Георги Спасов: НАЛБ вече е най-популярната аматьорска лига в България

566

Георги СпасовПродължава серията от интервюта със състезатели и треньори на различните отбори в Националната аматьорска лига по баскетбол през сезон 2013/2014. Всеки ще разкаже как е започнал с баскетбола и как е стигнал до НАЛБ, както и как намира лигата, а и какви перспективи вижда пред нея.

Единадесети на въпросите отговаря Георги Спасов – капитанът на отбора на Дървоядите. Отборът на Дървоядите започва сезона колебливо, но вече по нищо не отстъпва на фаворитите в лигата. Спасов пък е главен организатор на отбора, а през миналия сезон е част от друг тим в НАЛБ. Всичко това дава предпоставки за интересно четиво:

НАЛБ: Здравей! Разкажи ни малко повече за своята баскетболна история. Как започна всичко и как стигна до НАЛБ?

Георги Спасов: Здравейте! Започнах да се занимавам с баскетбол в гимназията. Оттам заиграх с Георги Романов, с когото и до ден днешен сме неразделни на игрището и извън него! Мога да кажа, че се захванах с баскетбола именно заради него! В годините страстта към играта се засили и в днешни дни тя е повече от хоби и начин на живот.

ДървоядитеНАЛБ: Отборът на Дървоядите беше създаден този сезон, като основна роля изигра и страницата на НАЛБ във Фейсбук, а тимът определено записва сериозен напредък в течение на сезона. Какво е чувството да знаеш, че си дал началото на нещо, което сега радва и други хора, а именно твоите съотборници?

Георги Спасов: Отборът на Дървоядите се създаде спонтанно. С повечето момчета играехме в залата на стадион Локомотив от няколко години и така решихме, че тази година ще се включим и ние в лигата. Нашата цел е да се забавляваме, което е и най-важното в нашето забързано ежедневие. Повечето от нас никога не са играли професионално.

НАЛБ: Искаш ли да отличиш някого? Съотборник, съперник, отбор?

Георги Спасов: Съотборникът, когото бих отличил, не е един. Най-голямо израстване в нашия отбор направи Алберт Черногоров и това радва всички нас, които играем с него. Другият човек е Емануил Никос, благодарение на когото станахме доста по-равностойни на останалите отбори. Съперник – Димитър Станиславов от Локомотив. Видя се, че без него отборът на Локомотив изпитва сериозни трудности. Той е най-завършеният играч както в нападение, така и в защита. Като отбор бих отличил „Лъвовете„, които се събраха също като нас – съвсем спонтанно, а през втория полусезон показват коренно различна игра и се видя, че не трябва да бъдат подценявани от никого.

Дървоядите

НАЛБ: Ти участваш в лигата за втори пореден сезон, като миналата година беше част от отбора на Светкавица. Как виждаш развитието на НАЛБ?

Георги Спасов: Миналата година играха 8 отбора, а тази сме 12. Мисля, че този факт говори сам по себе си.

НАЛБ: Как намираш лигата в организационен план?

Георги Спасов: Това, което зависи от организаторите, е перфектно. Единствено трябва да се оправи залата, в която играем, защото състоянието й е окаяно, но това не зависи от организаторите на лигата. За 3 години НАЛБ се превърна в може би най-добрата аматьорска лига в България.

Георги СпасовНАЛБ: Последно… Кой ще стане шампион в НАЛБ през този сезон?

Георги Спасов: Отборът на Хелга ще стане шампион, това е най-обиграният и опитен отбор. Започна лошо сезона, но постепенно започна да вдига нивото и в момента е основният претендент за титлата.

НАЛБ: Благодарим много! Успех на теб и на целия ти отбор!

Георги Спасов: Благодаря! Успех!

Благодарим на Георги Спасов за добрите думи! Факт е, че наистина проблемът с материалната база е наличен в цялата страна, но ние правим и ще продължим да правим каквото е необходимо и каквото можем, за да излезем над общовъзприетите разбирания в България и от тази гледна точка. Пожелаваме успех както на Спасов, така и на съотборниците му, а и на отбора на Дървоядите като цяло!