Джордже Даскалович: Без колебания продължаваме участието си в НАЛБ

418

Джордже ДаскаловичПродължава серията от интервюта с представители на вече записалите се отбори в Националната аматьорска лига по баскетбол за сезон 2014/2015. До момента има официално записани 21 мъжки и 5 женски отбора (други са потвърдили участие, но неформално все още), а до края на записването остават малко повече от 2 дни. ТУК можете да прочетете повече относно записването за предстоящия сезон.

До момента сме ви запознали с мъжките отбори на Ботев 2012, Дефект, Блейдс, София Булс, Паляците, Костенец, както и с женските Фриски и Шаркс.

Ред е на Лъвовете и по-конкретно на Джордже Даскалович (интервютата не се взимат в реда на записването, а и такива се взимат само от участниците, които са се докоснали до НАЛБ вече). Даскалович има сериозни успехи в баскетбола. Преди да се присъедини към Лъвовете, Джордже играе във втора дивизия в Сърбия. Освен това, със своята гимназия той има четвърто място на училищната олимпиада в Сърбия, в която участват всички най-големи таланти от школата на сребърните медалисти от последното световно първенство. Джордже, който е част и от втората петица на НАЛБ за изминалия сезон, ни разказа и с какво е бил спечелен за каузата НАЛБ, както и какви са очакванията му за предстоящата кампания. Вижте какво сподели той:

НАЛБ: Здравей! Отборът на Лъвовете е един от сигурните участници в първенството на НАЛБ за предстоящия сезон. С какво НАЛБ ви спечели, за да вземете решението си толкова бързо, имайки предвид, че подадохте заявката си повече от месец преди крайния срок за записване?

Джордже Даскалович: Като отбор нямахме никакви съмнения дали да се запишем в новия сезон на НАЛБ. Мисля, а и вярвам, че съотборниците ми споделят моето мнение, че цялостната организация на НАЛБ е на много високо ниво във всички свои елементи. Това включва компромисите, които биват правени за всички отбори, обявяване на статистиката, интервюта с играчите, избор на най-полезен играч след всеки кръг и други. Това са неща, които всички ние очакваме с нетърпение в края на всеки кръг и които ни карат да се чувстваме специално.

ЛъвоветеНАЛБ: Историята на отбора на Лъвовете е много интересна. Преди началото на миналия сезон се събирате изцяло в страницата на НАЛБ във Фейсбук, като всички състезатели в отбора сте непознати един за друг. Постепенно освен приятели извън терена, ставате такива и на него, а резултатите не закъсняват – печелите бронзов медал в турнира за купата на НАЛБ. Какво те грабна за тази идея с този отбор?

Джордже Даскалович (номер 10): Нашият отбор наистина събра хора, които не се познаваха, но които ги свързваше едно нещо, а то е, че обичат да играят баскетбол. Тази ситуация, разбира се, не премина без проблеми. Имаше доста трудни и доста лоши моменти, но накрая останахме в добри отношения и мисля, че това е най-важното. Резултатите все пак дойдоха в турнира за купата, за което се радвам.

НАЛБ: Споменахме третото място в турнира за купата на НАЛБ през миналия сезон. А какви са целите ви за предстоящия?

Джордже Даскалович: Надяваме се отборът ни да излезе от следващия сезон като още по-добър. Ще се опитаме да се борим за медал и през редовния сезон. Имаме няколко нови попълнения в отбора и ще видим какви ще бъдат резултатите.

НАЛБ: Любовта към баскетбола събра отбора на Лъвовете преди една година. Смяташ ли, че една от големите цели пред НАЛБ, а именно обединение на хората , които истински обичат баскетбола, е постижима? Или винаги ще има някой, който да опитва да попречи?

Джордже Даскалович: В баскетбола, както и във всяка сфера на обществото, има хора, които завиждат и които критикуват неоснователно. Важно е идеята на НАЛБ да се запази. Вярвам, че ако продължите искрено да заставате зад нея и полагате усилия да я осъществите, резултатите сами ще дойдат и няма да закъснеят. Само напред!

НАЛБ: Как намираш нивото в НАЛБ?

Джордже Даскалович: Смятам, че нивото на организация в НАЛБ е много високо и не подлежи на критика. По отношение на отборите – има такива, които са на високо ниво и такива, които не са. Мисля, че това е нормално за една аматьорска лига.

НАЛБ: Има ли нещо в НАЛБ, което мислиш, че би било добре да се промени?

Джордже Даскалович: Не виждам нищо, което на този етап има нужда от промяна, имайки предвид, че най-критичното от миналия сезон – залата, вече е сменена.

Джордже ДаскаловичНАЛБ: Какви перспективи виждаш пред НАЛБ?

Джордже Даскалович: Мисля, че НАЛБ има доста потенциал да се превърне в сериозна организация на национално ниво, особено имайки предвид, че вече има записани отбори като Ботев 2012, чийто играчи са готови да изминават толкова голямо разстояние, за да участват (б.р. състезателите на Ботев 2012 пътуват от Враца и обратно за всеки свой двубой). Виждам лига, която в бъдеще би могла да има обособени дивизии.

НАЛБ: Благодарим много! Успех на теб и на целия ти отбор през следващия сезон!

Джордже Даскалович: И аз благодаря. Желая ви много успех и късмет с намирането на спонсори за лигата.

Благодарим на Джордже Даскалович за положителната оценка за работата ни! Радваме се, че в НАЛБ вече участват състезатели от цяла Европа, които очевидно са играли на доста високо ниво. Със сигурност продължаваме да държим на каузата НАЛБ и се надяваме, че развитието ще е постоянно и няма да закъснява. Пожелаваме успех както на Джордже Даскалович, така и на всички негови съотборници, а и на отбора на Лъвовете като цяло!