Иван Панов: Професионализъм и любов към играта са в дъното на успеха на НАЛБ

623

Иван ПановОт Националната аматьорска лига по баскетбол стартирахме кампания. Кампания, която се надяваме да бъде подкрепена от максимално много хора. Не искаме да звучи наивно, но смятаме, че тази кампания заслужава вниманието на цялото баскетболно общество. Така де…на необремененото баскетболно общество, което наистина милее за баскетбола.

С това интервю стартираме серия от такива. Ще обръщаме специално внимание на забравените лица в баскетбола ни. Забравените лица, които иначе са дали много за спорта ни. За по-кратко, нашата кампания ще носи името „Забравените лица„.

В първия кръг по време на двубоите запознахме зрители и участници с Иван Панов, който хвърли първата спорна топка за сезон 2014/2015 в НАЛБ, както и с треньора на Политехника Марин Романски. Започваме с Панов, а в течение на сезона със сигурност ще потърсим и Романски, но искаме първо да добие по-сериозни впечатления от НАЛБ.

Кой е Иван Панов? Роденият в София Панов се състезава в отборите на ЦСКА при Иван Гълъбов и Левски при Иван Цончев, а след това защитава цветовете на Пощенец при Атанас Пейчински. Въпреки качествата му и като състезател, не тази му кариера оставя следи в българския баскетбол…

Иван Панов завършва съдийски курс през 1975 година. В следващите 10 години придобива последователно трета, втора, първа и републиканска категория, като ръководи мачове във всички групи за подрастващи, както и мъжки и женски двубои. Дълги години реферира в А група, която по това време е най-висшата лига в България. От 1995 до 1998 е председател на Съдийската колегия в град София. Преди началото на сезон 2009/2010 е назначен за първи председател на новосформираната Съдийска комисия към БФБ. Сменен е по причини, нямащи общо с баскетбола, макар че сезон 2009/2010 е считан за най-успешният в новата история на българското съдийство. Оттогава Панов е отлъчен от българския баскетбол. Отлъчен, но не и за НАЛБ. За нас винаги е било и ще бъде важно кой каква личност е, какво е постигнал и с какво е допринесъл за развитието на любимата ни игра в България. Не се интересуваме от това кой на кого е удобен. Затова и потърсихме Иван Панов. Вижте какво ни сподели той:

Иван ПановНАЛБДълги години бяхте свързан с професионалния баскетбол. Сега сте на мачовете на НАЛБ. Какво е мнението Ви за НАЛБ?

Иван Панов: Идеята за създаването на НАЛБ е чудесна. Тя обединява много млади хора от любов към баскетбола, като дава възможност да продължат да се занимават с любимата си игра. Фактът, че броят на мъжките отбори през този сезон нарасна от 12 през изминалия на 30, като за пръв път се включват и 4 женски тима, е добър показател за необходимостта от такава лига. Тя има бъдеще. От много години познавам хората, които се занимават с НАЛБ. Те са истински професионалисти, много са всеотдайни и правят всичко заради любовта си към играта. Затова нещата се развиват много положително. Професионалният баскетбол загуби много след тяхното оттегляне в търсене на чистата форма на играта.

НАЛБПрез последната година станаха много скандали в България заради съдийството (преигран мач, прекратен мач, непрекъснати разправии, чужди съдии). Каква е причината според Вас?

Иван Панов: Отговорът не може да бъде друг освен неособено добрата подготовка на целия екип (съдии и дежурен представител на БФБ). На преиграния мач се видя и слабата теоретична подготовка на съдиите и комисаря. Грешката стана при мъртва топка и те имаха достатъчно време, за да вземат правилното решение. Психическата устойчивост на съдиите също не е на ниво. Това показват занижените изисквания към тях, непреминаването на нормалния път за изграждането на съдията и прескачането на цели етапи от развитието му. Това няма как да доведе до нещо положително. А за комисарите изобщо не искам да говоря. В миналото се следваха принципи. Сега всички принципи се нарушени и е важно кой на кого е удобен, а не какво може и какво прави.

Ръководенето на среща в България от чуджи съдии е прецедент! Нанася морална обида на цялата гилдия. Направи ми силно впечатление, че нямаше реакция. Странно примиренчество, но по този начин съдиите и ръководството им се съгласяват с оценката за липса на определени качества!

НАЛБ: Познавате ли съдиите, които ръководят срещите в НАЛБ?

Иван Панов: Познавам ги, разбира се, защото съм работил с тях през годините. Имената на някои от тях са добре известни в баскетболните среди не само в България. Само ще повторя, че професионалният баскетбол загуби с тяхното оттегляне.

НАЛБКакви перспективи виждате пред НАЛБ?

Иван Панов: Инициативата е чудесна и има бъдеще! Увеличаването на броя на отборите, и то толкова драстично, е достатъчно показателен факт.

НАЛБСмятате ли, че е постижима една от основните цели пред НАЛБ, а именно обединение на българското баскетболно общество? Или винаги ще има някой, който ще поставя себе си над баскетбола?

Иван Панов: За да се случи нещо такова, трябват страшно много промени. За съжаление има много хора, на които изобщо не им пука за баскетбола. За съжаление доста такива хора ръководят баскетбола ни. Не искам да замесвам НАЛБ в каквито и да е мои негативни размисли, но самият факт, че в НАЛБ участват 30 мъжки отбора, а професионалните такива са драстично по-малко, не говори ли достатъчно? Точно това имам предвид като казвам, че професионализмът и любовта към играта са в дъното на успеха на НАЛБ. Защото НАЛБ няма нито ресурса, нито възможностите на тези, които се издържат от баскетбола. Разликата е, че НАЛБ прави нещо наистина смислено за баскетбола. Присъствах на доста мачове от лигата и смело мога да заявя, че НАЛБ постига целта си за обединение около баскетбола. НАЛБ прави това, което никоя друга баскетболна организация не е показала, че може. Определено смятам, че професионализмът и любовта към играта са в дъното на успеха на НАЛБ.

НАЛБ: От любов към играта… Благодарим много за отделеното време и заповядайте на двубоите от НАЛБ, когато имате възможност!

Иван Панов: Каузата НАЛБ – това е любовта към играта. Това, че се занимават млади хора, които влагат лична емоция. Страхотно е! С каквото мога, ще подкрепям!

Благодарим на Иван Панов за хубавите думи! Ще продължаваме да се борим за баскетбола, без да ни интересува дали това ще се харесва на някого. Желаем успех на Панов и се надяваме на още много баскетболни срещи с него!