Марио Велинов: Толкова неща са на професионално ниво в НАЛБ

190

Ръководителят на Надежда Хендикапс Марио Велинов даде интервю за официалния сайт на НАЛБ. Неговият тим се намира във втората си година в първенството, като през настоящия сезон е сред отборите, които се борят за дебютно участие в плейофите. Към момента Надежда Хендикапс заема деветото място в таблицата на Четвърта дивизия с баланс от 9-10. Велинов обясни как се е стигнало до създаването на отбора, как тимът се е обиграл през последните два сезона и какви са амбициите му.

– Разкажи ни малко повече за това как ти се включи в НАЛБ, с какво организацията те спечели и как се стигна до създаването на Надежда Хендикапс.

Венцислав Грозев, Марио Велинов, Мартин Здравков и Кирил Стефанов

– С момчетата от отбора редовно играехме баскетбол на едно от игрищата в квартала. Един ден се заговорихме, че искаме да се състезаваме на по-високо ниво. От предишния ми опит в НАЛБ знаех, че организацията е отворена към добавянето на нови отбори, стига да са сериозни. Тук искам да благодаря на Мартин Механджиев, който изключително детайлно и отзивчиво обясни всичко, което се изисква от нас, за да създадем отбора. С неговата помощ успяхме да се организираме и да влезем в Четвърта дивизия на лигата.

– Отборът на Надежда Хендикапс играе своя втори сезон в НАЛБ. През миналия сезон не успяхте да достигнете до плейофите в четвърта дивизия, но през този вече афиширахте сериозни амбиции. Какво би споделил за развитието на отбора и пътя, който изминахте през тези 2 години?

– Определено израснахме много през последните две години. В началото ни беше трудно да предадем на мачовете това, което показвахме на тренировки. Имали сме немалко трудни моменти, но сме сплотен колектив и сме се справяли заедно. Безспорно, постоянството и отдадеността да се подобрим даде резултат и този сезон вече се чувстваме много по-обигран отбор. Мисля, че това се забелязва и в класирането.

– На почти всички ваши мачове сме свидетели на много сериозна подкрепа от трибуните. Неслучайно и акцентираме на социалния елемент, който постигаме чрез дейността си. Има ли много желаещи да станат част от Надежда Хендикапс, имайки предвид атмосферата по време на срещите ви?

– Има желаещи, но и търсим играчи, които да съвпаднат с нашите характери. За нас най-важното е да се разбираме всички и да няма дрязги помежду ни. Имайки предвид това всеки, който има желание да играе с нас, винаги е добре дошъл да дойде на някоя тренировка, за да се опознаем.

– Организационната дейност често се подценява, но без нея нищо от това, което се вижда не би било възможно. Това вероятно важи с пълна сила и за твоите усилия като ръководител на отбора. Каква е мотивацията ти да полагаш усилия и да инвестираш време и енергия в целия този процес?

– Обичам играта. Когато се занимаваш с нещо, което ти доставя удоволствие, усилията не се усещат тежко.

– Какви са целите пред тима през настоящия сезон и за в бъдеще?

– За този сезон да стигнем максимално далеч в плейофите. За в бъдеще да се запазим здрави и да се изкачим в по-горни дивизии.

– Доволни ли сте от организацията на НАЛБ и кои са елементите, които би искал да отличиш специално?

– Няма как да не сме доволни от организацията. Толкова неща са на професионално ниво – съдийство, екип, зала, статистика, възможността да си гледаме мачовете. Искам да отбележа и позитивната атмосфера в залата, идваща от целия екип на НАЛБ.

– Какво е твоето послание към участниците в НАЛБ?

– Да се пазим и да се забавляваме на терена.