Участниците в конкурсите преди финала в турнира за купата на НАЛБ

972

НАЛБКакто знаете, на 19.07.2015 година са финалите в турнира за купата на Националната аматьорска лига по баскетбол. От 12:30 стартираме със срещата за третото място между отборите на Кучетата от Младост и Политехника. От 16:00 пък е кулминацията – финалът, противопоставящ отборите на Брикс и Норт Уест. ТУК можете да намерите събитието относно финалите във Фейсбук.

Между двата мача, от 14:00 часа ще се проведат традиционните конкурсиза стрелба от линията за наказателни удари, по забивки, за стрелба от зоната за три точки. Участниците в НАЛБ мерят сили в тези конкурси два пъти на сезон – по време на Звездния уикенд и по време на финалите за турнира за купата на НАЛБ.

Право на участие в конкурсите имат всички състезатели, които са картотекирани в някой отбор в турнира за купата на НАЛБ за сезон 2014/2015.

ИсторияПреди да обявим участниците в трите конкурса и журито в конкурса по забивки, нека погледнем назад, за да видим кои състезатели са триумфирали в отделните конкурси:

Конкурс за стрелба от линията за наказателни удари

Сезон 2011/2012
Димитър Станиславов (Локомотив) – Звезден уикенд
Димитър Станиславов (Локомотив) – Турнир за купата

Сезон 2012/2013
Петко Гатев (Светкавица) – Звезден уикенд
Георги Брестнички (Хелга) – Турнир за купата

Сезон 2013/2014
Васил Голов (Олд Таймърс) – Звезден уикенд
Зоран Йовановски (Ботев 2012) – Турнир за купата

Сезон 2014/2015
Климент Велков (Кучетата от Младост) – Звезден уикенд

Конкурс за стрелба от зоната за три точки

Сезон 2011/2012
Александър Войнов (Локомотив) – Звезден уикенд
Стефан Стоянов (Хелга) – Турнир за купата

Сезон 2012/2013
Александър Войнов (Локомотив) – Звезден уикенд
Георги Брестнички (Хелга) – Турнир за купата

Сезон 2013/2014
Христо Владимиров (Паляците) – Звезден уикенд
Светослав Петров (Дървоядите) – Турнир за купата

Сезон 2014/2015
Цветан Георгиев (Ботев 2012) – Звезден уикенд

Конкурс по забивки

Сезон 2013/2014
Иван Василев (София Лайънс) – Турнир за купата

Сезон 2014/2015
Александър Гогов (Хелга) – Звезден уикенд

ПравилаСега нека си припомним регламентите за трите конкурса:

Конкурс за стрелба от линията за наказателни удари: всеки състезател започва с 1 пробен изстрел, след което стреля 9 пъти с нормална топка, а десетият изстрел е с Money Ball (шарена топка) и носи 2 точки. Така максималният брой точки, който може да бъде постигнат, е 11. За финал се класират тримата най-добре представили се състезатели в първия кръг. В случай, че има равенство, на финал се класират повече състезатели. Финалът се провежда по абсолютно същия регламент, но е добавено и време за 10-те изстрела – 1 минута.

Конкурс за стрелба от зоната за три точки: всеки състезател стреля общо 16 пъти. Първият изстрел е пробен и не се брои. Следват по 3 изстрела от 5-те позиции, като 15-ият изстрел е с шарена топка (Money Ball) и носи 2 точки. Така максималният брой точки, който може да събере състезателят, е 16. На финал се класират първите трима от първия кръг. В случай, че има равенство, на финал се класират всички състезатели от топ 3. Финалът се провежда по абсолютно същия регламент, но и тук, както в конкурса за стрелба от линията за наказателни удари, е добавено време за 15-те изстрела – 1 минута.

Конкурс по забивки: всеки състезател прави по 2 забивки, като всяка забивка се оценява от специално жури с оценки от 5 до 10. За всяка забивка състезателят има по 3 опита, а ако и трите са неуспешни, той получава оценка 5 от всеки член на журито. За финал се класират първите трима по точки от първия кръг – отново е възможно на финал да отидат повече състезатели, в случай че има равенство. Финалът се провежда по абсолютно същия регламент – всеки състезател изпълнява по 2 забивки, като има по 3 опита за всяка.

Финалните кръгове са отделни и при равенство в тях не се взимат предвид резултатите от първите кръгове, а състезанието продължава докато не се излъчи победител.

Журито в конкурса по забивки е в състав: Александър Сотиров (Sportal.bg), Любомир Нешев (BGbasket.com), Светлин Йочев (TV7), Димитър Георгиев-Шустера (Livesport.bg). За съжаление Деян Веселинов (Нова ТВ) и Деян Калайджиев (Airball.bg), както и други няма да успеят да присъстват заради служебни ангажименти.

А ето ги и участниците в отделните конкурси, представяме ги според реда на записване:

Конкурс за стрелба от линията за наказателни удариКонкурс за стрелба от линията за наказателни удари: Емил Петров (Полицаите), Константин Манов (София Хоукс), Емил Гергински (София Хоукс), Огнян Василев (София Хоукс), Мартин Механджиев (София Хоукс), Сашко Лазов (Еър Фреш), Радослав Александров (Кучетата от Младост), Ивайло Иванов (Кучетата от Младост), Борислав Иванов (Кучетата от Младост), Пламен Виткин (Кучетата от Младост), Антон Христов (Гуми-Нет), Николай Истатков (София Лайънс), Калоян Николов (Норт Уест), Николай Георгиев (Олд Таймърс)

Конкурс за стрелба от зоната за три точкиКонкурс за стрелба от зоната за три точки: Симеон Найденов (Полицаите), Иван Миленков (Полицаите), Константин Манов (София Хоукс), Емил Гергински (София Хоукс), Огнян Василев (София Хоукс), Сашко Лазов (Еър Фреш), Велико Минков (Уориърс), Марио Александров (Кучетата от Младост), Иван Ненчев (Кучетата от Младост), Петър Захов (Кучетата от Младост), Любомир Рачев (Кучетата от Младост), Филип Сребров (Брикс), Антон Христов (Гуми-Нет), Николай Истатков (София Лайънс), Петър Радев (Норт Уест), Радослав Томов (Норт Уест), Емил Петров (Норт Уест), Любомир Нешев (Гуми-Нет), Николай Георгиев (Олд Таймърс)

Конкурс по забивкиКонкурс по забивки: Иван Коларов (Гуми-Нет), Иван Василев (София Лайънс), Иван Ненчев (Кучетата от Младост), Ангел Ташков (Норт Уест), Иван Вачков (София Лайънс)

19.07.2015 година, Неделя, 12:30 часа, град София, зала Овергаз Арена.