В памет на Атанас Голомеев

1003

Мир на праха муС дълбока скръб съобщаваме, че си отиде нашият много добър приятел и съмишленик Атанас Голомеев.

Атанас Голомеев е роден на 5 Юли 1947 година в град София. Легенда е на отборите на Академик София и Левски, а в канадския Макгийл (Монреал) рекордите му остават ненадминати и до днес.

8 пъти е шампион на България (по 4 с отборите на Академик и Левски). 4 пъти вдига купата на България с Левски. Като студент в Монреал си извоюва наградата за Спортист на годината.

Започва кариерата си в националния отбор, когато е едва на 17 години. Участва на 5 европейски първенства за мъже, като на две от тях завършва като топ реализатор (през 1973 и 1975 година)! 4 пъти е избран в идеалната петица на Европа! През 1991 година е избран в Топ 50 на най-добрите баскетболисти в света за всички времена!

На бенефиса на легендата присъстват състезатели като Дражен Петрович, Никос Галис, Антонело Рива и много други. Като треньор става шампион с Левски през 1986 година. Голомеев е начело и на Българската федерация по баскетбол в рамките на 3 години, в които баскетболът ни се намира на доста високо ниво.

Отклонява оферта на Ню Йорк Никс, за да не попречи на кариерата на баща си (заради режима в България по това време).

Голомеев споменава и как след пето място на европейско първенство не е излизал от дома си със седмици, тъй като го е било срам, че България се е класирала на незадоволително място.

Истинска легенда, която заразяваше със страстта и любовта си към играта.

Атанас Голомеев беше приятел на Националната аматьорска лига по баскетбол, като ТУК можете да си припомните интервюто му, дадено за НАЛБ преди почти 8 години. Винаги, когато можеше да бъде полезен на баскетбола ни, той беше в пълна готовност и правеше каквото зависеше от него. Многократно е гостувал в НАЛБ, многократно е награждавал и индивидуални призьори в НАЛБ. За нас от Националната аматьорска лига по баскетбол беше истинско удоволствие да видим, че този човек, доказал многократно колко е голям на игрището, е огромен и извън него.

Изказваме най-искрените си благодарности за всичко, което Атанас Голомеев е направил за баскетбола ни в последните повече от 75 години.

Вярваме, че Атанас Голомеев е на по-добро място, просто защото той беше много голям човек.

Целият екип на НАЛБ изказва най-искрените си съболезнования на близките и роднините му.