Илиян Петков: НАЛБ дава прекрасни условия за аматьорски баскетбол

430

Ръководителят на Балканъ Илиян Петков даде интервю за официалния сайт на НАЛБ. През последните четири години тимът извървя пътя си от Четвърта до Първа дивизия, като през настоящия сезон „зелените“ се състезават редом до най-добрите в първенството. В момента отборът на Балканъ заема петото място в класирането на Първа дивизия с баланс от 7 победи и 8 загуби, след като през миналия сезон спечели сребърните медали във Втора дивизия. Петков говори за създаването и развитието на тима, за целите му и за организацията в НАЛБ.

– Разкажи ни малко повече за това как ти се включи в НАЛБ, с какво организацията те спечели и съответно какво те мотивира да дадеш началото на Балканъ.

– Започнах преди време, след като момчета от Ботевград ме поканиха в отбора, който сформираха. По една или друга причина нещата не се получиха и по собствено желание прекратих участието си. Спечели ме възможността отново да играя отборен баскетбол, а НАЛБ беше и е точното място за хора като мен, които просто искат да играят. Началото на Балканъ дойде по естествен път, след като заедно с доста момчета от предишния ми отбор решихме, че е по-добре да имаме собствен отбор. Водещи отново бяха мотивацията и желанието за игра, но при едно-единствено условие: да бъдем само хора, които имаме сходна визия.

– Балканъ играе своя четвърти сезон в НАЛБ и първи в първа дивизия. Изминахте пътя от четвърта дивизия, като през миналия сезон достигнахте и финалната серия във втора дивизия. Колко важен беше целият този път за развитието на отбора?

– Честно казано, нямахме никакви очаквания. Когато стартирахме, първият ни сезон беше изключително слаб от гледна точка на организацията. Въпреки че миналата година изиграхме достоен финал, за мен лично цялата втора година беше огромно удоволствие, въпреки многото трудности, през които преминахме. Точно тази година ни помогна много, защото осъзнахме какво трябва да направим, за да надградим и да стигнем до среброто през изминалия сезон. Важно е само и единствено да си тръгнем здрави след мач, защото вече не сме на 20 години и се грижим за семейства, а останалото е просто забавление.

– Повечето от вас сте родени в Ботевград, а част от хората в отбора пътуват от родния си град за мачовете в НАЛБ. Преди всичко сте приятели и съотборници още от детските си години, но през годините успяхте и да разширите колектива. Как се стигна до всичко това?

– Да, нашият отбор е само от приятели – хора, на които можеш да разчиташ във всяка ситуация. Голяма част сме родени и израснали в Ботевград и Правец, но всички останали момчета винаги са приемани отлично, щом са поканени от някой от нас в отбора. Това се постига много лесно, когато има уважение и разбирателство, думата на всеки тежи, независимо откъде си и откога си при нас.

– Организационната дейност често се подценява, но без нея нищо от това, което се вижда не би било възможно. Това вероятно важи с пълна сила и за твоите усилия като ръководител на отбора. Каква е мотивацията ти да полагаш усилия и да инвестираш време и енергия в целия този процес?

Марин Иванов
Марин Иванов

– Мотивацията да се захвана с организацията е само фактът, че го правя за приятели, някои от момчетата дори бих нарекъл братя. На моменти е тежко, но не бих изтъкнал само себе си. Марин Иванов също отделя много време и енергия всичко в отбора да е наред. Като цяло последните две години доста хора са ангажирани и помагат, когато се налага.

– Какви са целите пред тима през настоящия сезон и за в бъдеще?

– Цел тази година, както и през всяка друга, няма. Клишето, че играем мач за мач, важи с пълна сила. Когато завърши сезонът, ще помислим кое е най-доброто за всички нас. Искаме да играем баскетбол, това в напълно достатъчна цел, която да ни води.

– Доволни ли сте от организацията на НАЛБ и кои са елементите, които би искал да отличиш специално?

– На този въпрос отговарям почти винаги по един и същи начин – щом продължаваме, значи сме доволни от цялостното изживяване. Недоволство винаги има, но който мисли, че е много лесно, нека да опита да направи по-добър продукт. Когато в София няма една нормална зала за аматьорски спорт е нормално да сте ограничени в доста отношения, но аз лично смятам, че НАЛБ дава прекрасни условия за аматьорски баскетбол.

– Какво е твоето послание към участниците в НАЛБ?

– Посланието ми също не се е променило особено – изпитвайте удоволствие от играта, пазете се на терена и уважавайте противника.