Димитър Христов: НАЛБ доказва, че не съществуват граници

460

Димитър ХристовПродължава серията от интервюта със състезатели и треньори на различните отбори в Националната аматьорска лига по баскетбол през сезон 2013/2014. Всеки ще разкаже как е започнал с баскетбола и как е стигнал до НАЛБ, както и как намира лигата, а и какви перспективи вижда пред нея.

Десети на въпросите отговаря Димитър Христов – капитанът на отбора на Блейдс. Отборът на Блейдс се представя чудесно до момента и е сред водещите отбори в лигата. Това е втори пълен сезон на Христов в НАЛБ, което в комбинация с опита му в баскетбола като цяло, предполага интересно четиво:

НАЛБ: Здравей! Разкажи ни малко повече за своята баскетболна история. Как започна всичко и как стигна до НАЛБ?

Димитър Христов: Моята баскетболна история започна, когато бях 10-годишен. Тогава тренирах футбол. По някаква странна игра на съдбата, в един слънчев следобед, моят бъдещ треньор се появи в училищния двор, за да събере деца за нов отбор. Честно казано, не смятах да се запиша, защото футболът ми харесваше и в моите очи беше по-престижен спорт. Няма да забравя как мой приятел ми каза с развълнуван глас: „Нека опитаме заедно!”. Съгласих се, просто за да бъда добър приятел, но нямах представа в какво ще се превърне баскетболът за мен. Така този спорт стана част от моя живот, а всичко след това е просто история. Въпреки че нашият клуб беше малък, ние постигнахме две четвърти места, едно пето и само късметът ни попречи да вземем медал. Как стигнах до НАЛБ ли? Озовах се в тази лига от любов към играта.

БлейдсНАЛБ: Отборът на Блейдс участва в НАЛБ за втора поредна година и в момента е един от водещите тимове в лигата. На какво отдаваш напредъка?

Димитър Христов: Напредъка на отбора го отдавам на това, че запазихме почти същия състав и успяхме да се сработим като колектив.

НАЛБ: Искаш ли да отличиш някого? Съотборник, съперник, отбор?

Димитър Христов: Много ми харесва това, че всички отбори са на високо ниво и мачовете са изключително интересни. От нашия отбор мога да отлича Венислав Наумов, Теодор Атанасов и Иван Гьонов. Тримата доста подобриха играта си този сезон и са доста полезни за отбора.

Относно организацията в НАЛБ искам да кажа, че е перфектна. Работата, която вършат Мартин и Марин Механджиеви, е прекрасна и мисля, че всички я виждат и оценяват. Искам обаче да отлича Борис Данаилов, който също се справя чудесно, но като че ли на моменти остава в сянка.

НАЛБ: Ти си участвал в лигата и през трите сезона (в първия си играл само в турнира за купата). Как виждаш развитието на НАЛБ?

Димитър Христов: НАЛБ е лига, която е доказала, че когато нещо се прави с желание и любов, не съществуват граници. Тази година може да се наблюдава представяне на всеки участник преди мачовете. Друго въведение е статистиката, която е изключително интересна и полезна за всички играчи и треньори.

БлейдсНАЛБ: Как намираш лигата в организационен план?

Димитър Христов: Организацията на лигата надминава очакванията на мен и на много други участници. Това е една от причините, поради която нашият отбор участва за втори пореден сезон.

НАЛБ: А какви перспективи виждаш пред нея?

Димитър Христов: Перспективите пред лигата са много големи. Смяната на спортната база може да превърне лигата в ежеседмичен празник за всички любители на великата игра.

НАЛБ: Последно… Кой ще стане шампион в НАЛБ през този сезон?

Димитър Христов: Повечето отбори показаха променливо представяне дотук. Този от водещите отбори, който успее да покаже най-добро ниво в края на сезона, ще бъде шампионът на НАЛБ. Именно това прави лигата интересна и непредсказуема.

Димитър ХристовНАЛБ: Благодарим много! Успех на теб и на целия ти отбор!

Димитър Христов: Благодаря от името на целия отбор! Пожелавам успех на НАЛБ и на всички участници в лигата!

Благодарим на Димитър Христов за добрите думи! За нас е невероятна победа, ако сме пречупили стереотипите и сме доказали, че наистина не съществуват граници, когато правиш нещо с желание и любов. Пожелаваме успех както на Христов, така и на всички негови съотборници в Блейдс, а и на отбора като цяло!