Манол Миланов: НАЛБ е страхотна организация

374

Ръководителят на ЛА Бейкърс Манол Миланов даде интервю за официалния сайт на НАЛБ. През последните три сезона „пекарите“ извървяха целия път от Четвърта до Първа дивизия, след като първо спечелиха сребърните медали в Четвърта, а след това последователно станаха шампиони на Трета и Втора дивизия. През настоящия сезон от ЛА Бейкърс се подвизават в най-висшата дивизия в първенството, където заемат четвъртата позиция във временното класиране с актив от 13 победи и 7 загуби. Миланов говори за своето присъединяване към НАЛБ, създаването на ЛА Бейкърс, целите на отбора и организацията в лигата.

– Разкажи ни малко повече за това как ти се включи в НАЛБ, с какво организацията те спечели и съответно какво те мотивира да дадеш началото на ЛА Бейкърс.

– През целия си съзнателен живот играя баскетбол. Започнах да тренирам някъде около втори клас. Израснах с пълни дни на училище и тренировки, но дойде момент на „зрялост“, който ме принуди да взема бързо решение и да разбера, че професионалният спорт няма устойчива среда и реализация за мен. Редно беше да наблегна над учебниците, за да имам алтернатива за развитие и реализация в друга сфера. Спрях да играя известно време и наблегнах над професионалното си образование. Въпреки това винаги съм изпитвал нужда да взема топката и да поиграя някъде. Подобно на много хора продължих надграждането си самостоятелно. Различни училищни игрища и зали из София ми служеха за мерило. След завършване на училище с моя близък приятел Иван Баров-Ванката веднъж си приказвахме как ми се състезава все още. Случайност беше, че той бе част от колектива на отбор Алфа в Четвърта дивизия от първенството на НАЛБ. Запозна ме с някои детайли относно аматьорската лига и предложи да се присъединя към колектива им. В рамките на две години се представяхме много добре в първенството. През този период придобих повече самочувствие като нападател, усъвършенствах много движения и се надградих технически, за да съм по-ефективен на терена. Всичко това беше още по-лесно, защото можех да гледам всеки мач в канала на НАЛБ, имах актуална информация как се представям на терена във всички аспекти на играта. Това много ме мотивира и спечели като участник в лигата. Виждах една развиваща се среда с близо 50 отбора, ангажирана с график, статистика, маркетинг, статии, информация и максимална прозрачност за случващото се около организацията. Да не споменавам колко сериозно отношение и дисциплина се изискват да пазиш архив на всеки играч персонално толкова години. Идеята за ЛА Бейкърс се роди на игрището „Спрайта“ в квартал „Лагера“, където почти целият бивш състав от БК Славия се събирахме да поиграем и все още жадувахме да се доказваме един на друг. Започнах с организацията на тренировките, като за един месец 14 души не пропуснаха занятие, което постла основите за началото на отбора. Ето ни и нас – днес караме четвъртата си година, бих казал най-предизвикателната до момента.

– ЛА Бейкърс играе своя четвърти сезон в НАЛБ и първи в първа дивизия. Изминахте пътя от четвърта дивизия, като достигнахте до сребърните медали в четвърта дивизия в първия си сезон в НАЛБ, а след това в 2 поредни години триумфирахте с титлата в трета и втора. Колко важен беше целият този път за развитието на отбора? Тук можем да издадем и че от ЛА Бейкърс отказахте да се присъедините към Първа дивизия, прескачайки Втора.

– Още от самото начало колективът единодушно реши, че най-правилният начин е да се състезаваме дивизия по дивизия. Имахме покана да прескочим директно във Втора или Първа дивизия, но отказахме. Ние не бяхме отбор за пример и подражание, особено в Четвърта дивизия въпреки успеха, който имахме. Имаме много да учим за уважението на противника, организацията, дисциплината и поведението на терена. Смело мога да заявя, че с всяка година надграждаме индивидуално и колективно. Различните съперници ни даваха шанс за уроци и крадяхме опит, откъдето можехме. Изключително щастлив съм, че играчи като Стефан Янев и Димитър Димитров се присъединиха към нас. Те дадоха посока и наставничество в играта ни. Тренировките станаха по-динамични от самите мачове. Изградихме здравословна среда от приятели, които се предизвикват постоянно и забавляват. В настоящия сезон 2023/2024 имаме вече няколко сигурни поражения, което е показател, че все още има какво да учим. Изминахме дълъг път, а целта не е далеч.

– Разполагате с многоброен и сплотен колектив, на който вероятно всеки би завидял. Как успявате да запазите мотивацията на толкова много хора в толкова конкурентна среда, в която трудно всички намират поле за изява? И назрял ли е вече моментът да видим и ЛА Бейкърс Б?

– Всеки един участник и замесен човек покрай отбора е уникален! Няма думи на света, с които да изразя обичта и емоцията си към тези съмишленици! С някои се познаваме от деца и винаги се подкрепяме. С други все едно сме живели цял живот заедно и сме като братя. С трети работим над планове за бъдещето. Всичко в нашата среда се случи бързо, спонтанно и без съмнение всеки един играч от състава тръпне за деня, когато се събираме. Всички идват с желание и готовност да покажат най-доброто от себе си. Моя е отговорността към отбора всеки да е доволен, но е трудно да се постигне баланс. Крайната цел е победа и успех на отбора, което налага ключови играчи да взимат повече игрово време. Всеки тренира и иска да се докаже на официален мач. Често се случва да не завъртим цялата ротация. Като организатор поемам тежестта, когато някой не играе. Всеки жертва средства, време и емоция, редно е всички да взимаме участие. Благодарен съм, че съм част от разбрани и истински хора. Бъдещето е пред нас. Кой знае… Може и да видим два отбора на ЛА Бейкърс в съревнование помежду си в някоя дивизия.

– Организационната дейност често се подценява, но без нея нищо от това, което се вижда не би било възможно. Това вероятно важи с пълна сила и за твоите усилия като ръководител на отбора. Каква е мотивацията ти да полагаш усилия и да инвестираш време и енергия в целия този процес?

– Безусловно организацията се подценява. Време, усилия, средства, а понякога бих казал и воля се влагат безмерно. Въпрос на съобразителност и разбиране е да оцениш труда на всеки, вложил от себе си в името на играта, на радостта от нея, на обществото. Ежедневно срещам нежелание, липса на подкрепа, та и критика към български предприемачи, производители, организации или хора, които се опитват да направят нещо креативно и достъпно в името на България. НАЛБ заслужава адмирации за усилията и ангажираността в толкова много аспекти около спорта. Черпя емоция, знания и допринасям за общата радост от баскетбола. Заслужава си да вложа енергия и е удоволствие за мен.

– Какви са целите пред тима през настоящия сезон и за в бъдеще?

– През настоящия сезон мога смело да заявя, че целта е да влезем в топ 3. Аз ще се постарая да играем за златото. Имаме сериозни конкуренти в лицето на всеки един съперник. Интересни битки с интересни крайни резултати се случиха до момента. Нямам търпение за предстоящото. Имаме голямо поле за развитие на отбора. Живи и здрави да сме, ще бъдем досадни конкуренти в лигата още дълго.

– Доволни ли сте от организацията на НАЛБ и кои са елементите, които би искал да отличиш специално?

– НАЛБ е страхотна организация! За мен е удоволствие да участвам и да се наслаждавам на любимата си игра на подобно ниво. Не много подобни лиги могат да се похвалят с такава отчетност на статистика, архива ѝ, професионално съдийство, снимков материал и история. Харесва ми, че срещам разбиране и бързо решение относно организационните въпроси. Страхотна възможност е, че имаме достъп до залата за тренировъчен процес, освен за официалните мачове. Тук трябва да спомена мениджъра на лигата – г-н Мартин Механджиев. Специални благодарности и уважение имам към него! Много сериозен човек, с огромно сърце и страхотни морални ценности. Възхищавам се на търпението, отдадеността и дисциплината, с които подхожда към всеки един аспект около НАЛБ. За мен той е пример за всеки един млад управител и организатор. Винаги подхожда с разбиране и дава от себе си въпреки ясно написаните правила и практики. Организацията е много сериозна, обхваща много звена и да имаш паралелна комуникация с близо 50 отбора, над 600 души и всичко това да се случва под един покрив е нещо доста впечатляващо! Най-хубавото е, че дава възможност на много хора да правят това, което обичат.

– Какво е твоето послание към участниците в НАЛБ?

– Вярвайте в себе си, тренирайте неуморно, бъдете толерантни! Пожелавам много здраве на всеки и изгарящи сърцето дербита!