Красимира Барзова: НАЛБ е лъч надежда, че нещата могат да се случват

1189

Красимира БарзоваПомните за „Забравените лица“, нали?

Красимира Барзова стана част от кампанията ни още по време на редовния сезон. Барзова е легендарна баскетболистка, от златното поколение на отбора на Левски. Потърсихме я, за да ни разкаже за разликите между баскетбола преди и сега, както и дали е близо до любимата игра. Разбира се, попитахме я и какво е мнението й за Националната аматьорска лига по баскетбол. Вижте какво сподели тя:

НАЛБКаква е разликата между баскетбола сега и преди?

Красимира Барзова: Най-фрапантната разлика са празните зали сега и препълнената зала „Сливница“ тогава.

НАЛБ: Какво Ви мотивираше да се подготвяте като професионален състезател?

Красимира Барзова: Колкото и да звучи като клише, любовта към баскетбола винаги е била на първо място. След това идват постигнатите успехи, които те мотивират да оставаш след тренировки, да ставаш по-добър и да искаш да постигнеш още и още.

НАЛБЗащо сега професионалният ни баскетбол няма такива успехи,каквито е имал в миналото?

Красимира Барзова: Причините според мен са много. Една от тях е подборът на състезатели. Преди се провеждаха градски и окръжни училищни първенства. Треньорите можеха да подбират млади кадри и да работят с тях. Баскетболни школи имаше в Перник, Силистра, Раднево, Пловдив, Русе и много други. Републиканските първенства за девойки преминаваха при ожесточена конкуренция и оттам се появяваха и състезателките за женските отбори. По този начин имаше възможност за израстване на професионално ниво. Държавата в лицето на клубовете, също беше зад гърба ни, но смятам, че и баскетболът й се отблагодари с постигнатите Олимпийски и Европейски успехи. А сега какво става? Не можеш да погубваш млади таланти и да не им даваш шанс, за да вземеш чужденци, които с нищо не доказват прехвалената си класа. Да нямаш зали, да нямаш стимул, да нямаш визия за бъдещето и да не съществува отбор като „Левски“ с толкова титли…и да чакаш успехи…е невъзможно.

Красимира БарзоваНАЛБКакво Ви е мястото в баскетболната действителност днес?

Красимира Барзова: За съжаление не съм толкова близо до баскетбола колкото ми се иска, но професията ми е друга. Следя случващото се и не съм щастлива от това, което става с любимата ми игра.

НАЛБКакво Ви е мнението за НАЛБ?

Красимира Барзова: Това е лъч надежда, че нещата могат да се случват. Трябват точните хора на точното място.

НАЛБПознавате ли хората, които се занимават с организацията?

Красимира Барзова: Да, познавам г-н Марин Механджиев. От другите съм приятно изненадана – от тяхната младост, но и от техния огромен професионализъм. Когато правиш нещо с любов и знания,единственото, което могат да кажат за теб е: „Да ,това са точните хора!“.

НАЛБКакво смятате за нивото в НАЛБ?

Красимира Барзова: Нивото е добро. Играят и много бивши състезатели. При темповете, с които се развивате, ще стане и много по-високо.

Благодарим много на Красимира Барзова за хубавите думи! Надяваме се, че нещата в баскетбола ни ще тръгнат във възходяща линия. Често смятаме, че по-зле не може да стане, но за съжаление оставаме неприятно изненадани. Надяваме се, че НАЛБ може да допринесе и допринася за развитието в положителна насока. С удоволствие очакваме Красимира Барзова на двубои в НАЛБ!