Евгени Василев: С 8 мача на година с юношеския отбор няма как да се натрупа опит, затова играх в НАЛБ

963

Евгени ВасилевОт Националната аматьорска лига по баскетбол потърсихме Евгени Василев от отбора на Велико Търново, за да ни разкаже впечатленията си от изминалия сезон в първенството на НАЛБ в Централна България, както и за това, което го очаква.

Наскоро от отбора на Берое (Стара Загора) обявиха привличането на младия Василев, като по този начин той продължава кариерата си на професионално ниво. Във всички медии, отразили трансфера, бяха отразени и постиженията на състезателя от изминалия шампионат в НАЛБ. Въпреки че през следващия сезон очевидно няма да може да бъде част от отбора на Велико Търново в НАЛБ Евгени Василев несъмнено е доволен от резултатите с шампионите в първенството на НАЛБ в Централна България за сезон 2015/2016.

Разбира се, от НАЛБ сме щастливи, че освен за забавление, практикуване на любимия спорт и изразяване на любовта към играта, организацията, създадена от нас служи все повече и за развитието на толкова млади таланти.

Припомняме, че от БК Берое не за първи път обръщат внимание на дейността на НАЛБ и за разлика от много други са показвали, че се стремят да бъдат обективни при оценките си относно положителните инициативи в баскетбола ни. Преди известно време от клуба изпратиха писмо до федерацията и всички клубове с предложения за промени в структурата на професионалния баскетбол в страната, като едно от предложенията е именно: „Активно сътрудничество с другите баскетболни събития и организации – аматьорска лига (НАЛБ), като евентуална основа за създаване на по-широка и активна А група (дублиращи отбори и т.н.), както и с първенствата за подрастващи, женски, училищни, студентски и ветерански.“.

Именно аматьорският отбор на Берое (Стара Загора) спечели титлата в НАЛБ – Южна България за сезон 2015/2016.

А сега вижте какво сподели 17-годишният Евгени Василев, който стана шампион с Велико Търново в първенството на НАЛБ в Централна България и беше избран за най-полезен състезател в плейофите:

Велико ТърновоЗдравей, най-напред бихме искали да честитим титлата на отбора на Велико Търново в първенството на НАЛБ в Централна България! Каква е равносметката ти за сезона?

Евгени Василев: Здравейте! Този сезон спокойно мога да го определя за успешен, както за мен, така и за отбора ми. Успяхме да спечелим и в редовния сезон, а след това и в плейофите.

Отборът на Велико Търново беше съставен от няколко по-опитни състезатели и юноши като теб. През какви трудности преминахте и лесно ли намерихте баланса между опита и младостта?

Евгени Василев: Смятам, че с всеки изминал мач играем все по-добре. Естествено, в началото трудно успявахме да се сработим, дори в моменти не можехме, но смятам, че през новия сезон ще има по-голямо разбирателство в отбора.

Евгени ВасилевТи беше избран за най-полезен състезател в плейофите в първенството на НАЛБ в Централна България. Освен това попадна в идеалната петица за сезона, завърши редовния сезон с най-висок коефициент, както и като най-добър подавач. Демонстрира и невероятно силен процент при стрелбата както за 2, така и за 3 точки. Какво означават всички тези индивидуални награди за теб?

Евгени Василев: Мисля, че тези награди ги спечелих заслужено. С това успях да докажа, че прекараното време в  залата не е било излишно.

Какво означаваше за теб и твоите съотборници в юношеския отбор на Етър това участие в НАЛБ? Помогна ли ви да натрупате опита, който ви е толкова необходим точно на тази възраст?

Евгени Василев: С 8 мача през годината с юношеския отбор не е възможно да се натрупа достатъчно опит. Точно по тази причина реших да участвам в НАЛБ. Допълнителни мачове никога не са излишни.

Евгени ВасилевПреди няколко дни излезе информация, че подписваш първия си професионален договор, като талантът ти е бил забелязан от отбора на Берое (Стара Загора). Какво означава този трансфер за теб и какви са бъдещите ти цели?

Евгени Василев: За мен този трансфер означава, че някой оценява качествата ми и труда, който съм положил. Естествено, с това не трябва да се възгордявам, тъй като все още не съм достатъчно опитен и тепърва ще се развивам. Както на всеки баскетболист, така и моята мечта е един ден да играя европейски баскетбол, а защо не и в НБА.

Какво смяташ за организацията на НАЛБ и докъде може да достигне идеята?

Евгени Василев: За мен тази организация е на едно много добро ниво. Трябва да продължи да се развива и все повече хора да се включват в нея.

Какво би казал на тези, които се чудят дали да участват в НАЛБ?

Евгени Василев: Да не губят време в чудене, направо да се записват!

Благодарим много! Пожелаваме ти много лични и професионални успехи, като същото важи с пълна сила и за всички твои съотборници и съперници на терена!

Евгени Василев: Благодаря Ви!