Георги Бързаков: НАЛБ поддържа искрицата на баскетбола ни

793

Георги БързаковПродължаваме с интервютата с членове на кампанията ни „Забравените лица„.

Ред е на Георги Бързаков да отговори на въпросите ни.

За тези, които не са запознати с огромната дейност на Бързаков в името на българския баскетбол, сме подготвили и кратка биографична справка: Георги Бързаков започва да тренира организирано в отбора на Ботев Враца през 1958 година. Най-напред в юношеския, а после и в мъжкия отбор. През 1961 г. се включва в юношеския отбор на Червено знаме, след което преминава в мъжкия отбор на Паркстрой София. В периода 1962 – 1964 г. завършва спортната школа „Чавдар” и заиграва в отбора на Армеец. През годините 1964, 1965 и 1966 е състезател на софийския отбор на Локомотив, а от 1967 г. до 1975 г. – на Академик София. Като играч на армейския отбор печели шампионска титла при юношите през 1963 г., а с мъжкия отбор на Академик става 7 пъти шампион.

В периода 1964 – 1975 г. той е неизменен участник в разширения състав на мъжкия национален отбор на България. Още като юноша се състезава на първото Европейско първенство в Неапол, където отборът ни заема четвъртото място. Участва и на две Универсиади – в Будапеща и в Торино. Взима участие и на две Европейски първенства за мъже – в Москва, където отборът заема пето място и в Неапол – където се нарежда на седмото място. Четири пъти се състезава на Балканиади, като на проведената в град Видин през 1971 г., отборът ни става шампион. Осем са участията му в турнира за купата на Европейските шампиони – сегашната Евролига. Безброй са отборите, с които се е срещал на терена през годините, като например: ЦСКА Москва, Реал Мадрид, Славия Прага, ОФК Белград, Раднички Белград, Задар, АЕК Атина, Панатинайкос, Галатасарай, Варезе, Лион, Динамо Букурещ и други.

Извън множеството му успехи като състезател, Бързаков е и един от най-успешните ръководители в баскетбола ни. Като ръководител на студентското първенство, шампионатът при студентите е изключително силен и не отстъпва по нищо на мъжкия. За съжаление това остава приятен спомен от миналото.

Стефан Георгиев и Георги БързаковВ момента Георги Бързаков формално е извън баскетбола ни. Дава съвети и напътствия на сина си, който се състезава в тима на Академик Благоевград в А Група. Помолихме Бързаков-старши да ни разкаже за разликите между баскетбола преди и сега, както и за отминалите успехи. Разбира се, стана дума и за Националната аматьорска лига по баскетбол, като мнението на един доказан управник и организатор беше много ценно за нас. Вижте какво сподели Георги Бързаков:

НАЛБ: Каква е разликата между баскетбола преди и сега?

Георги Бързаков: Разликата е огромна. Лошото е, че много от промените не са в полза на настоящето. Ще дам пример – в момента в двумилионна София има 1 мъжки отбор – Левски. Когато се състезавах, в София с население от 500 хиляди души имаше 8 отбора. Преди имаше и 12 женски отбора.

Истината е, че НАЛБ поддържа искрицата на баскетбола ни, имайки предвид цялостната политика и нулевата реализация за българите, която ясно си личи по резултатите на националните ни отбори.

НАЛБ: Какво Ви мотивираше да се подготвяте като професионален състезател?

Георги Бързаков: Най-вече любовта към играта. Това е най-великата игра. 7 пъти станах шампион с Академик и взимах по 50 лева стипендия.

НАЛБ: Защо сега професионалният ни баскетбол няма такива успехи, каквито е имал в миналото?

Георги Бързаков: Нямаме организация. Нямаме класа. Стигна се дотам, че не знаем мач от българското първенство ли гледаме или от чуждо. Треньорите вече се увличат да пускат по петима чужденци на терена.

НАЛБ: Какво Ви е мястото в баскетболната действителност днес?

Георги Бързаков: Вече съм пенсионер. Синът ми играе и ходя да му гледам мачовете. Годините си минават и се вижда кой какъв принос има за баскетбола ни. Когато бях шеф на студенстския спорт в България имаше над 30 отбора. Сега цялото първенство се състои от няколко мача.

Не трябва да даваме постове на играчи, постигнали нещо преди 100 години. Това кой колко добър играч е бил няма нищо общо с това кой какви ръководни и лидерски качества притежава.

Георги БързаковНАЛБ: Какво Ви е мнението за НАЛБ?

Георги Бързаков: Чудесна идея. Чудесна инициатива. Една възможност за много хора да продължат с баскетбола. Смятам и че организацията в НАЛБ далеч надхвърля организацията в държавните първенства към федерацията по баскетбол. Наистина съм впечатлен от организацията. В НАЛБ отборите играят и много повече мачове. В студентското първенство с 4 мача отбор отива на финал.

Хората, които се занимават с организацията в НАЛБ доказаха, че много неща могат да станат. Въпрос на желание, на качества, на всеотдайност.

Организацията в НАЛБ е наистина идеална. Впечатлен съм. Гледа се сериозно на нещата, а не се отбива номерът, както сме свикнали да се случва тук.

Георги БързаковНАЛБ: Познавате ли хората, които се занимават с организацията в НАЛБ?

Георги Бързаков: Повечето от тях ги познавам от дълги години, тъй като са много отдавна в баскетбола ни. За мен е удоволствие да видя Марин Механджиев и се радвам, че със сина му Мартин Механджиев „движат“ лигата. Преди около 15 години с Марин бяхме на Универсиада. Той беше реферът, който придружаваше отбора в Палма де Майорка. Харесаха го и му даваха все по-отговорни мачове.

НАЛБ: Какво смятате за нивото в НАЛБ?

Георги Бързаков: Има мачове, които далеч надхвърлят нивото в А група. Много високо ниво. Впечатлен съм.

Благодарим много на Георги Бързаков за добрите думи! За нас наистина е огромна чест да получим подобна оценка от доказан управник. Благодарим и за всичко, което е дал на баскетбола ни! А ние ще продължаваме да работим „искрицата“ да се разраства.

P.S. Сериозно впечатление прави и разграничението между добър състезател и добър ръководител в думите на Бързаков. Ценно е това да го каже човек с толкова много успехи в състезателната си кариера, нали?