В памет на Веселин Господинов

3164

ЖалейкаС огромно прискърбие съобщаваме, че по време на втория двубой от финалната серия в първа дивизия между отборите на Олд Таймърс и Брикс ни напусна състезателят на Брикс и наш дългогодишен добър приятел Веселин Господинов.

Господинов влезе в игра при оставащи по-малко от 5:00 минути в първата част, престоя на терена 20-ина секунди, след което последва прекъсване за Олд Таймърс. Преди да бъде подновена играта, при излизането си на терена, без да има какъвто и да е контакт с когото и да е, Веселин Господинов загуби съзнание. Въпреки съпричастността на всички в залата, за огромно съжаление най-лошото се оказа неизбежно.

При 4:32 минути до края на първата част и при резултат 10:10 двубоят беше прекратен.

От Националната аматьорска лига по баскетбол изказваме своите дълбоки съболезнования на всички роднини, близки, съотборници и приятели!

Вярваме, че Веселин Господинов е на по-добро място.

Видеозаписът от срещата е архивиран, но не е публично достъпен.

В Петък, 30.06.2017 година, двубой в НАЛБ няма да има.

Информация за двубоите през уикенда и след това ще има съвсем скоро.

Още веднъж изказваме най-искрените си съболезнования на близките на Веселин Господинов!

Това съобщение беше публикувано във Фейсбук страницата на НАЛБ на 30.06.2017 година между 9:00 и 10:00 часа. Забавянето се дължи на молба да не се разпространява трагичната вест още същата вечер на 29 Юни.

Веселин Господинов е роден на 05.06.1975 година в Хасково. 208-сантиметровият център на Брикс е двукратен шампион в Националната аматьорска лига по баскетбол с „Тухлите“, двукратен носител на Суперкупата, двукратен финалист в турнира за купата на НАЛБ, както и трикратен победител в редовния сезон с Брикс. Преди да стартира в НАЛБ през сезон 2014/2015 Веско Господинов е дългогодишен професионален състезател с множество успехи. Те са свързани основно с отбора на Компакт Димитровград, кариерата му в Португалия, както и с националния отбор на България.

Ще запомним Веско освен като голям спортист, изключителен баскетболист и спортсмен, и като невероятен човек. Той беше винаги усмихнат, в добро настроение и зареждаше с положителна енергия всички около себе си. Човек, който излъчваше доброта. Отиде си на 29 Юни – Петровден, празникът посветен на християнските първоапостоли Св. Петър и Св. Павел. Според народното вярване Св. Петър е господар и ключар на рая – още една причина да сме убедени, че Веско е на по-добро място.

Преди началото на срещата, в която се стигна до ужасната трагедия, Веселин Господинов беше в изключително добро настроение. Той се забавляваше, усмихваше, шегуваше. Сподели, че синът му е подписал договор със сръбския гранд Цървена Звезда. И беше невероятно горд. Преди двубоя с усмивка се обърна към титулярния фотограф в НАЛБ и каза: „Днес да ме снимаш – с кецовете на сина ми съм!“.

Дни преди трагедията пък споделя, че това ще е последният му финал. Получава дори покана да се присъедини към друг отбор от НАЛБ за следващия сезон, която отклонява, аргументирайки се, че сезон 2016/2017 ще бъде последният му. Пред Брикс споделя, че е време Веселин Господинов-младши (15-годишният му син – една от най-големите надежди в българския баскетбол, който часове преди смъртта на баща си подписва с Цървена Звезда; Веско има две момчета – на 9 и на 15 години) да поеме щафетата и за него тепърва предстоят много финали.

Съдбата явно просто изчаква Веско, който беше в прекрасно настроение, горд, щастлив и доволен, да влезе на терена, за да го остави завинаги там, където е обичал да бъде. Начинът, по който си отиде Веско, може само и единствено отново да покаже колко много обичаше баскетбола. През настоящия сезон той не беше особено активен по време на мачовете на своя тим – рядко присъстваше. Този път просто искаше да изиграе последния си финал, а и тимът му беше загубил първия мач в серията и искаше да помогне с опита си, за да стигне Брикс до трета поредна титла в НАЛБ, а Веселин Господинов да се откаже окончателно от спорта докато е на върха. Така и стана. Нещо, което можеше да му се случи навсякъде, му се случи на един от малкото мачове, в които взе участие през настоящия сезон. И то точно когато навлизаше на терена. За да остане там. Завинаги.

ПоклонВчера, на 30.06.2017 година, в специално съобщение обявихме какво следва оттук нататък.

30.06.2017 година беше обявен за ден за траур от НАЛБ и предвиденият двубой беше отложен. След като беше потърсено мнението на отборите, за които по програма предстоят двубои през уикенда, от Националната аматьорска лига по баскетбол съобщаваме, че мачовете в Събота и Неделя ще се играят по план. Програмата за уикенда може да бъде открита в сайта на НАЛБ. Основна тежест при решението ни мачовете да се играят по план има и разговорът ни с представители на Брикс.

За екипа на НАЛБ ще бъде изключително трудно да се върне в залата в този момент, но вярваме, че това е начинът да покажем нужното уважение към големия спортист и човек Веско Господинов.

Всички предстоящи двубои в НАЛБ ще започват с едноминутно мълчание.

В предстоящия уикенд по време на срещите в НАЛБ няма да има абсолютно никакво музикално оформление.

От НАЛБ ще осигурим черни ленти за всички състезатели, които ще вземат участие в мачовете в предстоящия уикенд.

За неопределен период от време от НАЛБ ще изказваме подкрепата си към близките на Веселин Господинов и чрез профилната си снимка във Фейсбук.

За неопределен период от време каквито и да е развлекателни материали няма да бъдат публикувани в никой от официалните канали на НАЛБ.

Болката за всички ни е огромна и каквито и да е действия за съжаление не могат да поправят непоправимото. Затова още утре ще бъдем там, където Веско обичаше да бъде и ще правим това, което Веско обичаше да прави. Мачовете ще бъдат проведени в памет на нашия приятел и съмишленик Веселин Господинов, който завинаги ще бъде един от нас.

Погребението е обявено за Неделя, 02.07.2017 година, от 11:00 часа в гробищен парк „Бенковски“ в София. От 10:30 часа е поклонението в дома на Веско в квартал Бенковски. Представители на НАЛБ ще присъстват, представлявайки цялата организация, в това число и всички участници, които демонстрираха своята съпричастност по всевъзможни начини.

По предложение на Националната аматьорска лига по баскетбол, съгласувано с отборите и прието от тях, финалната серия в първа дивизия няма да бъде доиграна. Олд Таймърс и Брикс ще бъдат вписани като шампиони за сезон 2016/2017, а Веселин Господинов ще получи посмъртно своята индивидуална награда – най-полезен състезател на плейофите.

Финалният турнир на НАЛБ, противопоставящ шампионите в отделните турнири на НАЛБ в страната, както и най-добрите отбори от първенството в София, няма да се състои в края на този сезон, както беше планирано. Ще се състои преди началото на сезон 2017/2018 и ще носи името „Веселин Господинов“.

На специална церемония по време на турнира Веселин Господинов ще стане първият състезател в историята на Националната аматьорска лига по баскетбол, който ще влезе в Залата на славата на НАЛБ.

С поведението си както на терена, така и извън него, Веско Господинов даваше чудесен пример. Освен отличен състезател, той беше и невероятен човек. Затова от сезон 2017/2018 наградата за спортсменство в Националната аматьорска лига по баскетбол ще бъде на името на Веселин Господинов.

Никога няма да те забравим, Веско! Почивай в мир! Завинаги оставаш един от нас, приятелю!