Блиц интервю с Вилиян Милчев, Фантомс

416

Вилиян МилчевОт Националната аматьорска лига по баскетбол продължаваме да ви запознаваме още по-подробно с отборите, които участват в първенството на НАЛБ в София през сезон 2015/2016.

На въпросите ни сега отговаря Вилиян Милчев от отбора на Фантомс. Отборът на Фантомс играе втория си сезон в НАЛБ, а Милчев има изиграни вече 20 мача в кариерата си в НАЛБ.

Първото препятствие пред Фантомс в плейофите е отборът на Кралете.

Вижте какво сподели Вилиян Милчев:

Здравей, завърши редовният сезон от първенството на НАЛБ в София. Каква е равносметката ти за представянето на Фантомс и като успешен ли можеш да го определиш за своя отбор?

Вилиян Милчев: Определено мога да заявя, че беше един успешен сезон за нас, въпреки загубите, негодуванията на някои играчи, отсяването на много състезатели и т.н.. Изградихме се като отбор и започнахме да играем като един колектив в последните мачове. Нещо, което търсихме цял сезон. Трудно е да се изгради отбор от нулата – доста момчета се отказаха, други се контузиха, трети нямаха достатъчно желание. Всички тези неща ни дадоха добър опит, който ще можем да приложим в следващите сезони. Вече знаем какви са пречките. Най-важното е да се запази основното ядро и да се радваме на играта, без значение загуба или победа.

Какви са амбициите ви за класиране през сезон 2015/2016?

Вилиян Милчев: Амбициите ни за класиране са да минем първия етап от плейофите, но като цяло сме коментирали много пъти с отбора, че в момента се борим за това да изградим отбор и да започнем да играем като такъв. Дори и да отпаднем в първия етап ще сме доволни от постигнатото.

Кои са фаворитите във втора дивизия според теб?

Вилиян Милчев: Във втора дивизия определено фаворитите са Микс и Гуми-Нет – отбори, които спокойно могат да играят в първата лига.

Искаш ли да отличиш някого от своя отбор? От друг отбор?

Вилиян Милчев: Да, разбира се. Бих искал да благодаря на Алберт Черногоров, който беше главният заподозрян за създаването на отбора ни, помогна адски много за изграждането и даде основата на Фантомс. Направи известни жертви в името на отбора, което му прави чест. Разбира се, искам да кажа браво на всички момчета, които останаха до края на сезона с нас и показаха, че искат да играят в този отбор.

ФантомсРазкажи ни малко повече за Фантомс. Как беше създаден отборът, как се запознахте с НАЛБ, какви трудности срещнахте, през какво преминахте, какви са намеренията и очакванията ви за бъдещето? Турнир за купата, сезон 2016/2017?

Вилиян Милчев: Фантомс беше създаден от мен и Алберт Черногоров, след като от дълго време искахме да създадем нов отбор в лигата. Той дълги години играеше в НАЛБ с друг отбор, но нямаше основна роля там и като цяло просто след края на един сезон не искаше да играе в този отбор. Оттам започнахме да търсим играчи сред приятели и познати. В турнира за купата  на НАЛБ през сезон 2014/2015 опипахме почвата, това беше и нашата цел. Отсяхме доста хора, извикахме още допълнителен брой момчета за сезона и направихме почти изцяло нов отбор. Трудностите, които срещнахме, са много. Мога да кажа, че най-голямата трудност е да откриеш момчета, които могат да се раздадат за отбора и да идват на всеки мач. От 15 човека едва 50% от хората го направиха. Някои се отказваха по време на сезона, други въобще не ги видяхме на мачове, трети дойдоха на 3 мача за сезона и т.н..

За в бъдеще търсим нови момчета, отворени сме за предложения от всеки, който обича играта. Искаме около сегашното ядро да създадем отбор от 15 души, които ще приемат Фантомс не само като хоби, но и като нещо повече. За следващия сезон ще се целим в топ 5 на втора дивизия.

Какво те мотивира да се ангажираш организационно с тима? Много усилия ли ти коства?

Вилиян Милчев: Да, понякога ми коства наистина много усилия, но винаги осъзнавам, че си е струвало. Мотивира ме, когато виждам, че всички усилия са си стрували и че дори когато не бием, а играем като отбор, градим нещо, което ще остане във времето. Градим приятелства, отношения. Забавните моменти също не липсват.

Какво смяташ за организацията в НАЛБ?

Вилиян Милчев: Организацията е изключително професионална и по нищо не отстъпва на професионалните лиги. Радвам се, че има възможност всеки един, който харесва спорта и баскетбола, да се включи. Това качва нивото на баскетбола в България.

Обратната връзка е много важна за нас. Има ли нещо, което смяташ, че ще е добре да се промени в НАЛБ?

Вилиян Милчев: Смятам, че трябва да започнат да се правят застраховки при злополуки, защото баскетболът е контактен спорт и често се случват такива. Лекарската помощ също не е на ниво и това може да породи определени дискусии и в крайна сметка да се подобри.

Въпреки че сезон 2014/2015 беше много силен и сполучлив, със сигурност сезон 2015/2016 е още по-добър за НАЛБ. Може би разделението на дивизии допринесе за допълнителен интерес. През настоящия сезон стартирахме и с първенство в Централна България, и с още куп други инициативи. Какви перспективи виждаш пред каузата на НАЛБ?

Вилиян Милчев: Смятам, че е възможно да се направят малки първенства във всяка област на България – източна, северозападна, южна и т.н.. Ще е интересно и това отбори от София да мерят сили с отбори от цяла България и да се оформи едно огромно общество, което да вдига постоянно летвата в българския аматьорски баскетбол.

ФантомсКакво би казал на тези, които се чудят дали да участват в НАЛБ?

Вилиян Милчев: Определено да не се чудят! Да играят, а дори и да създават нови отбори. Не е лесно, но определено тръпката от мачовете и цялото изживяване си заслужава.

Благодарим много! Пожелаваме успех на теб и на целия ти отбор! Благодарим за сериозното отношение и се радваме, че сте част от НАЛБ!

Вилиян Милчев: Искам да кажа едно голямо БЛАГОДАРЯ от името на целия отбор на Фантомс за всички усилия, положени за изграждането на НАЛБ! Продължавайте все така да градите, даже и да надградите всички свои цели!