Георги Дангалаков: Трябват сериозни промени в българския баскетбол

609

Георги ДангалаковОстават броени часове до старта на новия сезон в НАЛБ, но ние искаме да ви запознаем с още няколко отбора. ТУК можете да видите пълната програма за първия кръг в Националната аматьорска лига по баскетбол.

До момента сме ви запознали с мъжките отбори на Ботев 2012, Дефект, Блейдс, София Булс, Рапидо, Костенец, Лъвовете, Дървоядите, София Хоукс, както и с женските Фриски и Шаркс.

Ред е на Хелга и Георги Дангалаков. Той имаше важна роля в тима през изминалия сезон, но няма да играе в Хелга през предстоящата кампания, защото приема ново предизвикателство. Дангалаков ни разказа какви перспективи вижда пред НАЛБ и как намира нивото в лигата. С изключително сериозна болка Георги сподели и мнението си за състоянието на българския баскетбол. Вижте какво каза той:

НАЛБ: Здравей! През изминалия сезон беше част от отбора на Хелга, а от предстоящата кампания разбрахме, че ще продължиш кариерата си на професионално ниво, за което те поздравяваме. Разкажи ни повече за това, което те очаква.

Георги Дангалаков: Благодаря! За предстоящата кампания ще бъда част от отбора на Дунав Русе, който ще участва в първенството на А група. За мен този сезон ще бъде нещо като предизвикателство. Имам да си отговарям на много въпроси и да взимам тежки решения за своето бъдеще както в спорта, така и извън него. Надявам се след края на сезона да съм получил отговорите, които търся. Иначе, разбира се, ме очаква много здрава работа. Аз съм перфекционист и всичко, с което се захващам и правя, обичам да е на сто процента. Отборът на Дунав Русе има големи амбиции за бъдещето и се надявам да помогна с каквото мога тези амбиции да бъдат постигнати.

НАЛБ: През последния сезон стана шампион с Хелга и загуби финала в турнира за купата. В плейофите, както и в турнира за купата, оглави и някои индивидуални класации. Какво е мнението ти за изминалия сезон и като успешен ли го отчиташ?

Георги Дангалаков: Миналият сезон за мен беше много забавен и може да се каже, че беше успешен. Малко ме е яд за загубения финал в турнира за купата на НАЛБ, но това е спортът, трябва да има и губещ. Аз не се интересувам от индивидуални калсации, няма значение дали играя в аматьорска лига или на професионално ниво. За мен е важно отборът да печели и да върви напред и аз да напредвам заедно с него. Винаги са ми казвали: „Важно е името отпред, не това отзад!“. Радвам се, че играх един сезон с отбора на Хелга в НАЛБ, а не си взех сезон почивка, както бях планувал. Имах страхотни съотборници, които вече мога да нарека и приятели.

ХелгаНАЛБ: Хелга ще участва в НАЛБ отново, но очевидно ще има промени в състава. Смяташ ли, че отборът има сили за трета поредна титла?

Георги Дангалаков: Разбира се! Отборът на Хелга винаги играе за първо място. Промени ще има, но смятам, че отборът ще се справи. В него има сериозна организация и това е предпоставка за успешен сезон. Надявам се да бъде един интересен сезон за момчетата и в неговия край те отново да вдигнат титлата и да си върнат загубената купа от миналия сезон. Аз мога да им пожелая само успех и да ги подкрепям отстрани.

НАЛБ: Как ще коментираш факта, че състезатели като теб, а и доста други в НАЛБ, очевидно имат данните да бъдат професионалисти, но това не се случва? Смяташ ли, че „системата”, която прекратява кариерите на млади и талантливи момчета, може да бъде победена?

Георги Дангалаков: Хората казват, че не трябва да се губи надежда, но всички виждаме каква е ситуацията в българския баскетбол и тя става все по-зле. Тъжно е, че се пропиляха толкова млади таланти в България. В Европа и света на по 20 години момчетата са топ таланти в страните си и с водеща роля в своя национален отбор, а в България на 20 години ти спираш със спорта. Но имайки предвид ситуацията и състоянието на нашия спорт, това е съвсем логично. Малко са отборите, които работят качествено с всички възрастови групи и са малко треньорите, които са наистина компетентни и могат да ти помогнат да се развиеш, а и по важното – да искат да ти помогнат, а не да те съсипят напълно. Да не говорим и за бройката на отборите в България. Ти дори да искаш да се развиваш може да няма къде. Смешно е, че в столицата на България има само един мъжки отбор по баскетбол. Нещата трябва коренно да се променят, за да започне баскетболът да върви нагоре, а не да продължава да потъва. Лично аз обаче не виждам как това може да се случи скоро. Ние не искаме да развиваме нашите таланти, гледаме да купуваме чужденци, които идват за един сезон, за да направят своята статистика и си тръгват. А какво ще става с бъдещето на баскетбола никой не се интересува. Трябва да се дава шанс на младите да показват своите възможности, а не да стоят по пейките, само за да попълват състава. Те от това нямат полза. Треньорите трябва да превъзмогнат този страх да пускат неопитни играчи, те няма как да трупат опит като гледат отстрани. Всеки трябва да прави жертви, за да може баскетболът да се развива – ръководството на отбора, треньорите, състезателите. Доста неща се изписаха по тази тема и не смятам, че някой изобщо обръща внимание на казаното. Аз не съм някой в баскетбола, тепърва имам какво да уча и да постигам, за да докажа себе си, затова не мисля, че някой го интересува моето мнение, но като един млад състезател все пак искам да го кажа. По-лошото е, че доста класни състезатели също се изказаха и никой не съумя да чуе и тях. Доста запомнящи са думите на Филип Виденов: „Не е нормално в чужбина да ме уважават повече, отколкото тук.“. Не стига, че имаме малко таланти, които да представляват България по света, ами дори и тях не ги ценим. Надявам се да започнат да стават промени в българския баскетбол, за да върви напред. За да може някой ден всички да се гордеем с нашите спортисти и техните успехи.

Хелга - Ботев 2012НАЛБ: Как намираш нивото в НАЛБ?

Георги Дангалаков: За мен нивото на НАЛБ е доста високо. В НАЛБ участват много любители на баскетбола, бивши професионални и национални състезатели. Получава се едно доста интересно, равностойно и динамично първенство, а това е страхотно.

НАЛБ: Какви перспективи виждаш пред НАЛБ?

Георги Дангалаков: Мисля, че пред НАЛБ има огромни перспективи. Виждам, че тази година отборите са се увеличили доста, ще има и женско първенство, турнири 3х3 и други. Това само по себе си говори за положителното развитие на НАЛБ. Първенството дава възможност на всеки да може наистина да се наслади на играта. Защото в спорта това е важното – да изпитваш наслада от това, което правиш. Пожелавам на НАЛБ да продължава да се развива и да расте. Да върви все напред и нагоре със своите идеи и амбиции. А на всички отбори и състезатели искам да пожелая успех и нека се забавляват.

НАЛБ: Благодарим много! Желаем ти успех през следващия сезон, а същото пожелаваме и на отбора на Хелга!

Георги Дангалаков: И аз благодаря!

Благодарим на Георги Дангалаков! За съжаление, за да се случи нещо положително в българския баскетбол, наистина трябват изключително много и сериозни промени. Опитвахме, опитваме и ще опитваме НАЛБ да се дистанцира максимално от заобикалящата ни баскетболна действителност. Пожелаваме успех както на Дангалаков, така и на всички негови бивши съотборници в Хелга, а и на отбора на Хелга като цяло!