Кръвта вода не става

1866

От Националната аматьорска лига по баскетбол сме щастливи, че екипът на НАЛБ е съставен както от много млади и амбицирани хора, така и от хора с огромен опит и изключително богато баскетболно минало. Сигурни сме, че именно този баланс между опита и младостта, симбиозата между рутината и амбицията водят НАЛБ по трънливия път към развитие и популяризиране на любимата ни игра у нас. Общото за всички тези хора от екипа на НАЛБ е безрезервната любов към баскетбола и неистовото желание НАЛБ да бъде баскетболна организация номер едно в България, достигайки до нови и нови върхове. Вярваме, че именно положителната енергия, която влагаме в дейността си, е в дъното на успехите на НАЛБ.

Без изключения хората от екипа на НАЛБ са пленени от любовта към играта, а благодарение на НАЛБ те правят това, което обичат. Сега ще обърнем специално внимание на един от членовете на екипа на НАЛБ, който е от тези, които могат да се похвалят с много дълго и успешно баскетболно минало.

Става дума за Иван Панов. Той стартира кариерата си на баскетболен рефер през 1975 година. В следващите 10 години придобива последователно трета, втора, първа и републиканска категория, като ръководи мачове във всички групи за подрастващи, както и мъжки и женски двубои. Дълги години реферира в А група, която по това време е най-висшата лига в България. От 1995 до 1998 година е председател на Съдийската колегия в град София. Последователно заема длъжностите Председател на Съдийската колегия в град София, Председател на Комисията по назначенията към НСКБ и Председател на Съдийската комисия. Преди началото на сезон 2009/2010 е назначен за първи председател на новосформираната Съдийска комисия към БФБ. Сменен е по причини, нямащи общо с баскетбола, макар че сезон 2009/2010 е считан за най-успешния в новата история на българското баскетболно съдийство. Явно тогава някой преценява, че Панов не е удобен. От НАЛБ обаче се интересуваме от качествата на хората. За нас винаги е било и ще бъде важно кой каква личност е, какво е постигнал и с какво е допринесъл за развитието на любимата ни игра в България. Както вече стана дума, името на Иван Панов се свързва с най-успешния сезон откъм съдийство в близкото минало в баскетбола у нас – сезон 2009/2010. В края на въпросния сезон той предава отчет от над 200 страници в баскетболната федерация, който може да откриете тук:

Отчет за извършена дейност в периода от създаването на СК към БФБ до момента; изготвен от Иван Панов; 13.07.2010 г.

За тези, които са свикнали да копират всичко, което публикуваме – обръщаме специално внимание, че отчетът съдържа твърде много информация, която не подлежи на копиране.

Въпреки изцяло положителните отзиви за свършената работа, признанията, усиления труд, добрите перспективи, а и подробния отчет Иван Панов е отстранен от длъжността след само един сезон. Именно липсата на прозрачност и неясните причини за отстраняването на Панов, който отдавна е спечелил симпатиите на всички в гилдията, принуждават десетки баскетболни хора да се оттеглят от т.нар. „професионален“ баскетбол у нас.

Всичко това води и до открит протест на тези десетки хора, голяма част от които и много млади – будни хора, които просто не са съгласни с подобни методи, нямащи общо с баскетбола и обуславящи не положен труд, очаквани резултати или стремежи към развитие, а задкулисие и добре познатата по нашите географски ширини шуробаджанащина. На вашето внимание представяме и част от писмото, с което въпросните десетки баскетболни хора обявяват края на своите ангажименти, свързани с т.нар. „професионален“ баскетбол у нас, ако не бъдат направени нужните корекции в посока демократичност:

До
Президента на БФБ г-н Михаил Михов
Копие до
Изп. директор на БФБ г-н Георги Глушков
Копие до
членовете на Управителния съвет на БФБ
Копие до
Председателите на баскетболните клубове

ОТКРИТО ПИСМО – ДЕКЛАРАЦИЯ

Уважаеми г-н Михов,

Ние, долуподписаните баскетболни съдии, комисари и секретари, притежаващи съдийски права за сезон 2009/2010, открито заявяваме, че НЯМА ДА СЕ ЯВИМ на предстоящите изпити за сезон 2010/2011, НЯМА ДА ЗАПЛАТИМ лицензионните си такси и НЯМА ДА ОБСЛУЖВАМЕ СРЕЩИ от Държавните първенства по баскетбол.

Причината за взетото от нас решение е назначаването за Председател и Заместник-председател на Съдийската комисия към БФБ съответно на г-н Стефко Станев и г-н Камен Тошев. За нас те са били, са и винаги ще бъдат рушителите на българското баскетболно съдийство. Ние не желаем те да ни управляват.

С поставянето на господата Станев и Тошев на власт баскетболното съдийство се връща години назад. На цялата баскетболна общественост в България е известен начинът на „работа“ на „новото“ ръководство. Знаем, че Станев и Тошев, които са „национални инструктори“ от много години, не са стъпили веднъж в баскетболна зала, за да наблюдават и обучават младите съдии. Знаем, че не са направили абсолютно нищо за развитието на хората, които нямат „връзки“.

Може би ръководството на БФБ не е наясно с плановете на Станев и Тошев за новия сезон. Те назначават за „регионални инструктори“ недостатъчно компетентни хора, които са известни единствено с лоялността си към настоящите ръководители. Нещо повече, част от тези инструктори се характеризират с това, че при всеки мач на „моя човек“ се обаждат на комисарите, за да ги съветват за поставянето на висока оценка или за да подпомогнат „моя човек“ да свири финала на турнира. Ние обаче не желаем тази порочна практика да продължава.

Не сме съгласни в „А“ – група и НБЛ да се вкарват съдии на по 40 и повече години, при които отсъства всякаква перспектива за развитие, както и такива, които със сигурност не са готови да изсвирят който и да е мач. Не сме съгласни и съдии, които вече 20 години доказват, че нямат необходимите качества за това, да продължават да бъдат „пробутвани“ нагоре, а през последния сезон изсвирените от тях мачове се броят на пръстите на едната ръка. Не искаме да се премахват първа, втора и трета категория на съдиите, като по този начин се дава възможност за бързо израстване на „моя човек“ и се обезценява дългогодишният труд и старание на младите и перспективни съдии, които нямат „връзки“.

А това, което най-вече не приемаме, е възможността на Председателя на Съдийската комисия към БФБ еднолично да избира Председатели на местните структури. На Отчетно-изборното събрание на Съдийската колегия в София преди две години и половина за Председател единодушно (с около 70 гласа) беше преизбран г-н Марин Механджиев. Той прави назначенията за междуобластните първенства в регионите „Витоша“ и „Рила“ от 1998 г. Всички ние смятаме, че той винаги се е справял перфектно със задълженията си, подкрепял ни е, идвал е да гледа нашите мачове независимо от категорията и резултата им и ни е обучавал. Въпреки всичките промени на зали, часове и т.н., направени в последния момент, никога не е имало случаи на непровели се състезания поради липса на съдии. Той е човекът, за когото твърдо заявяваме, че винаги е бил изцяло отдаден на баскетбола и в частност на баскетболното съдийство.

Уважаеми г-н Михов, с подписите си по-долу открито заявяваме пред Вас и ръководената от Вас Българска федерация по баскетбол, че докато в ръководството на структурата, управляваща баскетболните съдии в България, са господата Стефко Станев и Камен Тошев, ние няма да участваме като съдии, комисари и секретари в първенствата, организирани от БФБ. Не приемаме и никой друг освен Марин Механджиев да управлява Съдийската колегия/комисия/каквато и да е структура в София и региона, защото никой няма право да се подиграва с нас и нашето бъдеще.

Оставаме в очакване на спешни промени в ръководството на Съдийската комисия към БФБ!

Подписали писмото: петдесет и двама (52) съдии, комисари и секретари.

Марин Механджиев, за когото също става дума в писмото, е сред основателите на НАЛБ и представител на управителния съвет на организацията от самото й създаване до ден-днешен. Част от хората, които подписват писмото по-горе, пък са в ядрото на екипа на НАЛБ и до днес. Защо продължават да се занимават с баскетбол, въпреки всички разочарования ли? От любов към играта! Защото кръвта вода не става.

И ако за някого е по-важно кой какви връзки има, както става дума и във въпросното писмо, то в НАЛБ държим на качеството и се гордеем, че хората в НАЛБ са с такова богато и успешно баскетболно минало.

И понеже многократно сме заявявали, че борбата със статуквото и закостенялата система е застъпена в идеалите на НАЛБ, за нас това е пътят. Виждаш порочна практика, с която не си съгласен. Имаш два варианта пред себе си – да не правиш нищо, недоволствайки или да се постараеш да изградиш нещо смислено, давайки пример как трябва да се случват нещата според теб. Очевидно изборът е направен преди почти 10 години, а всъщност и много по-отдавна, когато всеки един от тези хора се е изграждал като личност.

Човек трябва да отстоява принципите си и да се бори с неправдите, колкото и по-труден и трънлив да е пътят. Всичко друго би било напълно безсмислено. Поне според нас.

Затова вече близо 10 години се стремим да развиваме един баскетболен продукт, влагайки цялата си енергия в него. Положителна енергия! Защото вярваме, че когато човек иска да направи нещо смислено, то трябва да бъде правено от изцяло положителни подбуди. Именно затова и благодарим за множеството сигнали, които продължават и до ден-днешен във връзка с опити за негативен PR от страна на различни организации. Не се вълнуваме от това. Няма и да започнем да се вълнуваме. Всеки е свободен да прави каквото смята за добре. Това, което смятаме ние за добре, е да не отделяме и капка енергия за нещо такова. Предпочитаме да я насочим в нещо изцяло положително. В този ред на мисли ще сме щастливи и да не бъдем замесвани в каквито и да е спекулации, провокации и интриги. Официалните позиции на НАЛБ могат да бъдат откривани единствено в официалните канали на НАЛБ и най-вече в сайта на НАЛБ. А тези, които явно са приели като своя мисия да се занимават с разрушаване на НАЛБ, съветваме да се поучат от примера по-горе – когато не харесваш нещо по някаква причина може би е по-добре да вложиш усилия в това да направиш нещо по-добро, ако можеш. И дори аналогията е напълно некоректна, тъй като НАЛБ е частна инициатива, от която никой не е длъжен да бъде част и всеки лесно може да направи своя информиран избор, а порочният избор на „кадри“ в държавните структури и политиката на същите е нещо, което засяга всеки гражданин на страната. Ние сме направили своя избор и нашите усилия винаги са били и ще бъдат насочени в положителна посока. Всеки може да прави избор за себе си.

Ето какво споделя и Иван Панов по отношение на участието си в каузата на НАЛБ:

Идеята за създаването на НАЛБ е чудесна. Тя има бъдеще. Хората в НАЛБ са истински професионалисти, много са всеотдайни и правят всичко заради любовта си към играта. Затова нещата се развиват много положително. НАЛБ прави нещо наистина смислено за баскетбола. Смело мога да заявя, че НАЛБ постига целта си за обединение около баскетбола. НАЛБ прави това, което никоя друга баскетболна организация не е показала, че може. Определено смятам, че професионализмът и любовта към играта са в дъното на успеха на НАЛБ. Щастлив съм, че съм част от този проект. При работата ми с БФБ не се харесваше, че отстоявам принципни позиции и това, че когато някой ми се обажда да лобира за някого, аз не се трогвам. Радвам се, че професионалният ми път ме запозна с хората от НАЛБ и особено с Марин Механджиев, на когото съм вярвал безрезервно през дългогодишната ни съвместната работа. Честно казано съм отвратен от отношението на федерацията както към него, така и към много други хора. Радвам се обаче, че въпреки всичко и всички ние продължаваме да сме заедно в баскетбола. Спортът, около който буквално премина животът ни. За мен е истинска привилегия, че съм част от този сплотен екип и че мога да бъде полезен с опита си на една организация, която без никаква външна подкрепа слага в малкия си джоб всички държавни структури. От любов към играта!