Блиц интервю с Любомир Праматаров, Фитстоун

500

Любомир ПраматаровОт Националната аматьорска лига по баскетбол продължаваме да ви запознаваме още по-подробно с отборите, които участват в първенството на НАЛБ в София през сезон 2015/2016.

На въпросите ни сега отговаря Любомир Праматаров от отбора на Фитстоун. Отборът на Фитстоун играе втория си сезон в НАЛБ, а Праматаров има изиграни вече 10 мача в кариерата си в НАЛБ, като често той се отдава изцяло и само на треньорството по време на срещите.

Първото препятствие пред Фитстоун в плейофите е отборът на БГО Софтуер.

Вижте какво сподели Любомир Праматаров:

Здравей, завърши редовният сезон от първенството на НАЛБ в София. Каква е равносметката ти за представянето на Фитстоун и като успешен ли можеш да го определиш за своя отбор?

Любомир Праматаров: Като за първи сезон по-скоро трябва да сме доволни. Може би разглеждан като сбор от индивидуалности, отборът да има и по-големи възможности, но като цяло класирането ни от редовния сезон е реално. Мога само да кажа, че с оглед на формата и състоянието на играчите преди всеки един мач, сме подбирали във всеки един момент оптималната възможна конфигурация от състезатели.

Какви са амбициите ви за класиране през сезон 2015/2016?

Любомир Праматаров: Не мисля, че реалностите ще ни позволят да преодолеем повече от един кръг в плейофната фаза, така че осмо място ще бъде добро представяне за нашия отбор на този етап.

Кои са фаворитите във втора дивизия според теб?

Любомир Праматаров: В нашата дивизия безспорно отборите на Микс и Гуми-Нет. Скрит фаворит за мене е отборът на Паляците – доста опитни момчета, играят изключително правилен баскетбол.

Искаш ли да отличиш някого от своя отбор? От друг отбор?

Любомир Праматаров: Има добри играчи и лидери във всеки отбор. Но отново бих дал за пример Паляците – без да имат звезди – играят като отбор и постигат изключително много. Ако ние също съумеем да не разчитаме на индивидуални изпълнения, а на задружна, отборна игра, ще бъдем много по-силни. Към това се стремим.

ФитстоунРазкажи ни малко повече за Фитстоун. Как беше създаден отборът, как се запознахте с НАЛБ, какви трудности срещнахте, през какво преминахте, какви са намеренията и очакванията ви за бъдещето? Турнир за купата, сезон 2016/2017?

Любомир Праматаров: Отборът бе създаден по-скоро случайно – идеята основно дойде от двама-трима бивши играчи от НАЛБ (участвали в лигата в предходни години) – към които се присъединихме няколко човека, които играехме за удоволствие 2 пъти седмично. Решихме да опитаме в аматьорската лига и така се включихме в турнира за купата през сезон 2014/2015. В първенството в момента сме с доста променен оттогава състав. Най-вероятно ще продължим да играем и в предстоящия турнир за купата, както и през сезон 2016/2017. Но ако го направим ще има доста промени. Проблемите, които ще наложат и тези промени, са основно – заетост на играчите, която им пречи да се включват пълноценно в тренировките (някои идват само за мачовете), както и контузии (средната ни възраст е над 30 години – и това са очаквани проблеми). Други сериозни проблеми през сезона на практика не сме имали.

Какво те мотивира да се ангажираш организационно с тима? Много усилия ли ти коства?

Любомир Праматаров: Аз никога не съм крил, че някакви огромни успехи не очаквам да постигнем – нито аз в личен план, нито отборът ни като представяне. Това, което харесва на всички нас, е възможността да се отделим от ежедневието и да прекараме приятно известно време заедно, защото спортът доставя голямо удоволствие на хората, които го обичат. Все пак не сме съвсем лишени от амбиции и бихме желали да се представяме добре, а не останалите да ни считат за аутсайдери. В организацията си помагаме и с още няколко души от отбора, това прави нещата по-лесни, някакво сериозно допълнително натоварване не съм усетил нито аз, нито, надявам се, и станалите.

Какво смяташ за организацията в НАЛБ?

Любомир Праматаров: Не обичам комплиментите, но обективно – организацията е на много високо ниво. Тъй като имам наблюдения в организацията и на професионалната лига и на детско-юношеските отбори, мога да кажа, че по много показатели НАЛБ ги превъзхожда.

Обратната връзка е много важна за нас. Има ли нещо, което смяташ, че ще е добре да се промени в НАЛБ?

Любомир Праматаров: Бих предложил възможност за картотекиране на повече играчи (не само трима) и тази възможност да се предоставя поне 2 пъти през годината (а не само преди и след първенство и в паузата между полусезоните). Така представянето на отборите ще е много по-динамично, ще стане и по-интересно, в случай че не е направена в началото добра селекция или са настъпили много контузии – ще може бързо да се подобри в движение. Ясно е, че при професионалистите това няма как да се случва, но защо да не е така в НАЛБ?

Въпреки че сезон 2014/2015 беше много силен и сполучлив, със сигурност сезон 2015/2016 е още по-добър за НАЛБ. Може би разделението на дивизии допринесе за допълнителен интерес. През настоящия сезон стартирахме и с първенство в Централна България, и с още куп други инициативи. Какви перспективи виждаш пред каузата на НАЛБ?

Любомир Праматаров: Разделението на дивизии е добра идея, защото това създава повече положителни емоции на по-скромните отбори – създава в тях чувство за равностойност и т.н..

НАЛБ и изобщо организациите от този тип по мое мнение са изключително важни. Защото има много хора, които са преустановили активна спортна дейност, трудно им е да се организират сами, а имат желание за това. И тогава една такава организация им помага. Дали НАЛБ трябва да се разрасне – аз не мога да определя, но бих ви посъветвал да запазите моментното ниво, защото ако се заемете с твърде много първенства в цялата страна, е възможно да се промени качеството на работата ви в София, където най-вероятно има и най-голям интерес.

ФитстоунКакво би казал на тези, които се чудят дали да участват в НАЛБ?

Любомир Праматаров: Просто да опитат. Като не им хареса нещо – винаги могат да се откажат. Но без да опитат няма как да разберат има ли смисъл да участват в подобен формат или не.

Благодарим много! Пожелаваме успех на теб и на целия ти отбор! Благодарим за сериозното отношение и се радваме, че сте част от НАЛБ!

Любомир Праматаров: Благодаря от името и на целия отбор и желаем успех на НАЛБ за в бъдеще!