Блиц интервю с Николай Кръстев, Брикс

535

Николай КръстевОт Националната аматьорска лига по баскетбол продължаваме да ви запознаваме още по-подробно с отборите, които участват в първенството на НАЛБ в София през сезон 2015/2016.

На въпросите ни сега отговаря Николай Кръстев от отбора на Брикс. Отборът на Брикс играе втория си сезон в НАЛБ, а Кръстев има изигран само 1 мач в кариерата си в НАЛБ, но почти винаги той е на скамейката на отбора на Брикс и се отдава изцяло на треньорски и ръководни функции.

Първото препятствие пред Брикс в плейофите е отборът на Дефект-Вип Рипеър, който успя да отстрани Норт Уест.

Вижте какво сподели Николай Кръстев, който е и член на Комисията по прием на заявки към НАЛБ:

Здравей, завърши редовният сезон от първенството на НАЛБ в София. Каква е равносметката ти за представянето на Брикс и като успешен ли можеш да го определиш за своя отбор?

Николай Кръстев: Сезонът ни беше успешен досега – както като игра, така и като подобряване на организацията вътрешно в отбора.

Какви са амбициите ви за класиране през сезон 2015/2016?

Николай Кръстев: Амбицията ни е повтаряне на успеха от миналата година, когато спечелихме първенството и суперкупата. Надяваме се тази година да спечелим и турнира за купата и да направим требъл в НАЛБ. Очакваме и здрава битка в другите турнири, в които участваме, но смятаме, че първо трябва да спечелим „домашното“ ни първенство, за каквото смятаме НАЛБ-София.

Кои са фаворитите в първа дивизия според теб?

Николай Кръстев: Разбира се Олд Старс 22, Хелга и Политехника са сериозни отбори. За мен много приятен отбор е Дефект-Вип Рипеър, който предлага интересни „match-up“ проблеми за нас и успя да донесе единствената ни загуба през сезона.

Искаш ли да отличиш някого от своя отбор? От друг отбор?

Николай Кръстев: Целият отбор продължава да играе на ниво. Отново бих отчел много приятния отбор на Дефект-Вип Рипеър, който може да е сериозен претендент, ако се събира в пълен състав.

БриксРазкажи ни малко повече за Брикс. Как беше създаден отборът, как се запознахте с НАЛБ, какви трудности срещнахте, през какво преминахте, какви са намеренията и очакванията ви за бъдещето? Турнир за купата, сезон 2016/2017?

Николай Кръстев: Брикс е от първите аматьорски отбори и беше създаден от група приятели, обичащи играта. През годините много играчи са минали през клуба и със сегашната група вярваме, че ще запазим високото ниво на представяне и занапред. След като отбора игра във всички аматьорски лиги през годините, се радваме, че НАЛБ успя да събере повечето отбори в едно първенство с добро ниво. Тази година се надяваме да се представим добре и на национално ниво, ако успеем да се класираме за турнира на ББО и НАЛБ с участието на финалистите от другите 3 региона. А през следващия сезон очакваме да се завърнем с пълна сила, когато се завърне и контузеният Александър Иванов.

Какво те мотивира да се ангажираш организационно с тима? Много усилия ли ти коства?

Николай Кръстев: Баскетболът ми е лична кауза и затова вече десетина години се занимавам с Брикс. Разбира се, че коства усилия, но нещата са влезли в релси и се менажира лесно.

Какво смяташ за организацията в НАЛБ?

Николай Кръстев: Смятам, че НАЛБ се справя чудесно с организацията на първенството. Разбира се, винаги има място за подобрения и това е в обсега на Българското баскетболно общество, на което съм съосновател. Партнирането между организацията на отборите и различните първенства ще доведе до още по-добри условия и ще направи спорта още по-привлекателен за хората – било то като състезатели, публика или спонсори. НАЛБ определено е добър пример за професионализъм и затова партнираме с организацията и при създаването на други регионални първенства.

Обратната връзка е много важна за нас. Има ли нещо, което смяташ, че ще е добре да се промени в НАЛБ?

Николай Кръстев: Смятам, че цялостната идея за развитие е положителна. Дребни промени в работата на комисиите ще направят нещата още по-прозрачни и спокойни. Работата досега е чудесна и следва само да се надгради. Премисляне на най-добрия елиминационен турнир накрая също може да е от полза.

Въпреки че сезон 2014/2015 беше много силен и сполучлив, със сигурност сезон 2015/2016 е още по-добър за НАЛБ. Може би разделението на дивизии допринесе за допълнителен интерес. През настоящия сезон стартирахме и с първенство в Централна България, и с още куп други инициативи. Какви перспективи виждаш пред каузата на НАЛБ?

Николай Кръстев: Каузата да има баскетбол в България е водеща за НАЛБ – това може само да ме радва. Смятам, че първенството в Централна България е добър пример как НАЛБ може да се развива занапред. Партнирането с локалните организации като ББО и други деятели, помагащи на спорта в различните райони на България, могат като цяло да изведат баскетбола отново под светлините на прожекторите. Тук не трябва да изключваме и БФБ, която ще трябва да наваксва, ако иска хората да я припознават като организация грижеща се за спорта. Вижда се положително раздвижване от тяхна страна под натиска на качественото първенство на НАЛБ.

БриксКакво би казал на тези, които се чудят дали да участват в НАЛБ?

Николай Кръстев: Нека не се чудят толкова. НАЛБ дава място на хората обичащи спорта да се съберат на едно място и да премерят сили на терена. Организацията на първенството е на добро ниво и ще става още по-добра.

Благодарим много! Пожелаваме успех на теб и на целия ти отбор! Благодарим за сериозното отношение и се радваме, че сте част от НАЛБ!

Николай Кръстев: И аз благодаря и желая успех и на вас!