Интервю с първия европеец MVP на редовния сезон в NBA – Дирк Новицки

799

Въпрос: Вие сте първият европеец MVP. Какво ще кажете?
Дирк: Това е голяма награда за мен, но когато съм на игрището, не мисля за това, че съм от Европа или Германия. Винаги се опитвам да представя своята страна по правилния начин. Разбирам, че имам много фенове в Европа и се надявам те да могат да отпразнуват този момент. Имало е много добри европейски играчи, които са отворили вратата за мен и това е и тяхна победа.

Въпрос: Вие имате наистина забележителен сезон, спечелвайки 67 мача, което е шести рекорд в историята на лигата. Кажете нещо относно изминалата година от гледна точка на отбора.
Дирк: Мислейки, че съм помогнал на отбора да спечели 67 мача, е наистина значимо. Ние печелихме, ние се забавлявахме, ние работихме упорито и имахме наистина отличен сезон. Трудно е да се опише как си спечелил 67 срещи.

Въпрос: Дали загубата от Голдън Стейт в първия кръг на плейофите сложи капак на Вашия отличен редовен сезон?
Дирк: Да стана MVP е голяма чест не само за мен, а също така за моите съотборници и ръководство. Трудно е да бъда щастлив от начина, по който тръгнаха плейофите. Това постави сянка на редовния сезон, който преживяхме. Ще бъда способен да се радвам повече, когато приключа кариерата си.

Въпрос: Ако гласувахте за MVP кого щяхте да изберете?
Дирк: Аз съм коректен човек и затова никога не бих гласувал за мен. Вероятно бих гласувал за Стив Неш или може би за Коби Браянт, особено имайке предвид това, което той показа след почивката за Ол-Стар уикенда, в срещи, в които той вкарваше по 40 и 50 точки.

Въпрос: Тъй като MVP е награда за редовния сезон, не бихте ли искали тя да се връчва преди началото на плейофите?
Дирк: Да, аз щях да бъда по-щастлив. Разбирам, че това е награда за редовния сезон за състезател, който е имал по-специално представяне. Нашата загуба в плейофите обаче беше много тежка.

Въпрос: Какво направиха „Войните“, за да Ви създадат проблеми?
Дирк: Получи се лошо във времето. Ние срещнахме най-горещия тим в лош момент, когато те бяха на гребена на вълната. Те трябваше да спечелят много мачове накрая на сезона, за да се класират за плейофите. Ние си почивахме накрая на сезона и нямахме сериозни мачове. Аз мисля, че това ни изигра лоша шега. Трябва да им отдадем заслуженото. Те използваха нашата слабост. Ще прегледам какво сме направили погрешно, какво трябва да направим по-добре, за да имаме по-успешен следващ сезон.

Въпрос: Вие и Неш сте добри приятели. Как се отрази на Вашето приятелство, че вие спорихте като двамата най-добри играчи в NBA и че Вие завоювахте последните три награди за MVP на редовния сезон?
Дирк: Това определено е специално. Отначало, когато бяхме в Далас, никой не мислеше, че ние бихме могли някога да бъдем ключови състезатели. Ние работихме заедно много упорито. Връщахме се обратно в залата да стреляме, да играем един на един и да вдигаме тежести. Заедно искахме да вдигнем нивото на организацията на Далас. Това наистина беше забавно преживяване и аз съм щастлив, че съм го срещнал и че съм бил заедно с него. Аз се гордея, че съм от една категория с него. Той наистина е изключителен и аз съм радостен за всичко, което той прави с Финикс.

Превод: Мартин Механджиев