Венцислав Грозев: НАЛБ е скрита перла

133

Капитанът на Надежда Хендикапс Венцислав Грозев даде интервю за официалния сайт на НАЛБ. Грозев вече втори пореден сезон е един от лидерите на тима, като през настоящата кампания той записва средно по 17.7 точки, 14.1 борби, 5.7 асистенции и 3.0 откраднати топки в Четвърта дивизия. Тимът му пък за първи път ще играе в плейофите на дивизията. В интервюто, което Венцислав Грозев даде преди да стане ясно, че Надежда се класира за плейофите, той говори за създаването на Надежда Хендикапс, за потенциала на своя отбор и за бъдещите му цели.

– Разкажи ни малко повече за това как ти се включи в НАЛБ, с какво организацията те спечели и как се стигна до създаването на Надежда Хендикапс.

– Здравейте, първо искам да благодаря за поканата! С момчетата от отбора се събирахме редовно на едно от игрищата в квартала. Един ден, като отидох на игрището, сегашният треньор на отбора ни – Марио Велинов, ни сподели и разкри, че ако искаме, можем да си направим отбор в НАЛБ, за да играем организиран баскетбол и най-важното – да се забавляваме на терена. Съответно всички момчета се замислихме за кратко и приехме това ново предизвикателство. Изключително съм благодарен на Марин и Мартин Механджиеви, които ни обясниха детайлно и отзивчиво всичко свързано с организацията и за съветите, които ни дадоха, за да се стигне до създаването на Надежда Хендикапс.

– Надежда Хендикапс играе своя втори сезон в НАЛБ, като абсолютно същото важи и за теб. През миналия сезон тимът завърши на предпоследното 13-о място в редовния сезон в Четвърта дивизия и не успя да се класира за плейофите. През настоящата кампания обаче имате съвсем реални шансове да достигнете до елиминационната фаза, като в хода на сезона демонстрирате сериозен прогрес. Какво би споделил за целия път, който извървяхте дотук и колко важен беше той, за да може отборът да започне да разгръща потенциала си?

– Да, отборът ни, както и аз, играем втория си сезон в НАЛБ. В началото на първия сезон всички мислехме, че ще е доста по-лесно, но не беше така откъм класирането ни. Бяхме доста зле спрямо нашите очаквания, но откъм игра бих казал, че свиквахме един с друг и се напасвахме. След като не се класирахме за плейофите, на целия отбор ни беше неприятно, но след известно време, прекарано в тренировки, открихме къде можем да се подобрим за новия сезон и къде да надградим. Взехме си поука от грешките. През настоящия сезон излязохме по-мотивирани с ясна цел за това какво искаме и нещата постепенно започнаха да се нареждат. Мога да кажа, че през тези две години всички ние определено израснахме не само като отбор, но и като едно семейство. Много съм щастлив от факта, че всички от отбора са отдадени и постоянни, и всеки иска да подобри нещо в себе си, което ни помага да се развиваме още повече.

– Отборът ви е изключително млад, а ти си негов капитан от самото му създаване. Вероятно младостта както има плюсове, така крие и рискове. Как се справяте с желанието на всеки, който е част от отбора да бъде максимално много време на терена?

– Първо искам да благодаря на целия отбор за доверието към мен и това, че ме избраха за капитан! Да, така е, отборът ни е млад и това си има своите плюсове и минуси. Плюсът за някои от другите отбори е, че имат състезатели с повече натрупан опит от нас, но ние като млад отбор се стремим да се развиваме максимално бързо и добре. Наясно сме, че всеки един от нас иска да играе максимално много, но благодарение на сплотеността в отбора и колектива, който сме изградили, всеки от нас е доволен от своето време на паркета и си помагаме взаимно, благодарение на което отборът ни върви нагоре.

– Организационната дейност често се подценява, но без нея нищо от това, което се вижда не би било възможно. Това вероятно важи с пълна сила и за усилията, които полагате за Надежда Хендикапс. Каква е мотивацията ви да полагате усилия и да инвестирате време и енергия в целия този процес?

– Някои хора забравят за организацията или я оставят на заден план, но е изключително важна. В нашия отбор организацията е добра, но се изисква голямо постоянство. Няколко пъти, поради различни причини, съм организирал тренировките на отбора и съм се занимавал с треньорските задължения преди началото на дадена среща. Бих казал, че е доста трудно и ангажиращо, за което благодаря на Марио Велинов – нашият треньор, че се справя без затруднения с тези неща. Мотивацията при всички ни идва, защото всеки един от нас слага на първо място отбора и заедно искаме да вървим нагоре, за да постигаме големи резултати и успехи.

– Какви са целите пред тима през настоящия сезон и за в бъдеще?

– Целите за този сезон са класиране за плейофите и показване на добра игра, с която да сме конкурентни на другите отбори. Тимът ни е добре изграден и с малко доза късмет, който в повечето мачове ни липсва, мисля, че можем да стигнем доста далеч в плейофната фаза. Сега мислим единствено и само за мачовете, които ни предстоят, и се готвим за тях. След края на сезона ще направим равносметка и ще направим плановете си за новата кампания.

– Доволни ли сте от организацията на НАЛБ и кои са елементите, които би искал да отличиш специално?

– НАЛБ е скрита перла, която с всеки изминал ден се подобрява и оказва изключително голяма роля в развитието на българския баскетбол. Аз съм много впечатлен и щастлив, че НАЛБ дава възможност на всеки да се докосне до играта, наречена баскетбол. На нашия отбор много му допада, че нещата в НАЛБ са на професионално ниво, като също така съм изключително доволен от целия екип на НАЛБ за позитивната атмосфера, която всеки член на екипа създава.

– Какво е твоето послание към участниците в НАЛБ?

– Посланието ми към всички участници в НАЛБ е на първо място да се пазим взаимно и да се забавляваме, както и всеки да разгърне своя потенциал.