Лонекс е на 1/4-финал, драми в другите 1/8-финали

1053

НАЛБПървите две срещи от всяка от осминафиналните двойки в НАЛБ бяха изиграни. Както знаете, в плейофите се играе до 2 победи от 3 мача. Единствено Лонекс успя да затвори серията си в 2 двубоя.

А сега нека напишем малко повече за всяка от сериите. 🙂

Лонекс – Зелените

Лонекс – Зелените 71:50 (14:17; 21:8; 17:11; 19:14)

В първия двубой между двата отбора „Зелените“ започнаха силно, но постепенно загубиха инициативата и отборът на Лонекс успя да спечели с разлика от 21 точки. Много добре за победителите от Лонекс се представи Момчил Чекърски, който завърши мача с 23 точки и 13 борби. Иван Вачков вкара 18 и овладя 9 борби. Стефан Илиев пък реализира 18 точки и открадна 5 топки. За Зелените най-резултатен стана Светослав Петров с 16 точки. Силно се включи и Александър Енев с 11. Петко Гатев пък вкара 6, овляда 11 борби и направи 2 чадъра.

Лонекс - ЗеленитеЗелените – Лонекс 62:66 (19:17; 20:15; 9:18; 14:16)

Имайки предвид втората среща, напълно заслужено отборът на Зелените можеше да стигне до трети двубой, който да реши изхода от серията. „Зелените“ изиграха един от най-добрите си мачове през сезона и бяха готови на всичко, за да останат в играта. Опитът на състезатели като Стефан Илиев, Калин Велчев и Момчил Чекърски в състава на Лонекс обаче си каза думата. Тримата реализираха общо 54 точки (сред които 9 тройки) от 66 на отбора. И въпреки по-добрия отборен коефициент на Зелените, тимът приключи участието си в първенството за сезон 2013/2014. Силно за Зелените играха Светослав Петров и Петко Гатев, които завършиха с по 14 точки. Цанислав Димитров добави 12, а Пьотр Коляев – 8.

Така Лонекс се класира на четвъртфинал, където ще срещне отбора на Олд Таймърс.

Пълните статистики от срещите можете да видите в Резултати.

Христо ХристовКакто знаете, в страницата на НАЛБ във Фейсбук организираме и много игри с награди, осигурени от различни фирми и хора.

Последната такава награда беше спечелена от Христо Христов. Той спечели потник, осигурен с любезното съдействие на XenoBG, отговаряйки правилно на въпрос за Националната аматьорска лига по баскетбол.

Лъвовете – Пейпър Кор Костенец

Лъвовете – Пейпър Кор Костенец 52:49 (6:12; 14:11; 16:14; 16:12)

Акцент върху защитата. Това можем да кажем за първия двубой от серията между Лъвовете и Пейпър Кор Костенец. Двата отбора успяха да отбележат едва 101 точки в целия двубой. Изходът от срещата не беше ясен до самия й край. През по-голямата част от мача Пейпър Кор Костенец водеше в резултата и загуби инициативата едва в последната четвърт. Тимът от Костенец имаше и стрелба от тройката в последната секунда, с която можеше да прати мача в продължение. Много силен за Лъвовете беше Илиян Василев – 15 точки и 14 борби. Джордже Даскалович му партнира с 11 точки и 15 борби, а 9 точки и 8 борби добави Христо Христов. Неудържим в пробивите си през по-голямата част от двубоя беше Атанасиос Моногенис от Пейпър Кор Костенец, който завърши с 21 точки. С 14 се включи Ивайло Радев, а Борислав Лашев се отчете с 5 точки и 15 борби.

Пейпър Кор Костенец - ЛъвоветеПейпър Кор Костенец – Лъвовете 66:47 (12:8; 15:4; 17:13; 22:22)

Явно вече се беше превърнало в традиция отборите, които са загубили първите срещи, да изиграят един от най-добрите си двубои във втория мач. Подобно на Зелените, така направи и Пейпър Кор Костенец. И докато силите на Зелените стигнаха за много достойно представяне, но не и победа, то тимът от Костенец победи с близо 20 точки Лъвовете. Отново акцент върху защитата. След първите 5 минути отборът на Лъвовете водеше с 6:2, след което последва серия от 10:2 в полза на Пейпър Кор Костенец, смазваща втора част и аванс от 15 точки на полувремето. До края на двубоя, въпреки опитите на Лъвовете да се върнат в мача, разликата от десетина точки беше поддържана. Йоаннис Моногенис вкара 20 точки и добави 8 борби за Пейпър Кор Костенец. Брат му Атанасиос Моногенис пък приключи мача със 17 точки. Машината за борби от Костенец Борислав Лашев овладя 20 в този мач, към които добави и 14 точки. За Лъвовете Джордже Даскалович също записа дабъл-дабъл – 10 точки и 12 борби. 14 точки реализира Венцислав Дионисиев, а 9 + 8 борби добави Стефан Стефанов. Христо Христов завърши със 7 точки, 6 борби и 6 асистенции.

По този начин в серията се стигна до трети, решителен мач.

Пълните статистики от срещите можете да видите в Резултати.

Иван КоларовМеждувременно Иван Коларов от Блейдс получи наградата си за най-полезен състезател в двадесет и първия кръг.

София Булс – Дървоядите

София Булс – Дървоядите 62:51 (19:4; 12:23; 20:16; 11:8)

Удобен съперник за София Булс. Такива бяха изгледите след като станаха ясни осминафиналните двойки. През редовния сезон София Булс имаше две смазващи победи над Дървоядите – с 26 и 50 точки разлика. В плейофите обаче нещата бяха различни. В първия двубой от серията София Булс започна много силно и поведе с 15 точки след първите 10 минути, но на полувремето авансът на отбора вече беше само 4 точки. „Дървоядите“ се доближаваха много близо, но София Булс не изпусна водачеството в резултата до края на мача. Изключителен двубой изигра Ярослав Тотев от София Булс – 27 точки и 13 борби. 14 точки и 10 борби добави Георги Георгиев, а с 12 точки, 7 борби и 5 асистенции се включи Пламен Димитров. Над всички за Дървоядите беше Георги Романов с 12 точки и 9 борби. 9 точки (3 тройки) вкара Радослав Донев, а с по 8 точки приключиха Андрей Митрев и Емануил Никос. Със 7 точки и 9 борби пък се включи Алберт Черногоров.

Дървоядите - София БулсДървоядите – София Булс 78:77 (16:16; 25:18; 10:22; 27:21)

Традицията и тук се запази. Отборът на Дървоядите изигра един от най-добрите си мачове през сезона. Водачеството се променяше в хода на целия двубой, а към края на срещата изглеждаше, че психологическото предимство на София Булс ще се окаже решаващо (с оглед на мачовете между двата отбора през сезона). Не мислеше така рожденикът Радослав Донев обаче. В края на двубоя, при оставащи 15 секунди, резултатът беше равен, а отборът на Дървоядите имаше владение на топката. И двата отбора имаха над 4 отборни нарушения и всяко такова вече се изпълняваше. При оставащи 3 секунди Радослав Донев проби и със сирената за край на мача, срещу него беше извършено нарушение. То прати Донев на линията за наказателни удари при изтекло време. Той пропусна първия наказателен удар, след което направи шоу за публиката и отборите, събличайки си потника. Разбира се, последва техническо нарушение срещу него и тук трябва да поздравим съдиите на срещата, които показаха, че познават отлично правилника. При неуспех и при втория наказателен удар, продължението щеше да започне с два наказателни удара за София Булс заради техническото след края на последната част. При успех обаче това наказание (2 наказателни удара) за техническо нарушение не се изпълнява, защото е след края на двубоя. Радослав Донев отпразнува 31-ия си рожден ден, вкарвайки втория наказателен удар и по този начин прати серията в трети мач. За Дървоядите Емануил Никос беше на висота – 27 точки и 7 борби. По 14 точки добавиха Радослав Донев, Георги Романов (9 борби) и Андрей Митрев. Пореден силен мач за София Булс изиграха Георги Георгиев и Ярослав Тотев. Първият завърши с 20 точки и 12 борби, а Тотев добави 25 точки и 7 борби. С 11 точки, 8 борби и 6 асистенции се включи Пламен Димитров, а 7 точки и 15 борби добави Йордан Чоранов. Трябва да отбележим факта, че отборът на София Булс изпусна цели 20 наказателни удара в този двубой.

И тази осминафинална серия ще се реши в трети мач.

Пълните статистики от срещите можете да видите в Резултати.

Теодор АтанасовВ плейофите няма награди за най-полезен състезател на кръга и оставаше да раздадем само една такава – за последния кръг в редовния сезон.

Тя е за Теодор Атанасов от Блейдснай-полезният състезател в двадесет и втория кръг.

Още веднъж благодарности на Airball.bg за всички тези награди!

В страницата на НАЛБ във Фейсбук можете да намерите още много информация, както и интересни снимки – https://www.facebook.com/NALB.BG. Следете ни във Фейсбук и защото скоро ще организираме нови игри с награди.

Отново в страницата на НАЛБ във Фейсбук можете да се наслаждавате и на клипове от срещите в НАЛБ, и по-конкретно на buzzer beaters (успешни стрелби в последните секунди на някоя от частите).

НАЛБ във ФейсбукИ между другото, огромни благодарности на всички, които са харесали страницата на НАЛБ във Фейсбук! Вече имаме над 2000 харесвания и явно наистина „първият милион е най-труден“ – след първите хиляда, вторите бяха постигнати значително по-бързо. 🙂

Съдийски тенискиP.S. А това са новите тениски на реферите в НАЛБ. Още едно доказателство за сериозните ни намерения и нещо, което отново го няма никъде другаде в България. 🙂