Блиц интервю с Явор Маринов, Велико Търново

512

Явор МариновОт Националната аматьорска лига по баскетбол продължаваме да ви запознаваме още по-подробно с отборите, които участват в първенството на НАЛБ в Централна България през сезон 2015/2016.

На въпросите ни сега отговаря Явор Маринов от отбора на Велико Търново. Отборът на Велико Търново играе първия си сезон в НАЛБ, а Маринов има изиграни вече 8 мача в кариерата си в НАЛБ.

Първото препятствие пред Велико Търново в плейофите е победителят от серията между отборите на Политехника (София) и Чардафон-Орловец (Габрово).

Вижте какво сподели Явор Маринов:

Здравей, завърши редовният сезон от първенството на НАЛБ в Централна България. Каква е равносметката ти за представянето на Велико Търново и като успешен ли можеш да го определиш за своя отбор?

Явор Маринов: Здравейте! Определено мога да причисля първия редовен сезон на нашия отбор в НАЛБ в графа успешен. Завършваме първи в класирането, само с една загуба и в отбора сме на мнение, че постигнахме максимум от поставените цели.

Редно е да зададем и въпрос относно инициативата на НАЛБ и Българското баскетболно общество в Централна България. Знаеш, че именно сезон 2015/2016 даде началото на тази мисия за разпространяване на идеята и популяризиране на баскетбола в цялата страна. В първия сезон на първенството на НАЛБ в Централна България има 6 отбора. Правилна ли е посоката според теб?

Явор Маринов: Като член на ББО, нашият отбор е напълно запознат с инициативата, идеите и пътят, който е предприет с цел едно истинско възраждане на българския баскетбол като цяло и в частност практикуването му на аматьорско ниво. Посоката със сигурност е правилната и ние адмирираме усилията на всички “замесени”.

За огромно съжаление спортът сред младите в България е на много заден план, нивата на професионалния спорт и аматьорския такъв все повече се доближават, което със сигурност не е оптимистично. Винаги съм смятал, че спортът е важна част от живота на всеки и ние трябва да направим възможното за да запалим колкото се може повече млади хора, а също и тези, които са прекратили по някаква причина по-активния начин на живот.

Какви са амбициите ви за класиране през сезон 2015/2016? Кои са фаворитите според теб?

Явор Маринов: Амбициите ни са минимум класиране за финален плейоф и нормално е да желаем първото място в Централна България. Все пак завършваме първи в редовния сезон и ще докажем, че това не е случайно. Като фаворити можем да отличим отборите от първата четворка. Всеки от тях има потенциал да се бори за първото място. Смятам, че тимът на Политехника все още не е показал целия си потенциал и вероятно ще е преобразен за плейофната фаза.

Искаш ли да отличиш някого от своя отбор? От друг отбор?

Явор Маринов: От нашия отбор мога да отлича всеки един, защото смятам, че всеки играч е допринесъл за отбора със своето присъствие. Мисля, че всички израснахме в различни аспекти на играта и отборния дух. Много добре се представиха младите момчета от нашия отбор и спечелиха симпатиите на околните. За доброто представяне на някои играчи на Велико Търново само говори и класирането им в двете най-добри петици на редовния сезон.

Относно играчите на другите отбори бих казал, че има доста добри момчета, които са лидери в отборите си. Няма да ги назовавам поименно. Има дори играчи играли професионално в миналото.

Като цяло е интересно и предизвикателно да се играе в лигата.

Велико ТърновоРазкажи ни малко повече за Велико Търново. Как беше създаден, как се запознахте с НАЛБ, какви трудности срещнахте, през какво преминахте, какви са намеренията и очакванията ви за бъдещето? Турнир за купата в София, сезон 2016/2017?

Явор Маринов: Отборът ни до миналата година се подвизаваше под името Баш Мечките и участвахме на аматьорски турнири 3х3. Представяхме се добре и като отбор играта ни носи удоволствие.

Един ден Орлин Атанасов от тима на Политехника се свърза с мен и ми представи цялата концепция и идея за НАЛБ в Централна България.

След като обсъдихме възможностите пред нас да сформираме боеспособен отбор, взехме решение да предложим на юношите от баскетболната школа на Етър и всеки, който има желание да поиграе малко мъжки баскетбол, да се включи. Получихме и пълната подкрепа на Ивайло Стоименов – треньор на Етър-49. Няма да лъжа, но за жалост нямаше опашка от желаещи. Което е наистина жалко. Едно време всички ние ходехме на игрищата и мечтаехме да поиграем заедно с по-големите. Тогава това бе истинска чест.

На мнение сме, че 8, 10 или 12 мача на сезон за подрастващите са твърде малко и няма как да имат истинско развитие без официални мачове. Убеден съм, че участието им в НАЛБ и изиграването на още поне 12-15 мача мъжки баскетбол ще доведе до тяхната по-голяма увереност, когато излязат в битка със своите връстници.

Затова искам да призова всички младежи, които имат подобна възможност да се възползват от нея.

Какво те мотивира да се ангажираш организационно с тима? Много усилия ли ти коства?

Явор Маринов: Все някой трябва да се нагърби с това да бъде организатор и да поема инициативата. В повечето случаи с това се заема най-старшия (смее се). Но не бих казал, че ми коства много усилия. Съотборниците помагат, с каквото могат и когато е необходимо. 🙂

Какво смяташ за организацията в НАЛБ?

Явор Маринов: Както неведнъж и преди съм казвал, организацията в НАЛБ е на едно много завидно ниво. Статистиката на живо, предаване на мачове онлайн и натрупаният опит през изминалите години само допринасят за прекрасната обстановка и високото ниво. Всичко това те кара да се чувстваш, че се доближаваш до по-професионалния спорт.

Обратната връзка е много важна за нас. Със сигурност има много неща, които тепърва трябва да се подобряват в първенството на НАЛБ в Централна България, но кои са най-важните според теб?

Явор Маринов: Със сигурност има какво да подобрим организационно и много се надявам НАЛБ да се популяризира повече в региона. Да привлечем повече публика в залите, големи фирми от централна и северна България да покажат заинтересованост от българския спорт, да се включат като подпомогнат някои от отборите и същевременно рекламират своето име.

Също така се надяваме да се включат още отбори от градове като Плевен, Русе, Севлиево и други – градове с добри баскетболни школи.

Въпреки че сезон 2014/2015 беше много силен и сполучлив, със сигурност сезон 2015/2016 е още по-добър за НАЛБ. Може би разделението на дивизии в София допринесе за допълнителен интерес. Именно през настоящия сезон стартирахме и с първенството в Централна България, и с още куп други инициативи. Какви перспективи виждаш пред каузата на НАЛБ?

Явор Маринов: Определено смятам, че НАЛБ трябва да достигне до колкото се може повече хора, които обичат баскетбола. За следващия сезон трябва да има НАЛБ в Източна и НАЛБ в Южна България. Могат да се организират контролни мачове между тимове от различните региони. Нали все пак цялата идея е да се играе повече баскет. 🙂

Велико ТърновоКакво би казал на тези, които се чудят дали да участват в НАЛБ?

Явор Маринов: Има ли изобщо такива?!?! Шегувам се. 🙂 Няма смисъл даже да се замислят. Това е нещо, до което всеки бивш или настоящ баскетболист трябва да се докосне.

Благодарим много! Пожелаваме успех на теб и на целия ти отбор! Благодарим за сериозното отношение и се радваме, че сте част от НАЛБ!

Явор Маринов: Ние също благодарим за всичко и за възможността да бъдем част от НАЛБ! От своя страна пожелавам успех на всички!