Мартин Механджиев: Искаме да се завърнем в залата, но не можем да рискуваме

323

На 12.11.2020 година в най-посещавания и най-популярен спортен сайт у нас – Sportal.bg – беше публикувано интервю с Мартин Механджиев, което може да прочетете ТУК. Както знаете, от Националната аматьорска лига по баскетбол си партнираме със Sportal.bg, а от медията отразяват всичко случващо се в НАЛБ. Използваме възможността отново да благодарим сърдечно за това! От Sportal.bg потърсиха мениджъра на НАЛБ Мартин Механджиев, който да разясни актуалната ситуация в НАЛБ, както и какви са перспективите пред сезона. Сега на вашето внимание представяме и целия материал:

Генералният мениджър на Националната аматьорска лига по баскетбол Мартин Механджиев сподели пред Sportal.bg мотивите на ръководството за временното паузиране на сезона. От 25 октомври насам в НАЛБ не се е изиграл нито един мач, тъй като ситуацията с коронавируса започна да тормози Лигата твърде сериозно. Точно заради това потърсихме Мартин Механджиев, за да обясни какво се случва зад завесата.

– Здравейте, господин Механджиев! Знаете, че следим и отразяваме с огромен интерес случващото се в Националната аматьорска лига по баскетбол. То от своя страна представлява огромен интерес за нашата аудитория. Молим да ни информирате какво се случва със сезона в НАЛБ.

– Здравейте! Най-напред използвам възможността да изкажа благодарностите си по отношение на съвместната ни дейност! В НАЛБ високо ценим професионализма и отношението Ви, като вярвам, че Sportal.bg печели изключително много дивиденти, имайки предвид и ангажираността, която проявявате към спорта в най-чистата му форма.

По отношение на сезона в НАЛБ за съжаление ситуацията не е безпроблемна. Първите 3 кръга преминаха страхотно – стойностни и оспорвани двубои, сериозни и отговорни отбори, нито един отложен мач и изумителен интерес към дейността ни. След това обаче попаднахме в клопката на здравословните проблеми. Най-напред бяхме принудени да отложим двубои на отбори, които имаха заразени или карантинирани състезатели. На 25.10.2020 година пък изиграхме последните си двубои към днешна дата. От 26.10.2020 година, имайки предвид нарастващ брой карантинирани състезатели, а с това и притеснения у немалко хора, взехме решение да отложим всички двубои до 28.10.2020 година включително. Към 26.10.2020 година доста хора очакваха и резултатите си от тестове.

Честно казано тогава очаквах и нова разпоредба от страна на властимащите, която да ограничи дейността ни и на национално ниво – по подобие на начина, по който беше ограничена между Март и Юни 2020 година.

Това не се случи, а на 28.10.2020 година планирахме да продължим по план с мачовете от 31.10.2020 година – да отлагаме двубои само на отбори, в които има заразени и/или карантинирани състезатели. До 29.10.2020 година на обяд обаче получихме значителен брой обаждания от страна на много отбори, а новините за съжаление не бяха добри. Имайки предвид броя на хората със здравословни проблеми, както и карантинираните участници, а и ситуацията като цяло, взехме решение да удължим паузата до 04.11.2020 година включително.

На 03.11.2020 година отложихме всички двубои до 11.11.2020 година включително. В значителен брой отбори отново имаше заразени и контактни хора. Немалка част от представителите на екипа на НАЛБ също имахме здравословни проблеми, като при част от хората за съжаление се получиха и изключително неприятни усложнения.

Вчера, 11.11.2020 година, удължихме паузата до 20.11.2020 година включително. Съдейки по неформалната обратна връзка, която получавам от участниците, вече можем да вярваме, че се вижда светлина в тунела, но все още не можем да си позволим да се върнем в залата.

Приветстваме желанието за игра от страна на почти всички участници. Всички сме нетърпеливи да се завърнем в залата, но абсолютно единодушно преценихме, че нямаме друг избор освен да продължим с отлагането на двубоите в НАЛБ. Имайки предвид очевидния пик в момента, цялостната ситуация и отговорното поведение, което вярваме, че е правилното, сме на мнение, че по никакъв начин не следва дори да се коментира застрашаване на здравето на участниците и членовете на екипа на НАЛБ.

– Докога смятате, че може да продължи тази пауза? Вече повече от 15 дни не е имало мачове в НАЛБ.

– За съжаление не мога да дам каквато и да е прогноза. Всички имаме огромното желание да се върнем към нормалния си ритъм и да правим това, което обичаме. Не можем обаче да поемаме непремерени рискове, и то със здравето на хората.

В момента събираме официалните становища на участващите отбори. Отворихме дискусия, която ще продължи до 15.11.2020 година и която ще ни помогне да установим дали е възможно да възобновим сезона от 21.11.2020 година.

– Възможно ли е това да промени формата на шампионата?

– Възможно е, но към момента не е на дневен ред. По време на сезон 2019/2020, както стана дума вече, имаше пауза от повече от 3 месеца. Тогава не променихме формата на шампионата. Няма да е проблем да наваксаме 2-3-4 пропуснати седмици. По-големият проблем е свързан с факта, че абсолютно нищо не зависи от нас. Да, ние не сме принудени да отлагаме мачовете в НАЛБ – няма разпоредба, която да ни задължава да го правим, но в никакъв случай не бихме искали да жертваме здравето на когото и да е. Отговорността, която чувстваме, е свързана не само със стремежа ни да подобряваме всеки един детайл в организацията в баскетболно отношение, но и с необходимостта от адекватни реакции, когато става дума и за подобни форсмажорни обстоятелства, които не са в нашите компетенции.

В почти цяла Европа състезанията за аматьори в момента са спрени. Колкото и да се стремим да се сравняваме само с най-елитните професионални първенства в света, то няма как в случая да не отчетем и сериозна разлика – че професионалните спортисти се подлагат на тестове преди всеки свой двубой, а и контактите им са доста по-ограничени. При любителите, които са професионалисти в най-различни сфери, очевидно контактите са много повече и много по-разнообразни, а и няма как да си позволяват тестове преди всеки свой двубой.

– Каква е разликата с първата вълна, когато спортът беше забранен?

– Общото е, че решенията на властимащите остават малко неразбрани. Според мен тогава рисковете бяха доста по-незначителни, но рестрикциите бяха много по-големи. Сега самите ние сме принудени да поставим на пауза това, което обичаме да правим, но формално имаме възможност да го продължим. Самият факт, че между Март и Юни може би повечето от нас нямаха познати със здравословни проблеми, а сега за съжаление това съвсем не е така, мисля, че е достатъчно красноречив.

Много хора се свързаха с нас, за да ни поздравят за отговорното поведение и в тази ситуация. Дори изтъкнаха факта, че в различни организации се прикрива информацията за болни, контактни и карантинирани хора, за да не се стопират мероприятията. Това как се постъпва в други организации не е наша работа. Ние вярваме, че е наш дълг да предоставяме автентичната информация на всички участници. Всеки сам може да решава как да я консумира, но в нашата идеология е заложено да сме коректни и да не прикриваме абсолютно нищо.

– Има ли притеснения у хората и биха ли били готови отборите да се върнат в залата?

– Както вече споделих, мисля, че всички ние нямаме търпение да се върнем към нормалния си ритъм и да можем да сме отново в залата. Хората са различни и това дали се притесняват и как реагират на ситуацията е тяхно право. Отново повтарям, че ние считаме, че трябва да подходим отговорно и да не излагаме на риск здравето на когото и да е. Фактът, че има толкова хора със здравословни проблеми, за съжаление и без да сме експерти в областта, ни кара да вярваме, че рисковете не биха били премерени. А с това трябва да уважим и притесненията на хората, които изпитват такива.

– Имате ли планирани дейности докато не сте в залата?

– Най-напред използвам възможността да се извиня за липсата на активности в последно време. Това се случи заради здравословните проблеми, с които се наложи да се борим и очевидно фокусът се измести. Да планираме дейности в момента е сложно, тъй като никой не може да прави адекватни планове, имайки предвид, че няма как да знаем колко време ще продължи всичко. Лично аз планирам съвсем скоро отново да се фокусирам изцяло върху НАЛБ, да наваксаме с всички изостанали задачи, да бъдем отново активни (макар и само извън залата на този етап) и да се опитаме да начертаем планове за бъдещето (в това число и да продължим дискусиите за евентуалното възобновяване на мачовете, справяйки се с рисковете).

– Благодарим за изчерпателните отговори! Пожелаваме Ви да сте здрави и дано много скоро НАЛБ отново може да показва любовта към играта и усмивките на хиляди хора в баскетболната зала.

– Благодаря за поканата! Пожелавам на Вас, на всички участници в НАЛБ и на всички хора като цяло да бъдат здрави! На тези, които имат здравословни проблеми – бързо възстановяване! Надявам се всичко да отмине благополучно и скоро отново да можем да правим това, което обичаме. Това, което зависи изцяло от нас ще го направим – скоро онлайн активностите ни ще бъдат възобновени.