Димитър Чунчуков: Приятно е да се наредиш сред най-добрите в дивизията

676

През настоящия сезон отборът на Флай-Бай демонстрира, че трудът и постоянството рано или късно се отплащат. Тимът записа най-силния сезон в своята история, след като се окичи с бронза в Четвърта дивизия на НАЛБ, като това бе първи комплект медали в петгодишното съществуване на отбора. Също така Флай-Бай остана и много близо да си заслужи място в битката за златото. За да ни въведе в структурата на тима и да сподели повече за емоциите от сезона, потърсихме ръководителя Димитър Чунчуков.

„Да, наистина това е най-успешният сезон в НАЛБ за нас до момента. Определено е приятно да се наредиш сред най-добрите в дивизията, въпреки че остава и горчивото усещане, че си бил само на крачка от най-високото стъпало. Не трябва отборите от четвърта дивизия да бъдат подценявани, защото всяка година се появява поне по един новосъздаден отбор, който е с доста сериозни амбиции и на практика е напълно конкурентен с отборите от по-горните дивизии“, заяви Чунчуков.

Естествено, горчивото усещане, за което споменава ръководителят на Флай-Бай, е загубеният решителен трети мач от полуфиналната серия в дивизията срещу Аутбрейк. Флай-Бай изоставаше с цели 25 точки в резултата при 39:64 в края на третата четвърт, но се завърна в мача по героичен начин с мощен финален щурм в последната част. Момчетата на Теодор Велчев осъществиха пълния обрат при 77:76 след серия от 38:12, но в крайна сметка първенците в редовния сезон измъкнаха победата с ключови стрелби в края за 81:82. Участие в двубоя за Флай-Бай не взе един от основните играчи на отбора – Петър Загоров.

„За мое огромно съжаление не можах да взема участие в последните два мача срещу Аутбрейк. Трудно е да гледаш онлайн, без да можеш да помогнеш според възможностите си. Изключително горд съм с това, което направиха съотборниците ми във въпросния мач, и то без участието на основна фигура от отбора ни, нямам предвид себе си, разбира се (смее се). Това показва, че сме на прав път и придържайки се към идеологията на нашия отбор, се развиваме в положителна посока“, оптимистичен е Димитър Чунчуков.

Заедно с отборния успех, не липсваше и индивидуален такъв в тима на Флай-Бай. Лидерът на отбора Борис Матраков се превърна в доминатор в дивизията, след като грабна наградите за най-полезен играч, най-добър борец, най-добър блокировач и играчът с най-висок коефициент на полезно действие в редовния сезон. Матраков, който през сезон 2020/21 стана шампион с ФитСпо Баскет в Първа дивизия, бе избран и в Идеалната петица на Четвърта, а в плейофите затвърди доминацията си с приза за топреализатор на заключителната фаза от кампанията.

„Определено Борис Матраков е огромното попълнение в тазгодишния ни отбор, но само по себе си присъствието на Петър Загоров на терена придава друг облик на отбора ни, а все по-силно включване усещаме и от страна на Георги Тунев. По никакъв начин не подценявам и усилията на останалите. Всеки един даде максимума от себе си за постигането на успеха през този сезон. Със сигурност трябва да благодарим и на треньора ни Теодор Велчев за упоритостта му при работата с нас“, заяви Чунчуков.

Ръководителят на тима сподели и как всъщност е било поставено началото на съществуването на отбора, а също така сподели мнение относно организацията на мероприятията в НАЛБ.

„Изначало отборът ни съществува отпреди около 8 години с цел участие в международен турнир за Ръководители на полети. Всички от отбора ни, с много малки изключения, са представители на тази професия или такива, свързани с управлението на въздушното движение. За пръв път преди около 8 години взехме участие във въпросния турнир. Оттогава насам, почти без прекъсване всяка година, участваме в това неофициално европейско първенство, като през 2017 г. при провеждането на турнира в Сараево, Босна и Херцеговина се преборихме за третото място, а през 2018 г. успяхме да организираме домакинството на турнира в София с повече от 250 участници от 15 отбора. След една такава организация, документацията за участието на един отбор в НАЛБ изглежда като детска игра, така че не го приемам като някаква особена тежест. Основното предизвикателство пред нас всъщност е фактът, че нашата професия е с 24/7 режим на работа и в доста случаи отборът ни не може да е в оптимален състав заради служебните ни задължения.

Това, което мога да кажа относно НАЛБ е, че се възхищавам на упоритостта на целия екип на НАЛБ и особено на Мартин Механджиев. Въпреки всички трудности, нито в един момент не се отказа от своята идея и разбиране за това как трябва да изглежда една такава организация. Само човек, който не се е занимавал с организирането на подобни форуми, не може да оцени усилията, които коства това“, каза Чунчуков.

Флай-Бай е един от отборите, които са заявили желанието си да вдигнат нивото от новия сезон. Тимът има амбиции да се състезава в Трета дивизия на първенството през следващата кампания, която ще започне във втората половина на септември.

„Мисля, че показахме, че вече заслужаваме да опитаме силите си в Трета дивизия, още повече имайки предвид, че е налице все още неразкрит потенциал от състезатели, които по една или друга причина не взеха или взеха минимално участие през изминалия сезон. А през ноември ни предстои и участие на вече споменатия турнир за Ръководители на полети, който ще се проведе в Лисабон, Португалия“, завърши Димитър Чунчуков.