен сериозни финанси, пропуска възможността да ръководи срещи в Евролигата и ULEB CUP.

През 2013 година приключва със съдийството на професионално ниво, заради навършена възраст от 50 години.

Боян Алексиев е част от екипа на НАЛБ още от сезон 2011/2012 – първият в историята на НАЛБ. Оттогава е неизменна част от организацията, превръщайки се в едно от най-разпознаваемите лица в българското съдийство.

На 17-годишна възраст завършва курс за баскетболен съдия. Национална категория е от 1999 година. Ръководил е мачове от абсолютно всички равнища в България, включително и множество приятелски международни турнири. 10 години съдийства в най-висшата лига на България за мъже. Ръководи срещи в НАЛБ от самото създаване на лигата.

А сега се насладете на този исторически двубой. Приятно гледане!

Използваме възможността да поздравим баскетболната общност в Ямбол за поддържаната платформа и историческата база данни, както и да благодарим за кадрите!