Мартина Узунова: Щастливи сме, че НАЛБ съществува

622

Мартина УзуноваПродължаваме с интервютата с представители на дебютантите в Националната аматьорска лига по баскетбол.

Преди началото на сезона ви запознахме с Фриски (Жанета Стоилова) и Шаркс (Богиня Яньова-Маринова), а преди няколко дни и с Балкан Лейдис (Василка Великова). Ред е на четвъртия дамски тим, който участва в НАЛБ през сезон 2014/2015. Става дума за Флай Болърс и човекът, който се нае с организационните въпроси още преди тимът да се събере – Мартина Узунова. Макар и кратка, историята на Флай Болърс е доста интересна. Преди началото на сезона за участие в женското първенство на НАЛБ се бяха записали 3 отбора. Неудовлетворени от предишни години в други първенства, много жени отхвърляха възможността да играят отново. Тогава във Фейсбук беше създадена група, в която бивши състезателки и баскетболни фенки се запознаваха с възможността да участват в НАЛБ. Така се роди Флай Болърс. От непознаващи се помежду си момичета. Отбор, който все още гони първата си победа, но отбор, който не се отчайва от загубите, напротив – мотивира се. Неслучайно и играе все по-добре. Потърсихме Мартина Узунова, за да ни разкаже за изминатия път, за впечатленията на отбора от НАЛБ, както и за амбициите пред тима. Вижте какво сподели тя:

НАЛБ: Здравей! Това е първият сезон, в който НАЛБ има и женско първенство. Какво смяташ за развитието на дебютния сезон при жените за момента?

Мартина Узунова: Здравейте! Вярвам, че всички дами, участващи в НАЛБ, са много щастливи от факта, че НАЛБ съществува и организира тази лига, а и че няма недоволни от организацията. Сезонът се развива много добре, досега не е имало никакви сериозни проблеми и пречки и вярвам, че и така ще продължи. Радваме се на коректно отношение и прозрачност на организацията – нещо, с което други организатори на подобни лиги не могат да се похвалят.

НАЛБ: Преди началото на сезона отборът на Флай Болърс се събра предимно във Фейсбук, като постепенно си личи и напредъкът на тима. Дълъг ли смяташ, че е пътят, който един отбор трябва да извърви или точно това е най-сладката част?

Мартина Узунова: Пътят със сигурност е дълъг и зависи напълно от мотивацията на играчите, а когато не си виждал бъдещите си съотборници, това се оказва още по-смела крачка. Някои момичета се познаваха преди да се срещнем за първи път, но реално до първата ни тренировка никой нямаше представа дали от това наистина ще излезе отбор или не. Но ето, че отборът съществува и се развива и това се дължи единствено на огромното желание на всички да играят баскетбол. За съжаление все още не постигаме желаните резултати, но вярвам, че това наистина е въпрос на време и сработване. Пътят е дълъг, но сме тръгнали по него заедно и заедно ще се борим докрай.

Мартина УзуноваНАЛБ: Любов към играта ли е основната ви мотивация да сте част от цялата инициатива?

Мартина Узунова: Любовта ни към баскетбола ни събра с познати и непознати, за да имаме шанс да правим това, което обичаме – да играем. Това е и което ни мотивира да не се отчайваме от резултатите дотук и да се борим за по-добри. Това, ако не е любов, какво е?!

НАЛБ: А каква е твоята лична мотивация да се ангажираш организационно с тима?

Мартина Узунова: Тук ще се повторя – основната причина е огромното ми желание да играя. Реших, че ако организацията на един напълно нов отбор е това, което трябва да направя, за да мога да играя – то нека е така. Нужното за организарането на един отбор не е много и даже се озадачих колко лесно се разбрахме в началото за много от организационните въпроси без дори да се познаваме. Разбира се, важно е насреща си да имаш също сериозни и мотивирани хора. Тогава няма какво да ви спре.

НАЛБ: Какво смяташ за организацията в НАЛБ?

Мартина Узунова: Смятам, че НАЛБ върши работата си перфектно, а именно – грижи се за всичко нужно, за да могат играчите да мислят само за играта и да нямат други грижи. НАЛБ предоставя на всички възможност за отмора от ежедневието и забавление, което все пак е крайната цел.

НАЛБ: Има ли нещо, което смяташ, че е добре да се промени в НАЛБ?

Мартина Узунова: Според мен НАЛБ прави всичко възможно да постави организацията на едно доста високо ниво, за да могат всички да се забавляват. Не виждам какво повече от това може да направите.

НАЛБ: Смяташ ли, че НАЛБ може да постигне една от основните си цели, а именно обединение на хората, които истински обичат баскетбола?

Мартина Узунова: Според мен това вече се случва – самият брой участници в лигата показва колко много хора вече са се обединили около тази кауза. Зли езици ще има винаги, но те не са важни. НАЛБ може да обедини само тези, които сами искат да се обединят около една позитивна идея.

Флай БолърсНАЛБ: Какви перспективи виждаш пред каузата на НАЛБ?

Мартина Узунова: Sky is the limit!

НАЛБ: Благодарим много! Успех на теб и на целия ти отбор през настоящия сезон!

Мартина Узунова: И ние сме ви искрено благодарни, че правите всичко това възможно и че се досещате винаги да търсите обратна връзка. Пожелаваме ви безброй предстоящи сезони!

Благодарим много на Мартина Узунова за добрите думи! Ще продължаваме да се стремим да подобряваме абсолютно всичко в НАЛБ и сме убедени, че това е правилният път. Пожелаваме успех както на Мартина Узунова, така и на всички нейни съотборнички, а и на отбора на Флай Болърс като цяло!