Василка Великова: НАЛБ обединява всички, които наистина обичат баскетбола

569

Василка ВеликоваПродължаваме с интервюта с представители на дебютантите в Националната аматьорска лига по баскетбол.

Както знаете, това е първият сезон, в който НАЛБ има и женско първенство. Потърсихме Василка Великова от Балкан Лейдис, за да ни разкаже за впечатленията си от първенството при дамите на НАЛБ. Великова е треньорка на отбора на Балкан Лейдис, като тя е ангажирана и организационно с тима. Василка Великова ни разказа и как е създаден отборът на Балкан Лейдис, като сподели и впечатленията си от НАЛБ. Вижте какво каза тя:

НАЛБ: Здравей! Това е първият сезон, в който НАЛБ има и женско първенство. Какво смяташ за развитието на дебютния сезон при жените за момента?

Василка Великова: Радвам се, че въпреки по-малкото отбори, все пак успяха да се съберат достатъчно желаещи, за да има и женска част в лигата. Първенството е оспорвано и стават интересни мачове! Дано за в бъдеще се сформират и още женски отбори.

НАЛБ: Какви са амбициите за класиране на Балкан Лейдис през настоящия сезон?

Василка Великова: Отборът на Балкан Лейдис е от първите женски отбори, който участва в аматьорски първенства вече пет сезона без прекъсване. И въпреки че през годините премина през различни трансформации, целта винаги е била момичетата да продължават да спортуват и да са близо до любимия си спорт. Във всеки мач се борим за победа. Разбира се, и за първото място на финала.

НАЛБ: Любов към играта ли е основната ви мотивация да сте част от цялата инициатива?

Василка Великова: Да! И мисля, че за всички, които участват в НАЛБ това е основната мотивация!

Василка ВеликоваНАЛБ: А каква е твоята лична мотивация да се ангажираш организационно с тима?

Василка Великова: Аз съм част от отбора още от самото начало. Тогава отборът беше създаден основно от бивши състезателки на Балкан Ботевград, с част от които сме играли заедно и в отбора на УНСС. Момичетата ми се довериха да им помагам организационно и да водя мачовете, за което им благодаря! Създадох много нови приятелства, а мачовете ми носят и много емоции!

НАЛБ: Какво смяташ за организацията в НАЛБ?

Василка Великова: Организацията е на много високо ниво. Доволна съм от факта, че успяхте да се съобразите с желанията и претенциите на отборите относно дните и часовете на провеждане на срещите, за да могат да са удобни за всички и повече момичета да могат да играят.

НАЛБ: Има ли нещо, което смяташ, че е добре да се промени в НАЛБ?

Василка Великова: Това, което правите, е страхотно. Стремите се да подобрявате организацията и да предлагате нови неща – като видео заснемането, например, което е супер идея! Мачът на звездите също беше много интересен. Мисля, че могат да се организират и други такива събития, които да са извън календара на НАЛБ, по-скоро с шоу характер.

Василка Великова и Диана Дилова-БрайноваНАЛБ: Смяташ ли, че НАЛБ може да постигне една от основните си цели, а именно обединение на хората, които истински обичат баскетбола?

Василка Великова: Разбира се! Вие сами виждате колко много момичета и момчета искат да играят и да са близо до баскетбола. А НАЛБ е организацията, която ги обединява.

НАЛБ: Какви перспективи виждаш пред каузата на НАЛБ?

Василка Великова: Ще е интересно, ако може да се организират турнири и в други градове. Или да се направи лятна лига на морето, нещо като камп, където да се съчетаят почивката и мачовете.

НАЛБ: Благодарим много! Успех на теб и на целия ти отбор през настоящия сезон!

Василка Великова: Благодаря и аз! Успех в по-нататъшното развитие на НАЛБ!

Благодарим много на Василка Великова за добрите думи! За нас е чест, че НАЛБ вече има и женско първенство. Неслучайно и дамите, които участват в лигата, получават не по-малко внимание от мъжете, въпреки значително по-малката си бройка към момента. Вярваме, че и бройката на женските отбори също може да се увеличи. Пожелаваме успех както на Василка Великова, така и на всички състезателки в отбора на Балкан Лейдис, а и на отбора като цяло!