Манол Миланов: Благодаря на НАЛБ за търпението, подкрепата и важните уроци, за да станем първо хора, а после играчи

526

Отборът на ЛА Бейкърс има много поводи за радост след сезон 2021/2022 в първенството на НАЛБ. Независимо от факта, че беше новобранец в Трета дивизия тимът извървя целия път към триумфа с шампионската титла, след като не допусна нито една загуба в плейофите. „Златисто-лилавите“ завършиха на първо място в редовния сезон с баланс от 19 победи и 3 загуби, а в елиминационната фаза се справиха последователно с Джедай Мастърс, Спейс Джемс и Бом Бок, за да станат шампиони в НАЛБ за първи път в своята история. По този начин от Бейкърс добавиха втори комплект медали в своята витрина след сребърните отличия от Четвърта дивизия през миналия сезон, който беше първи за отбора в лигата.

За да сподели подробности относно сформирането на отбора, поуките от загубения финал в Четвърта дивизия, както и равносметката от миналия сезон, ръководителят на ЛА Бейкърс Манол Миланов говори пред официалния сайт на НАЛБ.

– Как се роди идеята за сформирането на отбора и участието му в НАЛБ?

– Идеята се роди много бързо и с голям успех между участниците. Ние сме отбор, който като подрастващи в БК Славия мачкаше всичко наред на национално ниво. Не сме достигали първо място на републиканско, но смея да твърдя, че нямаше отбор, който да не мисли за Славия, когато става дума за топ 3. С течение на годините всеки пое по своя път, но аз винаги търсех вариант да играя и тренирам баскетбол. Участвах в НАЛБ две години по покана на вече несъществуващия отбор Алфа и от приказка на приказка дойде идеята за ЛА Бейкърс.

Името идва от динамичната и безкомпромисна игра на целия отбор, а самата абревиатура ЛА идва от квартал Лагера в София, защото там сме прекарали часове в игра на баскетбол и днес най-голямата ни фен база е от този район.

– Отново изключително силно представяне от твоя отбор, като този път то бе допълнено и с шампионска титла, за разлика от миналата година. Какви поуки си взехте от загубения финал в Четвърта дивизия от Ботев 2012 през сезон 2020/2021?

– Загубата по време на сезон 2020/2021 за мен беше изключително неприятна и по някаква причина беше нужна за изграждането на сплотен колектив. Отборът на Ботев изцяло ни надви с опит и спокойствие, което ние не постигнахме. Цяла година тренирахме здраво и говорехме още повече за това как трябва да се държим на и извън терена, за да имаме спокоен и сигурен път към успеха. Взехме поука, че не трябва да подценяваме отбор срещу нас, а до последен дъх и секунда да натискаме. По този начин не позволяваме на опонента да помисли, че има шанс. По-неспокойните играчи вече участват със спокойствие и хладнокръвност, което не ни поставя в рискови ситуации.

Имаме и няколко нови попълнения, които отново са част от колектива като подрастващи. Смело мога да кажа, че ключов играч е Стефан Янев (PG), който раздава топката, помага и успокоява играта. Благодарение на него успяхме да вкараме някои играчи в правия път, а и играта ни има много високо темпо, на което не всички издържат докрай. Благодаря на ръководството на НАЛБ за търпението, подкрепата и важните уроци, за да станем първо хора, а после играчи.

– Кои са плюсовете и минусите, както и каква е равносметката, която извличаш от изминалия шампионски сезон?

– За мен като капитан и собственик на отбора плюс е, че постигнахме изключителен успех през годината и това е мотивация за всички в колектива да се върнем следващия сезон още по-силни. Минус единствено виждам във връзка с финансовата ситуация в отбора.

Манол Миланов сподели и че според него организацията на мероприятията в НАЛБ е чудесна, както и че харесва факта, че организацията е гъвкава и се развива с всеки сезон. Смята, че елементът, който куца, е свързан с видеото и се надява в най-скоро време и той да бъде подобрен, за да могат феновете на баскетбола да се забавляват все повече покрай своите приятели и покрай любимата си игра.

– Какви са целите на отбора ти занапред?

– Целите са ясни – първо място докрай. Тази година втора дивизия, живи и здрави след още една да сме в първа.