Георги Токов: Всички, които истински обичат баскетбола, участват в НАЛБ

676

Георги ТоковПродължава серията от интервюта с представители на вече записалите се отбори в Националната аматьорска лига по баскетбол за сезон 2014/2015. До момента има официално записани 21 мъжки и 5 женски отбора (други са потвърдили участие, но неформално все още), а до края на записването остават малко повече от 5 дни. ТУК можете да прочетете повече относно записването за предстоящия сезон.

До момента от мъжките отбори сме представили Ботев 2012ДефектБлейдсСофия Булс и Паляците. От женските тимове пък сме ви запознали с Фриски и Шаркс. Предстоят още доста интервюта, но такива няма да бъдат вземани от представители на всеки един отбор, а само от хора, които все пак са се докоснали до лигата. Интервюта от новите участници ще бъдат взети по време на самия сезон, когато вече имат лични впечатления от НАЛБ.

Ред е на Георги Токов (отдясно на снимката) от отбора на Костенец да отговори на въпросите ни (интервютата не се взимат по реда на записване на отборите). Токов е участник в НАЛБ от самото създаване на лигата, но по стечение на обстоятелствата от предстоящия сезон ще се състезава в нов отбор. Безкрайно огорчен от минали случки, Георги ни разказа с какво НАЛБ го печели за каузата, какви перспективи вижда пред организацията, както и какви са очакванията му за следващия сезон. Вижте какво сподели той:

Спаска Пешарова-БояджиеваНАЛБ: Здравей! Отборът на Костенец е един от сигурните участници в първенството на НАЛБ за предстоящия сезон. С какво НАЛБ ви спечели, за да вземете това решение?

Георги Токов: Да си призная честно, следя изявите на отбора на Костенец от самото начало на тяхното участие. Не ми трябваше много време, за да осъзная, че техният отбор търпи поражения поради една единствена причина – късата скамейка. Много е трудно да се играе цял мач, макар и на аматьорско ниво, с петима състезатели. От друга страна, отборът има един огромен плюс – наличието на треньор. Започнах тренировки с тима и не ни трябваше много време, за да вземем решението за участие. Мисля, че тази година обликът на отбора ще бъде коренно различен. Аз лично получих покана от треньора – Спаска Пешарова (на снимката) още преди края на предишната кампания и бих искал да използвам това интервю, за да й благодаря!

НАЛБ: През изминалия сезон ти игра в отбора на Локомотив, а сега си готов за ново предизвикателство. Какви са целите пред Костенец в предстоящата кампания?

Георги Токов: Не сме обсъждали темата с момчетата, но за мен е очевидно, че целите са да играем любимата си игра и да се забавляваме. Естествено сме мотивирани и за успехи в първенството, но само времето ще покаже. Тази година конкуренцията ще бъде още по-сериозна от предишната, но сме готови за това предизвикателство. Атмосферата в отбора е изключително приятна и за мен е истинско удоволствие да съм част от него. За това, което се случи с отбора на Локомотив не искам дори да си спомням. За мен беше изключително срамно да се говори за лоялност към някого, който е спънал мечтите и целите на повечето хора, които познавам. Да – детството ми е преминало в зала Локомотив, но това не променя факта, че условията там са спартански. Не може дори да става дума за сравнение между зала Локомотив и залата, в която вече се провеждат мачовете. Честно казано, нямам търпение да изляза на терена в това чудесно съоръжение – зала Овергаз Арена.

КостенецНАЛБ: Ти си изключително отдаден на баскетбола. Винаги си готов да помогнеш и на каузата НАЛБ, като същото важи и за треньорката на Костенец Спаска Пешарова-Бояджиева, а и за съотборниците ти. Какво ви мотивира?

Георги Токов: Така е, признавам. Тази година бях твърдо решен да спра да се занимавам с организиран баскетбол, тъй като това, което се случи миналата година, ми остави много неприятен спомен. Това обаче се промени в момента, в който влязох в залата с отбора на Костенец. Получават се страхотни игри, а мотивацията е на ниво. Мен лично изключително много ме мотивират братята Моногенис – много са трудолюбиви и играят интелигентен баскетбол. Самият факт, че ми се налага да карам над 150 километра, за да отида на тренировка, говори достатъчно за мотивацията ми. А след тренировка и вече по тъмно да виждам, че двамата братя остават след тренировка и тренират стрелба, за мен е наистина страхотно! За моята лична мотивация много помага и моят съотборник и голям приятел Ивайло Иванов – с него сме заедно още от отбора на Локомотив и се радвам, че отново ще имаме възможност да играем един до друг. Убеден съм, че тази година това трудолюбие на всички ни ще бъде възнаградено. Също така, ще бъда крайно мотивиран да се докажа пред треньор като Спаска Пешарова – тя е от дълги години в баскетбола и е сериозно име сред треньорската гилдия. Мисля, че аз и момчетата от Костенец, тази година ще й дадем поводи за радост.

НАЛБ: Безспорно си човек, който обича баскетболната игра безумно много. И то в най-чистата й форма. Безспорно си и човек, чието чувство за справедливост е доста силно развито. Смяташ ли, че НАЛБ ще успее да постигне една от най-големите си цели, а именно обединение на всички хора, които истински обичат баскетбола? Или винаги ще има някой, който да опитва да попречи?

Георги Токов: За съжаление тук отговорът ми е отрицателен. Причината обаче не се крие нито в организацията, нито в състезателите… Причината е, че това е нашият манталитет – винаги, когато видим, че нещо върви добре, че нещо има успешен модел и се развива в правилна насока, правим всичко възможно да го съсипем. Именно тук се появяват тези наричани от мен подчовеци, които по всякакъв начин се опитват да саботират нещата – независимо от тяхното естество. Черни овци е имало и винаги ще има. Вярвам обаче, че никой не е по-голям от баскетбола и въпреки трудностите ще продължаваме напред. Тук е моментът и да благодаря на Мартин Механджиев за всички усилия около организацията на лигата. Това отнема изключително много време, усилия и нерви и съм благодарен, че някой друг прави така, че аз и всички, които наистина обичаме баскетбола, има къде да практикуваме любимия спорт.

НАЛБ: Как намираш нивото в НАЛБ?

Георги Токов: Намирам нивото на НАЛБ за една крива, вървяща устремено нагоре. Спомням си началото на първия ни сезон заедно – още тогава усещах, че нещата ще станат много сериозни. Още веднъж поздравления за организацията и за това, че се справяте въпреки трудностите.

НАЛБ: Има ли нещо в НАЛБ, което мислиш, че би било добре да се промени?

Георги Токов: Харесва ми абсолютно всичко и не мисля, че има нещо, което трябва да се промени. Организацията е наистина строго професионална. Поздравления!

НАЛБ: Какви перспективи виждаш пред НАЛБ?

Георги Токов: Разрастване на национално ниво и организиране на републиканско първенство.

НАЛБ: Благодарим много! Успех на теб и на целия ти отбор през следващия сезон!

Георги Токов: Благодаря! Успех на всички състезатели, треньори и организатори! Колкото до подчовеците…тях има кой да ги съди. Важното е всички, които обичат истински баскетбола, да бъдат събрани под един покрив – този на зала Овергаз Арена.

Благодарим на Георги Токов за положителната оценка за работата ни! Благодарим му и за помощта, свързана с НАЛБ! Всички кампании на НАЛБ винаги са били изцяло положителни и продължават да бъдат такива. Пожелаваме успех както на Георги Токов, така и на всички негови съотборници, а и на отбора на Костенец като цяло!