Галин Митов: Благодарение на НАЛБ баскетболът става възможен на едно по-високо ниво

217

Ръководителят на Мад Вайкингс Галин Митов даде интервю за официалния сайт на НАЛБ. „Викингите“ заемат седмото място във временното класиране на Четвърта дивизия с баланс от 9 победи и 9 загуби, като това е вторият им сезон в първенството. Митов, който кара седмата си година в НАЛБ, говори за развитието на Мад Вайкингс, за ръководните си дейности в тима и за амбициите му през настоящата кампания.

– Разкажи ни малко повече за това как ти се включи в НАЛБ, с какво организацията те спечели и как се стигна до създаването на Мад Вайкингс.

– От малък се занимавам с баскетбол и винаги съм знаел, че искам да продължа да играя дори и да не успея да достигна професионално ниво. Благодарение на организация като вашата успях да постигна това, което винаги съм искал – да бъда част от отбор и да мога да продължавам с баскетбола дори и след училището и университета. В случая дори и създадох такъв, а именно Мад Вайкингс.

– Отборът на Мад Вайкингс играе своя втори сезон в НАЛБ. През миналия сезон спечелихте купата за спортсменство „Веселин Господинов“, но не успяхте да се класирате за плейофите в четвърта дивизия. По време на настоящата кампания обаче демонстрирате сериозен прогрес. Какво би споделил за пътя, който отборът извървя дотук?

– Беше труден път с доста подводни камъни. Продължаваме да тренираме усърдно и неуморно. Най-важното за мен е дисциплината, тя намесена ли е – всичко се постига. Никога не съм бил от хората, които разчитат на късмет и именно затова показваме значителен прогрес само за сезон и половина. Също така успяхме да създадем сплотен колектив от хора, които да могат да се доверят един на друг. Разбира се, продължаваме и да работим над това, за да продължим все по-напред в мероприятията.

– Макар и отборът на Мад Вайкингс да е млад, ти играеш своя седми сезон в НАЛБ. Преди да дадеш началото на Мад Вайкингс си бил част от Пистолет и Скай Уокърс. Какви са наблюденията ти над НАЛБ през годините и трудно ли се реши от участник да направиш следваща стъпка, стартирайки свой проект, на който да си ръководител и който да управляваш според своите разбирания?

– Откакто съм част от организацията забелязвам сериозен прогрес. По мои наблюдения целта на НАЛБ е да се доближи максимално до нивото на професионалния спорт, да даде шанс на хората като мен със страст към любимия си спорт да продължават да го практикуват. Успявате да го постигнете във всяко едно отношение – от организационна гледна точка до воденето на мачове и статистика.

Решението за ръководител на отбор дойде доста спонтанно от моя страна. Не се чувствах дооценен преди да създам отбора и исках да покажа пълния си потенциал. Разбира се, идва и моментът на различията в това как аз виждам играта и как я виждат останалите. Знаейки, че ще се справя с това начинание, макар и трудно, предприех следващата стъпка, а именно създаването на Мад Вайкингс.

– Организационната дейност често се подценява, но без нея нищо от това, което се вижда не би било възможно. Това вероятно важи с пълна сила и за твоите усилия като ръководител на отбора. Каква е мотивацията ти да полагаш усилия и да инвестираш време и енергия в целия този процес?

– На първо място мотивацията ми идва от желанието за игра. Също толкова важен е и ангажиментът към хората от отбора и фактът, че са се доверили на мен като техен ръководител означава да бъда винаги на ниво от организационна и физическа гледна точка. Показвам сериозно отношение към това, което правя и очаквам същото в замяна.

– Какви са целите пред тима през настоящия сезон и за в бъдеще?

– Поставили сме си за цел да се класираме за полуфиналите. Този сезон конкуренцията е доста подготвена. За в бъдеще очаквам да станем шампиони!

– Доволни ли сте от организацията на НАЛБ и кои са елементите, които би искал да отличиш специално?

– Доволен съм, нямаше да сме част от организацията, ако не бях доволен. Това, което се отличава най-много, е подобрението във видеото в сравнение с предишни години. Успяхте да намерите решение и да се оптимизира максимално на този етап. Друго отличаващо се е и самото провеждане на мачове – изключително професионално държание от страна на екип и съдии.

– Какво е твоето послание към участниците в НАЛБ?

– Както и други биха пожелали – най-вече да бъдем здрави. Да не спираме да спортуваме и да сме активни в тези времена на напредващи технологии. Нека всички се забавляваме по време на мачовете, все пак сме там сплотени от най-важната причина, а именно – баскетбола. И благодарение на НАЛБ всичко това става възможно на едно по-високо ниво!