Мартин Механджиев с лекция в Италия

1197

На 08.05.2019 година мениджърът на Националната аматьорска лига по баскетбол Мартин Механджиев изнесе лекция в едно от най-престижните международни училища в Италия – H-International School (Treviso).

Регулярно от училището канят хора, които да мотивират учениците да се стремят към това да направят света по-добро място.

Инициативата се нарича: „Ignition Lab: Inspiration, Imagination, Impact“„Лаборатория за мотивация: вдъхновение, въображение, въздействие“, а от училището канят лектори, които да могат да въздействат на учениците.

Механджиев разказа за дългия път, който организацията на НАЛБ изминава от 2011 година. Той обърна внимание на трудното начало и многото препятствия, през които НАЛБ трябва да премине, за да достигне до този момент, в който е считана за най-добрата организация, занимаваща се с аматьорски баскетбол в Европа.

Основните поуки от лекцията:

– Follow your dreams (Следвайте мечтите си)
– Never give up (Никога не се предавайте)
– Be ready to overcome challenges (Бъдете готови да преодолявате препятствия)
– Be a leader (Бъдете лидери)

Мартин Механджиев обясни, че всъщност неговата лична история е в дъното на създаването на НАЛБ, както и че човек има 2 избора, когато види, че нещо не е както трябва – или да не прави нищо, или да направи нещо, за да го промени. Механджиев акцентира и на 2 много важни неща, които често хората подценяват – че всичко трябва да бъде планирано много внимателно и че детайлите са изключително важни.

Мениджърът на НАЛБ разказа какви са новите хоризонти пред организацията, като показа и видео материали, от които учениците и техните учители да придобият представа за нивото в НАЛБ.

Мартин Механджиев даде всичко от себе си, за да предаде на учениците и 2 неща, които според него са сред най-важните, когато говорим за управление и развитие на организация: постоянство и правила. Постоянство и пълна готовност за хиляди безсънни нощи. Правила, които да бъдат абсолютно еднакви за всички.

На лекцията, на която присъстваха около 60 ученици от гимназиален и прогимназиален курс и около 10 учители, имаше и подрастващи, които тренират баскетбол. В края на лекцията Механджиев се обърна към всички желаещи и изрази пълна готовност да се включи в демонстративна игра, която се превърна в атракция за училището.

Ето какво сподели Мартин Механджиев след лекцията:

„За мен беше истинско предизвикателство да споделя опита си, трудностите, през които сме преминали и какво се крие зад това. И всичко това на английски език.

По време на престоя си в Италия имах възможността да се докосна и до професионалния италиански баскетбол. Радвам се, че видях, че в някои отношения НАЛБ е много по-напред.

Благодаря за поканата и възможността! За мен беше истинско удоволствие!

Съвсем не на последно място, успях да се видя и с един от най-близките си хора – един от тези, които са с основна заслуга и за всичко, което сме направили и постигнали дотук.

Благодарности на всички, без които това ми гостуване не би могло да се осъществи! Благодаря за оценките, които чух за НАЛБ!“

Механджиев завърши лекцията си с мотивиращи думи, които още веднъж да накарат всички ученици да се замислят дали и по какъв начин са готови да бъдат промяната, която искат да видят в света около себе си:

„Това, че никой преди вас не го е направил, не означава, че вие не може да го направите!“