Деян Веселинов: Каузата на НАЛБ е вдъхновяваща

684

Деян ВеселиновДеян Веселинов е един от най-добрите и перспективни спортни журналисти в България. И един от тези, които не се притесняват да казват мнението си, независимо от последствията. Не защото е наивен мечтател, а просто защото вярва, че това е начинът нещата да тръгнат в правилна посока. Ако премълчи нещо изпитва чувство на вина. В момента работи в Нова ТВ с вече сериозен опит зад гърба си.

Неговата слабост, разбира се, е баскетболът. Веселинов многократно изразява и подкрепата си към Националната аматьорска лига по баскетбол. Два пъти е член на журито в конкурси по забивки, а в последния мъжки Мач на звездите в НАЛБ съдейства за представянето на отборите, с което също оставя отлични впечатления. В канала на НАЛБ в YouTube можете да гледате целия мач, включително и представянето (ТУК).

Потърсихме Деян Веселинов, за да ни разкаже за мнението си за българския баскетбол, както и за инициативата на НАЛБ. Не пропуснахме да го попитаме и дали няма да го видим по екип на терена. Вижте какво сподели той:

НАЛБ: Здравей! Ти си един от най-добрите и перспективни баскетболни и въобще спортни журналисти в България. Разкажи ни как реши да се захванеш с тази дейност.

Деян Веселинов: Здравейте! Благодаря за хубавите думи! Реших да пробвам на шега, без да вярвам, че реално може да се случи. Още от дете си представях, че съм спортен коментатор, а това бе другата опция, ако не стана професионален спортист. Е, минаха вече повече от 8 години и още се сещам с усмивка, как ми се обадиха от РингТв, че са видели CV-то ми и мога да се явя на интервю за стажант. Още не бях навършил 20.

Любомир Нешев, Деян Веселинов, Деян Калайджиев и Миряна МирочникНАЛБ: Какво смяташ за състоянието на българския баскетбол в момента?

Деян Веселинов: Не искам да звуча като негативен човек. Но колкото и да търся генерален повод за оптимизъм, трудно виждам такъв. Клубове изчезват от картата. Няма ЦСКА. Левски е близо до същия тъжен развой. Нямаме забележителни успехи нито на клубно, нито на национално ниво. В търсене на причините за това състояние могат да бъдат загубени часове и дни. Факт е обаче, че това търсене не се случва. Не личат дори опити за излизане от кризата. Първата дума, която изниква в главата ми за състоянието на българския баскетбол, е „безвремие”.

НАЛБ: За разлика от много други твои колеги, теб не те е страх да си казваш мнението и неколкократно си критикувал тези, които управляват баскетбола ни. Защо не те е страх? А защо всъщност няма едно обединение на тези, които имате „думата“, за да тръгне любимият ни спорт в поне малко по-правилна посока?

Деян Веселинов: Не бих искал да замесваме колегите ми, тъй като „баскетболните” журналисти са твърде малка гилдия и знам колко много всички те обичат този спорт. Да – гилдията има своите вини и аз не бягам от тях. Що се отнася до думата „страх” – тя не е вън от речника ми. Но ме е страх от болести, смърт и бедствия. Журналистическата работа има своята изначална идея да информира, образова и дори контролира процесите в едно общество. И макар да изглежда, че много медии у нас са забравили за етичните норми на това, което вършат, не виждам нищо притеснително да говоря и да задавам въпроси за спорта, който обичам. Тъкмо напротив. Често изпитвам чувство на вина или отговорност, че не съм направил достатъчно, за да стъпя на личния пример преди да критикувам.

НАЛБ: Толкова ли е трудно да си подадеш оставката, когато видиш, че не ставаш? Защо много хора смятат, че баскетболът им е длъжен?

Деян Веселинов: Този въпрос е минавал и през моите мисли. Нямам отговор. Клишето казва, че голямата разлика е в това кой живее ЗА баскетбола и кой живее ОТ баскетбола. Колкото и да мразя клишетата в езика и живота като цяло, явно има причина да бъдат такива.

Мартин Механджиев и Деян ВеселиновНАЛБ: Сега нека сменим темата… Не е тайна, че подкрепяш каузата на НАЛБ. Защо?

Деян Веселинов: Защото е вдъхновяваща. Или поне това, което съм видял от нея. Хора, които обичат баскетбол, създават условия на други такива да го практикуват. Звучи просто нали?! Всъщност някои от най-важните неща са точно толкова прости.

НАЛБ: Смяташ ли, че НАЛБ може да постигне една от основните си цели, а именно обединение на хората, които истински обичат баскетбола?

Деян Веселинов: Да. Стига НАЛБ да запази посоката на развитието си. Да не поеме грешен завой. Да не позволи разединение отвътре. Дотук всичко изглежда впечатляващо!

НАЛБ: Как намираш нивото в НАЛБ?

Деян Веселинов: Заради работния си график рядко намирам време да гледам мачовете, но все пак имам поглед. Има няколко отбора на много високо ниво. Говоря, както за нивото на талант, така и за организация. За мен обаче идеята на аматьорския спорт е в масовостта. Без аматьорски и без детско-юношески спорт – няма професионален.

Деян Веселинов, Манол Герушин и Едуард ВълчевНАЛБ: А какви перспективи виждаш пред организацията?

Деян Веселинов: Тази година има 30 мъжки отбора. Догодина ви пожелавам 60! Сериозно погледнато, едно от нещата, които ме впечатляват най-много, е нивото на организацията. Нещата се мислят предварително и се изпипват. Ако идеите на НАЛБ за ученическите лиги и аматьорския спорт продължат да се развиват с това темпо, перспективите изглеждат плашещо високи. Плашещо, разбира се, не за мен. 😉

НАЛБ: Имаш страшно много приятели в лигата. Ще имаме ли удоволствието да видим и теб в някой отбор?

Деян Веселинов: Играл съм в няколко отбора в различни лиги през годините. В последния си мач скъсах кръстна връзка на коляното и оттогава се ограничавам повече в гледане и четене. Имам обаче гузна съвест и май ще трябва да се пусна отново. Всичко обаче е въпрос на оферти, подкупи и комисионни. 😉 Ето, имах предварителен договор с момчетата от Дефект и те не го спазиха (смее се). Да си призная честно – в ужасяваща форма съм и не искам да се излагам пред толкова много приятели. 😉

НАЛБ: Сърдечни благодарности както за интервюто, така и за съвместната ни работа!

Деян Веселинов: Благодаря и аз! Много! #продължаваме напред 😉

Благодарим много на Деян Веселинов за добрите думи! Благодарим и за отдадеността на баскетбола, за вярата и за това, че е един от тези около баскетбола ни, които наистина обичат работата си!

P.S. Деяне, очакваме те по екип на терена. 😉