Борис Матраков: Единственото липсващо в НАЛБ е спонсор

870

Борис МатраковОт Националната аматьорска лига по баскетбол потърсихме Борис Матраков, който триумфира с купата на НАЛБ преди малко повече от месец с отбора на Спортни Настилки-Зуум Дизайн.

За само 14 мача в кариерата си в НАЛБ Матраков записва изключителни показатели – 24.3 точки, 13.0 борби, 4.4 асистенции, 2.8 откраднати топки и 1.3 чадъра средно на мач. 22-годишният състезател беше избран за MVP в турнира за купата на НАЛБ, а въпреки малкото срещи, които е изиграл, тъй като не живее в България, той може да се похвали и с още много индивидуални отличия. Борис Матраков е и един от тези играчи в НАЛБ, които несъмнено при нормални условия в българския баскетбол биха се състезавали на професионално ниво.

А сега вижте какво сподели талантливият Матраков:

Здравей, най-напред бихме искали да честитим триумфа в турнира за купата на НАЛБ на Спортни Настилки-Зуум Дизайн! В първенството беше картотекиран в Дефект-Вип Рипеър, но не взе участие в много срещи. За сметка на това демонстрира класата си в турнира за купата на НАЛБ. Каква е равносметката ти за сезона?

Борис Матраков: Здравейте! Благодаря за добрите думи и за хубавото първенство! Сезонът беше много приятен за мен и се радвам, че имах шанс да играя в добри мачове и за двата отбора.

Борис МатраковПреди 2 години с отбора на Хелга загубихте финала в турнира за купата на НАЛБ буквално в последните секунди (б.р. Матраков стана топ реализатор на турнира). Тогава лидери на тима отново бяхте ти и Георги Дангалаков. Сякаш сега бяхте готови на всичко, за да вземете това, което изпуснахте преди 2 години?

Борис Матраков: Не бих казал, че загубата преди 2 години имаше влияние върху мен за този финал, въпреки че тогава определено болеше. За Русия (Дангалаков) мисля, че беше различно, защото след всеки негов кош ядосан казваше: „Този мач няма да го загубя!“ и наистина в началото той беше причината да вземем преднина и да имаме повече увереност занапред.

Мартин Механджиев и Борис МатраковТи беше избран за най-полезен състезател в турнира за купата на НАЛБ, като несъмнено демонстрира качествата си във всички двубои, в които взе участие. Какво значат за теб всички тези индивидуални отличия?

Борис Матраков: През целия турнир играех просто, за да побеждаваме, да се забавлявам и да опитвам нови неща на терена. Наградата беше просто един много хубав край на турнира, който се радвам, че споделих с момчетата от отбора.

Ти, Георги Дангалаков и Дамян Стоянов сте на по 23 години и според мнението на всички имате необходимите качества да се състезавате на много високо ниво. Защо се получава така, че в България няма място за развитие и реализация на млади таланти като вас? И смяташ ли, че в някакъв момент баскетболът ни може да се отмести от дъното, на което се намира? Как?

Борис Матраков: Благодаря ви за добрата оценка! Не съм голям специалист по темата, особено след като бях в чужбина през последните 4 години. Относно мен, избрах друг път за развитието си, но не мисля, че не съм имал възможност да играя в България. Дангалаков също завърши висше образование и Дамян работи за същото в момента. Наистина може би парите не са страхотни за младите играчи, но мисля, че има възможности за започване на професионална кариера и в България. Не трябва да забравяме, че това е бизнес и за съжаление няма много място за толеранс. Смятам, че баскетболът ни ще се подобри, но трябва да се подобри и професионализма в него. Както всички, много се надявам да имаме силно първенство и силен национален отбор.

Борис МатраковКакво да очакваме от теб през следващия сезон? В кой отбор ще се състезаваш и ще имаш ли възможност да бъдеш активен или продължаваш образованието си в чужбина?

Борис Матраков: Завърших образованието си за момента, но все още не мога да кажа със сигурност какво ще правя през идната година. Ако ме видите отново в НАЛБ, то ще е отново със Спортни Настилки-Зуум Дизайн и отново гонейки купата.

Какво смяташ за организацията на НАЛБ и докъде може да достигне идеята?

Борис Матраков: Идеята ми хареса много от самото начало, забелязва се колко нараства лигата и нивото на игра определено се покачва. Мисля, че единственото липсващо е спонсор (под това имам предвид спонсор на самата НАЛБ, не само на отделни отбори), така че играчите просто да се отдадат на играта.

Какво би казал на тези, които се чудят дали да участват в НАЛБ?

Борис Матраков: Ако ви се играе баскетбол и ви липсва атмосферата от играта в зала, не мисля че има по-добро място!

Благодарим много! Пожелаваме ти много лични и професионални успехи, като същото важи с пълна сила и за всички твои съотборници и съперници на терена!

Борис Матраков: Благодаря Ви! Надявам се да се видим и този сезон!