Благовест Асенов: Организацията в НАЛБ е отлична и не може да се сравнява с тази на други първенства

567

Благовест АсеновПрез месец Май 2017 година отпаднаха още отбори в плейофната фаза на първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол в София сезон 2016/2017. ТУК можете да откриете повече информация по въпроса.

Потърсихме Благовест Асенов от отбора на Джобтайгър Дюдс и го помолихме да ни отговори на няколко въпроса.

Отборът на Джобтайгър Дюдс завърши на осмо място в редовния сезон във втора дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол в София, след което изигра страхотна серия и особено невероятен трети мач в осминафиналната си серия срещу БГО Софтуер Булс, като тимът на Джобтайгър Дюдс се наложи с 2:1 победи. След това последва серия срещу Гуми-Нет, загубена с 0:2 от Джобтайгър Дюдс. През настоящия сезон обаче отборът бележи невероятен прогрес и въпреки че влезе като последен във втора дивизия, бързо се утвърди като един от постоянните и много силни тимове в дивизията. Джобтайгър Дюдс се представи отлично и на турнира на НАЛБ в Южна България, а от турнира на НАЛБ в Северна България се върна със сребърни медали. В стартиращия утре турнир за купата на НАЛБ Джобтайгър Дюдс ще направи сборен отбор с Фантомс. А по всичко изглежда, че за изключително амбициозния проект „Дюдс“ несъмнено най-доброто тепърва предстои. Благовест Асенов пък е неразделна част от Дюдс още от създаването на тима, като благодарение на огромния си опит именно той е и един от стълбовете както в организационен план, така и на терена.

Всички интервюта след края на сезон 2016/2017 в първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол в София (а и не само) могат да бъдат открити ТУК.

На вашето внимание представяме пълното интервю с Благовест Асенов:

Джобтайгър ДюдсЗдравей, наскоро завърши участието на Джобтайгър Дюдс в първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол в София за сезон 2016/2017. През този сезон отборите в София наброяват 40 и са разделени в 3 дивизии. Как видя ти сезона – и като участник, и като наблюдател?

Благовест Асенов: Ще споделя няколко свои наблюдения, които смятам за важни:

  • Ниво на организация – за да се случи каквото и да е събитие, организацията трябва да е на добро ниво. Мога да кажа, че благодарение на опита и ентусиазма на организаторите, НАЛБ е постигнала ниво над средното и съвсем успешно може да се конкурира с професионални събития и турнири.
  • Интерес – броят на отборите и ангажираните в тях състезатели е значителен, което показва потенциала на начинанието. Възрастта на участниците е от 17-годишни до над 50-годишни участници, присъстват и известни от миналото професионални състезатели.
  • Спонсорство – почти всеки отбор има спонсор, чието лого и/или име отборът носи по време на срещите. Трябва да бъдат търсени начини този интерес от бизнеса да се стимулира и развива.
  • Медийно партньорство – организаторите са изградили основата за бъдещо медийно партньорство, като поддържат уебсайт, записване на мачовете и детайлна статистика за резултатите. Според мен, остава да се намери партньор, който да осигури комуникационен канал за първенството.
  • Помощ от държавата – нивото на интерес и показаните организационни способности изискват да се търсят начини за получаване на финансиране от държавата.

Благовест АсеновОтборът на Джобтайгър Дюдс изигра втория си сезон в НАЛБ. Преди началото на сезон 2016/2017 „хванахте последния влак“ за втора дивизия, но демонстрирахте изключително развитие в течение на целия сезон. Неслучайно и стигнахте до топ 8, с което се спасихте от допълнителни мачове, за да запазите мястото си в дивизията. През настоящия сезон тимът взе участие и в турнирите на НАЛБ в Южна и Северна България, като наистина изглежда, че колективът, който успяхте да заформите, е невероятен. Удовлетворен ли си от развитието на тима и в частнот от сезон 2016/2017?

Благовест Асенов: Определено сме удовлетворени, даже смятаме, че потенциалът на играчите е по-голям от заетото място. Това, което ни липсва е играта заедно – отборът все още търпи сериозни промени, като всяка година в него влизат много нови играчи. Вярвам, че в следващите два сезона ще стабилизираме състава, което ще ни направи конкурентни за влизане в първа дивизия.

Благовест АсеновЗнаем, че с Борислав Михайловски сте ангажирани и организационно с тима. Какви усилия ви коства организацията на тима и през какви трудности преминахте през настоящия сезон?

Благовест Асенов: Основната организационна тежест падна върху раменете на Боби, не е преувеличено да се каже, че отборът съществува благодарение на неговите усилия. Трудностите са типичните – не всички участници в отбора могат да участват пропорционално на финансовите разходи, поради което трябваше да осигурим допълнително финансиране, с което да поемем част от техните разходи; трябваше да се осигурят тренировъчни реквизити – топки, екипи; искаме да имаме повече от една тренировка седмично, но не е лесно да се организират толкова хора, така че да можем да имаме по-добър тренировъчен процес.

Кой е твоят фаворит за титлата във втора дивизия през този сезон? А в другите дивизии?

Благовест Асенов: Гуми-Нет за втора дивизия. Топ Тен – трета дивизия (б.р. интервюто е дадено преди отпадането на Топ Тен). Брикс – първа дивизия.

Благовест АсеновВече сте заявили участие в първенството на НАЛБ и през сезон 2017/2018. Какви са плановете ви? Какви са новите амбиции?

Благовест Асенов: Ще се опитаме да привлечем още качествени играчи, които да добавим към текущото ядро на отбора. Липсва ни център и тежко крило.

Амбициите – първа дивизия.

Както споменахме отборът на Джобтайгър Дюдс изигра втория си сезон в НАЛБ. Абсолютно същото важи и за теб като състезател. Какво смяташ за организацията в НАЛБ от първо лице и за развитието й през годините?

Благовест Асенов: Отлична организация. Преди доста години съм участвал в друга лига, мачовете се играеха в едно училище в Драгалевци. Сега първенството е несравнимо по-добре организирано.

Напоследък хвърляме все повече усилия за богатата база от данни – подробна визитка на всеки един състезател, всеки един отбор, пълна и ясна информация в сайта, все по-качествени снимкови и видео материали. Какви перспективи виждаш пред НАЛБ?

Благовест Асенов: Намиране на сериозен партньор, чрез който да се утвърди като една от водещите организации за непрофесионален спорт.

Благовест АсеновМоже би тук е моментът да споменем и че почти всички отбори, които участват в НАЛБ през сезон 2016/2017 вече официално са заявили желанието и намерението си да участват в НАЛБ и през следващия сезон. Какво означава това според теб? Какво би казал на тези, които се чудят дали да участват в НАЛБ?

Благовест Асенов: Ясно е, че всички са доволни от добрата организация, даваща възможност да се практикува любимият спорт в отлични условия.

Предполагам, че колебанията на някои от участниците идват по линия на алтернативното първенство, но разликата между Вас и тях вече е прекалено голяма, за да има подобни колебания.

Благовест АсеновЩе видим ли Джобтайгър Дюдс в турнира за купата на НАЛБ за сезон 2016/2017 или да ви очакваме директно през сезон 2017/2018?

Благовест Асенов: Да! Ще участваме в турнира заедно с отбора на Фантомс.

Благодарим много! Пожелаваме успех на теб и на целия ти отбор! Поздравяваме ви за характера, който демонстрирахте по време на целия сезон! Благодарим за сериозното отношение и се радваме, че сте част от НАЛБ!

Благовест Асенов: Благодаря и аз! За мен е удоволствие да продължавам да играя любимия спорт дори на 45 години заедно с много по-млади от мен участници.