Марин Панеков: Благодаря на НАЛБ за възможностите, които ни предоставя!

1135

За нас е истинско удоволствие да дадем думата на Марин Панеков. Той прави първите си стъпки в Националната аматьорска лига по баскетбол още през сезон 2013/2014, когато взима участие в 3х3 турнира на НАЛБ. Същинския си дебют в НАЛБ обаче прави през сезон 2018/2019 с новосъздадения отбор на Олд Мамбас. Тимът започва участието си в НАЛБ през сезон 2018/2019 – в турнира за купата на НАЛБ. Олд Мамбас ще се състезава и в първенството на НАЛБ през сезон 2019/2020. Интересен факт е, че в Олд Мамбас за турнира за купата на НАЛБ за сезон 2018/2019 са картотекирани 15 състезатели, като нито един от тях не е взимал участие в НАЛБ преди това (с изключение на 3х3 турнира на НАЛБ). С невероятно много ентусиазъм и желание роденият в Шумен Марин Панеков се заема с организационните функции и неслучайно Олд Мамбас прави страхотно впечатление с отличната си организация още при дебюта си в НАЛБ. Вижте как треньорът и капитан на Олд Мамбас Марин Панеков отговори на нашите въпроси, как се е родила идеята за създаването на Олд Мамбас, защо е избрано това име, какво е желанието му за развитие на тима, какви са впечатленията му от НАЛБ, а и какво мотивира представителите на Олд Мамбас да бъдат част от организацията на НАЛБ.

ТУК може да откриете повече информация относно първенството на НАЛБ през сезон 2019/2020.

Ето какво сподели Марин Панеков:

Здравей! Най-напред бихме искали да поздравим теб и целия отбор на Олд Мамбас за отличния дебют в НАЛБ! Използваме възможността да благодарим и за спортсменския дух, който демонстрирахте по време на участието си в НАЛБ! За нас е чест, че сте част от НАЛБ!

Отборът на Олд Мамбас приключи участието си в турнира за купата на НАЛБ за сезон 2018/2019. 15 състезатели, като за всички това беше дебют в НАЛБ. Каква е равносметката ви от първите двубои, които изиграхте в НАЛБ?

Благодаря отново за възможностите, които НАЛБ ни предоставя! Равносметката е 15 надъхани момчета, които очакват с нетърпение новия сезон. Различията в отбора бяха приети и всички осъзнават, че отборната игра е преди всичко. Сега е само въпрос на време да го приложим и на практика.

Продължавате участието си в НАЛБ и през сезон 2019/2020. Постигнахте целта си с участието в турнира за купата на НАЛБ – направихте първи стъпки в НАЛБ. Какви са очакванията ви за следващия сезон?

Да направим поне един заслон-контразаслон в игра (смее се). Очакванията ни са свързани със статистиката, под 20 грешки на мач и под 20 точки от бързи атаки. Постигнем ли това ще сме по-близо до първите в групата.

Въпреки неприятна контузия, която получи в първия си двубой, вече имаш 3 мача, 14 точки, 14 борби и 5 асистенции в НАЛБ. Бързо се зае и с организационни функции в отбора, като използваме възможността да те поздравим за страхотната организация! Няколко месеца преди дебюта си в НАЛБ от Олд Мамбас вече бяхте изпълнили всички условия, за да станете част от НАЛБ, включително разполагахте с пълна екипировка. Как успяваш да съчетаваш ангажиментите си на терена и извън него, и какви са плановете ти за бъдещето?

Баскетболът гради характер. Това е хубавото на спорта, научава те също, че като имаш желание винаги има и начин. В професионален план управлявам хора, което доста ми помага. Организираш ли хора със същото желание за игра като теб всичко се случва от само себе си.

Развивайки отбора се надявам да го изведа до добро представяне като всеки успее да стане по-добър играч чрез участието си в отбора и в мероприятията на НАЛБ. Съвсем различно е да играеш в зала със съдии, в състезателен режим. Ново преживяване, което изисква от теб друго ниво на игра.

Какво ви дава НАЛБ и какво ви мотивира да продължите да бъдете част от организацията? Интересен факт е, че декларирахте участието си в НАЛБ през следващия сезон преди да сте изиграли и 1 мач в турнира за купата през този сезон. Макар и за всички ви да беше дебют, следите развитието на НАЛБ от години. Какви са впечатленията ви?

НАЛБ предоставя възможност за аматьор да се докосне до баскетбол, игран по правилата, със съдии и точно това, което гледаме по телевизията в NBA и други големи лиги. Всеки е мечтал да бъде като Майкъл, Кобе, Хакийм или някой друг от големите. НАЛБ ни помага да тестваме своите възможности като бъдем част от колектив, усетим отборния дух и се забавляваме повече.

Наблюдавам НАЛБ от известно време и от приятели в лигата чувам все позитивни отзиви. Не беше трудно решението да се запишем и за следващия сезон. Все пак целта в турнира за купата ни беше да се научим на правилата – как да се наредиш при наказателен изстрел, как да поискаш смяна (смее се).

Как се роди идеята за името „Олд Мамбас“?

Демократично гласуване в отбора след като на предишното име „Невърлузен“ му бе наложено вето. Всичко в отбора се случва с гласуване, ясно дефинирани правила, за да може отборът да се движи напред. Кобе, черната мамба, е един от големите, а не сме и първа младост. На всички ни допадна идеята, че може да не сме първа младост, но сме опасни.

Освен да се забавляваш с любимата си игра, което определено показваш, че умееш заедно със съотборниците си, какви са амбициите ти за развитието на Олд Мамбас в НАЛБ?

Още след първия ни мач доста познати поискаха да се включат в отбора. Олд Мамбас ще се завърти около ядро, което се надявам да докара отбора до първите места в четвърта дивизия, а догодина да сме в трета.

Как оценявате нивото на конкуренцията в НАЛБ?

Колоритна смесица от момчета като нас, които са играли непрофесионално, но и момчета, които идват с много добра подготовка. Да играеш срещу по-добри е винаги хубав стимул за израстване.

Какво би казал на тези, които се чудят дали да участват в НАЛБ?

Присъединете се към забавата! Доста отбори и хора с обща любов към играта.

И за финал, какво ще пожелаеш на отборите, които продължават участието си в турнира за купата на НАЛБ и на тези, които продължават участието си в НАЛБ и през сезон 2019/2020?

Нека всички продължат с борбения и състезателен дух, показвайки на всички защо играем баскетбол и какво ни дава баскетболът – спортсменски дух и уважение към всеки.