Велико Минков: Възможностите за реклама чрез НАЛБ са огромни

687

Велико МинковПродължаваме с интервютата с представители на дебютантите в Националната аматьорска лига по баскетбол.

Ред е на Вълците и Велико Минков. Чисто нов отбор, събран изцяло във Фейсбук преди началото на настоящата кампания. Велико Минков е ангажиран с организационните дейности около тима. Потърсихме го, за да ни разкаже за изминатия път от събирането в социалната мрежа, запознанството на първата тренировка до наближаващия край на редовния сезон. Разбира се, попитахме го и какво е мнението му за организацията в НАЛБ. Вижте какво сподели той:

НАЛБ: Здравей! Отборът на Вълците играе първия си сезон в Националната аматьорска лига по баскетбол. Какви са впечатленията ви до момента?

Велико Минков: Редовният сезон почти приключи и макар че последните ни мачове са все тежки загуби, особено последните две, мога да кажа от името на отбора, че се радваме, че участваме и се учим, играейки срещу силни противници.

НАЛБ: Отборът на Вълците се събра преди настоящия сезон в страницата на НАЛБ във Фейсбук. Именно събирането на този отбор, както и на още няколко, показаха на всички любители на баскетбола, че при желание всеки ще може да се състезава. Преди миналия сезон също имаше два отбора, събрани във Фейсбук, които с времето се представяха (и продължават да го правят) все по-добре и по-добре. Смяташ ли, че е дълъг пътят, който трябва да извърви един отбор от такова събиране или напротив, точно това е най-сладкото?

Велико Минков: Дълъг е, особено ако хората в такъв новосъздаден отбор очакват нещата да се наредят лесно и скоро. Имаме двама играчи, близнаците Гатеви, които имат опит в точно такива отбори и те бяха добър пример за търпеливо отношение и постоянство, които са нужни за да вървят гладко нещата и без излишно напрежение. Друго важно условие за развитието в един такъв отбор е добрата комуникация и градивната критика – когато играеш с хора, с които не сте играли много преди и не знаете какво да очаквате един от друг в различните ситуации в игра, е важно да се изслушвате и да не се изтъкват само грешките, а и правилните решения.

ВълцитеНАЛБ: Любов към играта ли е основната ви мотивация да сте част от цялата инициатива?

Велико Минков: След почти всяка загуба сред съотборниците ми има изнервени и разочаровани, което е естествено, особено за хората със силен състезателен дух. Мисля, че любовта към играта е не просто основната мотивация, тя е причината да сме още заедно достатъчно хора в отбора и да продължаваме да играем.

НАЛБ: А каква е твоята лична мотивация да се ангажираш организационно с тима?

Велико Минков: Имам наклонност да поемам инициативата и лидерската роля, когато останалите нямат желанието и увереността да го направят. Също и като основател на фирмата, в която работя, имам най-голяма гъвкавост в работното време сред хората в отбора, за да мога да се занимавам спокойно с това.

НАЛБ: Какво смяташ за организацията в НАЛБ?

Велико Минков: Организацията е впечатляваща, като се има предвид, че лигата няма спонсори и таксите за мачовете са само малко над наема на залата за времето на мача. Не знам как постигате това постоянство и неуморимост. Мисля, че сте нацелили правилната формула за нещата и подозирам, че това е любовта към играта.

НАЛБ: Има ли нещо, което смяташ, че е добре да се промени в НАЛБ?

Велико Минков: Няма нищо основно и голямо, повечето неща вече се обсъждат и се действа по тях – примерно идеята от следващия сезон да има дивизии и по-силните отбори да играят повече едни срещу други, както и по-слабите. Друго нещо, върху което се радвам, че вече се работи, е записването на мачовете с камери. Дори да не се излъчват на живо в Интернет скоро, мисля, че записите ще са доста ценни за играчите.

Велико МинковНАЛБ: Смяташ ли, че НАЛБ може да постигне една от основните си цели, а именно обединение на хората, които истински обичат баскетбола?

Велико Минков: Мисля, че НАЛБ вече предоставя всичко, което може да се направи без външно финансиране и за да излезе извън София, трябва да се намерят спонсори, които да помогнат за логистиката на отборите. НАЛБ продължава да събира повече и повече фенове и публика, а това е доста хубава възможност за реклама и подобряване на имиджа на бизнеса. 34 отбора са доста, а говорим и за разширяване, това ще увеличи и аудиторията – както играчи, така и публика. Ако бях собственик на компания, която продава на масовия български пазар, бих се замислил сериозно над това.

НАЛБ: Какви перспективи виждаш пред каузата на НАЛБ?

Велико Минков: НАЛБ ще продължава да бъде част от хубавите неща, които се случват в българския баскетбол. Вярвам в това.

НАЛБ: Благодарим много! Успех на теб и на целия ти отбор през настоящия сезон!

Велико Минков: Благодаря и аз за всичко, което правите!

Благодарности на Велико Минков за добрите думи! Със сигурност при наличието на спонсор(и), нещата биха се случвали много по-лесно. Със сигурност вярваме и че НАЛБ вече е на необходимото ниво и един инвеститор би имал полза от това начинание. Смятаме обаче и че за да е правилен един модел, той трябва да може да се самоиздържа, макар и „на мускули“. Смятаме, че именно възможността да съществува една организация без спонсори, би трябвало да показва на самите потенциални спонсори, че тя определено си струва. Пожелаваме успех както на Велико Минков, така и на всички негови съотборници, а и на отбора на Вълците като цяло!