Мариян Фамилиянов: Благодаря за прекрасния сезон!

1038

За нас е истинско удоволствие да дадем думата на Мариян Фамилиянов. Той дебютира в Националната аматьорска лига по баскетбол през сезон 2018/2019. Отборът на Алфа също дебютира в НАЛБ през сезон 2018/2019, а капитанът на тима Фамилиянов изиграва 20 мача в първата си кампания, в които оставя отлични впечатления с изявите си. Още в първия си сезон достига до отличие за най-полезен състезател на кръга, а също така завършва редовния сезон на четвърто място сред най-добрите блокировачи в дивизията. След 8 поредни загуби за старт на шампионата отборът на Алфа постепенно започва да се представя все по-успешно, като неслучайно и Мариян Фамилиянов вярва, че тимът може да достигне до златните медали в четвърта дивизия от първенството на НАЛБ през следващия сезон. Вижте как отговори Мариян Фамилиянов на въпросите ни, какви са амбициите му за развитието на Алфа, а и какво сподели за организацията на НАЛБ.

ТУК може да откриете повече информация относно първенството на НАЛБ през сезон 2019/2020.

Ето какво сподели Мариян Фамилиянов:

Здравей! Най-напред бихме искали да поздравим теб и целия отбор на Алфа за отличното представяне в първенството на НАЛБ за сезон 2018/2019! Използваме възможността да благодарим и за спортсменския дух, който демонстрирахте по време на участието си в НАЛБ! За нас е чест, че сте част от НАЛБ!

Отборът на Алфа приключи участието си в първенството на НАЛБ за сезон 2018/2019. Доволни ли сте от представянето си?

Здравейте! Използвам възможността, за да благодаря още един път за прекрасната организация на сезона! Няма как да не съм доволен предвид факта, че стартирахме с катастрофалните 8 поредни загуби, а накрая играхме плейофи, където се представихме повече от добре. Все пак остава една тънка горчилка относно това какво можеше да бъде, ако всички бяхме здрави навреме, ако този или онзи кош беше влязъл и така нататък.

Продължавате участието си в НАЛБ и през сезон 2019/2020, а вероятно и в турнира за купата на НАЛБ за сезон 2018/2019. Какви са очакванията ви за турнира за купата през този сезон, а и за следващия сезон, когато отново ще се състезавате в четвърта дивизия от първенството на НАЛБ?

Ще излъжа, ако кажа, че не искам да сме първи догодина. Този сезон 2 много стойностни отбора ще се качат в горната дивизия, може би и трети, което в голяма степен ще улесни задачата ни, като в никакъв случай не подценявам останалите отбори, с които се борихме и тази година. Хипотетично може и да влезе изцяло нов състав, който отново да е много силен, но това ще се разбере към месец Септември.

Дебютира в НАЛБ през сезон 2018/2019, като вече имаш на сметката си 20 мача, 245 точки и 202 борби, както и награда за най-полезен състезател на кръга. Какви са впечатленията ти от първия ти допир до НАЛБ и удовлетворен ли си от личното си представяне?

Впечатленията са ми чудесни, както неведнъж съм заявявал. От личното си представяне съм достатъчно доволен, но не толкова от вече споменатите цифри, а от това, че във всеки прекаран момент на игрището дадох всичко от себе си. Като един от по-малко технически надарените в състава гледам да обирам по-негативната част от играта – спорни топки, по-груб физически или вербален контакт с другия отбор и така нататък. Разполагам с невероятно качествени състезатели около себе си, на които им е дадена пълна свобода да се забавляват, играейки.

Какво ви дава НАЛБ и какво ви мотивира да сте част от организацията?

Ако трябва да отговоря на въпроса конкретно – 9-10 нови приятели, с които никога нямаше да се запозная, ако не бяха баскетболът и организацията на НАЛБ да ни съберат. Казват, че се събираш с такива като теб рано или късно. Е, аз намерих 4-5 човека със същия спортен дух и воля за победа, мотивирани да се борят докрай. Както вече казах, целта ни за догодина е да спечелим, а няма как да го направим, ако не сме част от организацията.

В последните няколко месеца демонстрирахте невероятна игра, като завършихте втория полусезон с положителен баланс, достигнахте до участие в плейофите и затруднихте максимално един от фаворитите за титлата в дивизията Енигма Фойерверк по време на двубоите си от четвъртфиналната фаза. Определено загатнахте, че разполагате с огромен потенциал. Освен да се забавлявате, което показахте, че умеете прекрасно, какви са целите пред отбора на Алфа?

Ето точно за тази горчилка говорех. Ако определени неща се бяха случили, сега можеше да не провеждаме това интервю, а да чакаме следващия кръг. (смее се) Преди началото на сезона знаех, че ще бъде трудно, защото сме новосформиран отбор, не познаваме обстановката и ред други причини. В първите месеци имахме лошия късмет да ни сполетят контузии на ключови състезатели, което допълнително усложни ситуацията. При баланс 0:8 беше абсурд да се мисли за класиране в следващата фаза, но с първите победи започнаха да се прокрадват такива мисли. Колкото и простичко да звучи, целта за мен лично е да видя, че всеки един състезател от нашия отбор е дал всичко от себе си за всяка прекарана секунда на терена. Ако сме изпълнили това и сме загубили няма защо да тъжим, днес губиш, утре печелиш. Не толерирах по никакъв начин пестене на сили или криене по терена, както ще бъде и занапред.

Как оценяваш нивото на конкуренцията в НАЛБ и конкретно в четвърта дивизия?

Нивото на конкуренция е напълно нормално и в реда на нещата. Има по-силни и по-слаби отбори, както във всеки един спорт и във всички състезания. В по-горните дивизии ми прави впечатление, че почти няма състезатели, които да не са физически подготвени за този спорт, което е и основната разлика за момента. В крайна сметка всички мятаме и тупкаме топката, но е доста по-различно, когато най-ниският състезател в отбора е 1.70 и когато е 2 метра. В нашата дивизия има 2 много силни отбора, чиито състезатели са наистина качествени – до последния човек в тимовия лист. След тях са нашият и още 5-6 тима, в които ясно изразени индивидуалности дърпат другите напред. Останалите отбори залагат на колективна игра без ясно изразени лидери.

Какво би казал на тези, които се чудят дали да участват в НАЛБ?

Да заповядат! Няма да сбъркат в никакъв случай.

Алфа ги чака, а аз ще се погрижа да прекарат едни неприятни 40 минути срещу нас. (смее се)

И за финал, какво ще пожелаеш на отборите, които продължават борбата си за призовите места във всяка от четирите дивизии, а и на всички, които продължават участието си в НАЛБ и през сезон 2019/2020?

Пожелавам им най-вече да са здрави! Защото интензивният спорт на високо ниво не е здраве, нищо, че поговорката гласи друго. Не се отказвайте нито за миг и винаги давайте всичко от себе си. Ако не като победители от мача, то ще ви запомнят поне като спечелилите уважението на другите.