Малките-големи сред големите (част 2)

491

Валери ИвановСлед като преди няколко дни излезе първата част на рубриката „Малките-големи сред големите“ с Антонио Петров от Ботев 2012, която можете да видите ТУК, сега е ред и на втората част.

ТУК можете да прочетете отново първия материал на Нели Вълкова за НАЛБ, а ТУК – втория, който представлява интервю с Мартин Механджиев.

Гост в рубриката, дело на Нели Вълкова, този път е младият състезател на Политехника Валери Иванов. Публикуваме материала на Вълкова без редакторска намера от страна на НАЛБ:

Миналата седмица ви запознахме с младока на Ботев 2012 Антонио Петров. Неговият отбор срещна в осминафиналната серия Политехника. Първият мач завърши с победа за Политехника. Голяма заслуга за тази победа има още една млада звезда, а именно Валери Иванов. Той показа завидна стрелба – над 60% за 2 и 3 точки. На 22 Февруари той навърши 18 години. А ето го и нашия непринуден разговор:

Н: Здравей, Валери! Как се чувстваш след толкова трудна победа? Да не забравяме, че Ботев 2012 е доста силен противник. Ботев 2012 победи непобедимия до тогава първенец Брикс в последния мач от редовния сезон.

В:  Удоволетворен! В Ботев 2012 има много класни играчи, които доказаха уменията си от тройката в продължение на целия мач. Обаче отборният дух на Политехника надделя. Момчетата се бориха здраво, даваха всичко от себе си при всяка защита, всяка спорна топка. В крайна сметка успяхме да наложим нашето темпо и да контролираме изхода на мача.

Валери ИвановН: Много добра игра показваш напоследък. Мислиш ли да се занимаваш професионално с баскетбол или засега си се съсредоточил върху образованието?

В: Следващата година ми предстои да кандидатсвам в Германия. Надявам се успоредно със следването да продължа с баскетбола.

Н: Какво мислиш да кандидатстваш в Германия?

В: Насочил съм се към финанси и мениджмънт.

Н: Добре, успех! А за НАЛБ откъде разбра? Батковците в отбора ли те доведоха? (смее се)

В: (смее се) Благодаря! Както всички хубави неща стана случайно.

Н: А какво ти е мнението за НАЛБ? Като организация, като отбори?

В: НАЛБ е израз на колективното желание на толкова много хора да продължат връзката си с баскетбола. Организацията на всеки един от кръговете е изпипана в детайли, а атмосферата е завладяваща. Харесва ми, че се пуска мелодията, характерна за NBA, точно преди tip-off, допринася за качеството на мача и мотивира състезателите.

Валери Иванов и Иван ПановН: А доволен ли си от нивото и качеството на игра на отборите?

В: Как няма да съм, всеки път сме свидетели на резултатни и напрегнати мачове, пълни с обрати и красиви отигравания. Отборите излизат на терена с мисълта за победа.

Н: Знаем, че в твоя отбор играе и Григор Димитров, който е една година по-голям от теб. Как ви възприемат по-големите от вас в отбора? Показвате ли им нови техники или те като по-опитни успяват да ви отвърнат на удара? (смее се)

В: (смее се) Колективът в Политехника е страхотен. В отбора винаги цари атмосфера на разбирателство. По-опитните играчи ни помагат, подкрепят и напътстват. Все пак, някои от тях са играли баскетбол повече от 18 години. Възможността да си съотборник с някого, който вижда играта от различна, по-добра перспектива, е незаменимо. С Гришо сме големи късметлии. А, за жалост, няма с какво толкова да ги изненадаме (смее се). Другите ни възприемат като пълноправни членове на клуба, което ни прави още по-отговорни.

Н: (смее се) А тренираш ли някъде другаде освен с Политехника? Играл ли си за някой друг отбор?

В: Да, състезател съм в Академик 17 – старша възраст. Вече 11 години баскетболът е неизменна част от моя живот.

Н: Страхотно, а какво те привлече в баскетбола?

В: След едно спортно събитие в детската градина учителката ми каза, че не мога да „тупкам“. Това ме мотивира да започна с баскетбола. А иначе, в спорта харесвам динамиката, обратите и неограничената възможност за креативност.

Валери ИвановН: (смее се) За вас младите е голямо предизвикателство да забивате. Ти забиваш ли?

В: Опитвам се (смее се), но като се замисли човек – тройката си е 3 точки, а забивката 2. Колкото и да е завладяващо за публиката, отборът с повече точки печели.

Н: (смее се) А мацки? (смее се)

В: Tам забивката е повечко точки. Шегувам се… Търся си сериозно, добро и усмихнато момиче.

Н: (смее се) Фенки – свободен е. Нападайте!!!

В: (смее се) Олеле… (смее се)

Н: Много ти благодаря за това интервю! Какво ще пожелаеш на фенките ти? На НАЛБ и на другите отбори?

В: И аз много ти благодаря, беше удоволствие за мен. Пожелавам на другите отбори да дадат всичко от себе си за спорта и той ще им се отблагодари, а колкото до фенките  – идвайте повече на мачовете и подкрепяйте баскетболистите – отборно и индивидуално.

Н: Още веднъж ти благодаря! Успех и безконтузна игра!