Блиц интервю с Калоян Петков, Академик Свищов

762

Калоян ПетковОт Националната аматьорска лига по баскетбол продължаваме да ви запознаваме още по-подробно с отборите, които участват в първенството на НАЛБ в Централна България през сезон 2015/2016.

На въпросите ни сега отговаря Калоян Петков от отбора на Академик Свищов. Отборът на Академик Свищов играе първия си сезон в НАЛБ, а Петков има изиграни вече 8 мача в кариерата си в НАЛБ.

Първото препятствие пред Академик Свищов в плейофите е отборът на Ти Ес Ди Сървисиз-Троян.

Вижте какво сподели Калоян Петков:

Здравей, завърши редовният сезон от първенството на НАЛБ в Централна България. Каква е равносметката ти за представянето на Академик Свищов и като успешен ли можеш да го определиш за своя отбор?

Калоян Петков: Първият ни сезон в НАЛБ определено може да се нарече експериментален. Имаше си своите добри и своите лоши моменти. Най-важното е, че съживихме идеята за баскетбол в града.

Редно е да зададем и въпрос относно инициативата на НАЛБ и Българското баскетболно общество в Централна България. Знаеш, че именно сезон 2015/2016 даде началото на тази мисия за разпространяване на идеята и популяризиране на баскетбола в цялата страна. В първия сезон на първенството на НАЛБ в Централна България има 6 отбора. Правилна ли е посоката според теб?

Калоян Петков: НАЛБ и ББО успяхте да сътворите нещо, за което само съм си мечтал. Организацията на първенство в условията на Централна България, и то без каквото и да е спонсорство от държавата, си е мини чудо. Успяхме да съберем отбори от почти всички основни центрове на баскетбола в региона. Надявам се в бъдеще да успеем да увеличим присъствието и да се разшири мрежата на първенството.

Академик СвищовРазкажи ни малко повече за Академик Свищов. Как беше създаден, как се запознахте с НАЛБ, какви трудности срещнахте, през какво преминахте, какви са намеренията и очакванията ви за бъдещето? Турнир за купата в София, сезон 2016/2017?

Калоян Петков: През лятото от ББО се свързаха с мен и ми разясниха идеята на лигата, като първоначално не бях обнадежден, тъй като повечето играчи в града са или студенти, или ученици, които не могат да отделят чак толкова финансови средства. Впоследствие обаче успяхме да намерим спонсорство и по този начин се задвижи цялата система. Искам тук специално да благодаря на професор Андрей Захариев от Стопанска академия за оказаната финансова помощ, тъй като без него нямаше как да се случат нещата. Надявам се, че и през следващия сезон ще имаме отбор от Свищов.

Какво те мотивира да се ангажираш организационно с тима? Много усилия ли ти коства?

Калоян Петков: По принцип тренирам ученическите отбори на ДТГ „Димитър Хадживасилев“ Свищов и постоянно съм около баскетбола. Участието и организацията в подобен мъжки турнир обаче е голямо предизвикателство и ме мотивира да опитам. Разбира се, доста е трудно да се съчетава работата и баскетбола и понякога е доста изморително, но затова имам достатъчно помощ от своите съотборници, които помагат щом се наложи.

Какво смяташ за организацията в НАЛБ?

Калоян Петков: НАЛБ безспорно е една от най-добрите организации в България, ако не е и най-добрата. В нашия регион преди да се организира първенството дори не се е и говорило за запис на мачове, електронна статистика и така нататък. Всичко си струва. Получаваме продукт от най-високо качество.

Благодарим много! Пожелаваме успех на теб и на целия ти отбор! Благодарим за сериозното отношение и се радваме, че сте част от НАЛБ!