Горан Кошанин: НАЛБ се старае да прави истинските неща, приятно ми е да съм сред вас

723

Основният стълб в подкошието на отбора на ФакторГоран Кошанин, вече девет поредни години е в ролята на състезател в НАЛБ. 54-годишният титан е един от най-опитните играчи в лигата и въпреки възрастта си той не спира да покорява нови върхове, което се потвърждава и от наградата му за най-добър борец в Първа дивизия през настоящия сезон, печелейки я за четвърта поредна година. Четирикратният шампион даде специално интервю за официалния сайт на НАЛБ, в което говори за развитието на лигата и представянето на своя отбор, а също така изпрати послание към по-младите състезатели.

– Ти си един от най-опитните състезатели в първенството на НАЛБ, като си посветил целия си живот на баскетбола. Колко важно е за баскетболната общественост да има една такава лига като НАЛБ, която обединява хора от всички възрасти?

– Искате да кажете един от най-възрастните (смее се). Да, почти от началото на НАЛБ съм тук, в различни отбори. Разбира се, че е много важно съществуването на НАЛБ, то даде началото на всичко. Даже и А, Б и В група на националната федерация нямаше да съществуват изобщо или поне не и в такъв мащаб, ако я нямаше НАЛБ. Всичко беше породено от жаждата за конкуренция, но и това не е лошо, защото би трябвало да печели баскетболът.

Към другите подобни организации като ББЛ А, Б и В лигата, да развиват деца, които още не са готови за мъжки отбори, на първо място за тях е хубаво да играят и в трите лиги, но в момента цари хаосът и един и същи отбор и играчи, независимо от възрастта си, играят навсякъде, даже и в различни отбори на една и съща организация. Да почерпят от опита на НАЛБ, където има четири дивизии, с трансферни прозорци и по никакъв начин незасичащи се отбори в различни дивизии.

– Намираш се в деветия си сезон в НАЛБ, като за това време можеш ли да кажеш какви впечатления си си изградил от лигата и, тъй като си с огромен опит в баскетболните среди, виждал ли си подобна организация някъде другаде?

– Както казах, дълги години съм тук без прекъсване, а това означава само две неща – благодарение на Господ все още мога да „мърдам“ и второто е, че ми е наистина приятно да съм сред вас. Това означава, че се стараете да правите истинските неща. И през цялото време аз имам статистика за всички години, през които съм тук.

– Отборът ти не се представи особено успешно в редовния сезон на Първа дивизия, но въпреки това има възможността да се подобри в плейофите. Вече отстранихте Ероус (третия в редовния сезон) на четвъртфинал, ще успеете ли да се опълчите и на Роботите в заключителната фаза от сезона?

– Отбора ми не го отписвайте, докато самите ние не го отпишем. Мисля, че се представяме солидно и по план. Тази година с усилията, които правим, можем да стигнем доста високо. Единственият проблем може да се окаже идващото лято, понеже всички имаме ангажименти и планове от доста време, което може да ни спре да приключим подобаващо.

– Не можем да не отбележим и не само страхотните качества, които продължаваш да демонстрираш все още, но и спортсменството, с което се характеризира играта ти. От позицията си на опита отново, какво би казал на останалите участници, голяма част от които са доста по-млади?

– Преди и след всеки мач ние сме хора на първо място. Към всеки мога да се обърна приятелски дори след загубен мач, защото не прекрачвам граници на поведението си. Дори след някои ситуации, в които съм влязъл по-грубо, съм готов искрено да се извиня на колегите, противниците и съдиите. На по-младите състезатели им пожелавам спортно дълголетие и никога да не забравят, че сме хора – и при победа, и при загуба.