Медиите за НАЛБ

713

МедииКакто вероятно сте забелязали, вече почти няма баскетболен и дори спортен сайт, който да не публикува актуална информация за НАЛБ. След началото на сезона ни има статии за НАЛБ и в различни вестници, което е изключително радващо. Ще направим всичко възможно да поместим всички възможни материали за НАЛБ и в нашия сайт. Не е за подценяване и фактът, че явно НАЛБ наистина се разширява все повече и дори не можем да проследим всички материали за каузата. Обзор на последната седмица ще направим по-надолу и вероятно това ще е една от най-дългите статии в историята на НАЛБ.

Любомир НешевИскаме да благодарим много на целия екип на Bball.bg, който прави и невъзможното, за да отразява всеки един двубой от НАЛБ! Екипът направи всичко възможно да отразява и резултатите в реално време, за което също благодарим! Специални благодарности на Влади Лазарова, която за пореден път доказа защо е корифей в спортната журналистика! Специални благодарности на BGbasket.com и Любомир Нешев (на снимката; той е треньор на отбора на Жан Плод, който също е участник в НАЛБ), както и на Александър Сотиров от Sportal.bg (който пък играе в Дефект в НАЛБ), а и на всички останали, които проявяват отношение към баскетбола и НАЛБ!

Искаме да уверим абсолютно всички медии, че няма да срещнете никакъв проблем да използвате снимки или информация от сайта на НАЛБ или от страницата на НАЛБ във Фейсбук. Ще помагаме с каквото можем, но молбата ни е да ни предупреждавате, когато използвате наш материал. Не сме отказали информация на никого, няма и да го направим, стига да виждаме общи идеи в името на баскетбола. Изцяло добронамерени сме и сме напълно отворени максимално много хора да се информират за НАЛБ. А интерес очевидно има, след като залата се пълни за голяма част от двубоите и след като страницата ни във Фейсбук има 60 хиляди посещения от началото на сезона.

ТУК можете да видите и най-новите клипове от НАЛБ. ТУК и ТУК са снимките от първия кръг в Националната аматьорска лига по баскетбол. Излишно е да споменаваме и страницата ни във Фейсбук, където сме най-активни: https://www.facebook.com/NALB.BG

Все пак, държим да отбележим и че официалната информация за НАЛБ излиза в nalb.bg. Това е важно, тъй като вчера имаше спекулации относно най-полезния състезател на първия кръг в НАЛБ. Това е важно и тъй като в различни сайтове има грешна програма за мачовете, както и неактуално класиране.

Молим, който излезе с материал относно НАЛБ, да се свързва с нас.

А сега ще направим преглед на написаното и казаното за НАЛБ, за което знаем. Приятно четене и благодарим на всички! Това обединение в името на баскетбола несъмнено трябва и вярваме, че ще даде много положителен резултат за любимия ни спорт като цяло.

ТУК можете да се запознаете интервю на Христо Цветков от Ботев 2012 относно старта на сезона в НАЛБ за врачанската телевизия Римекс. ТУК можете да чуете пълното интервю.

ТУК можете да чуете новина относно загубата на Норт Уест от Брикс – телевизия Враца.

ТУК можете да прочетете статия в plevenzapleven.bg и дебюта на Хрисимир Димитров в НАЛБ:

„Баскетболът е в кръвта на Хрисимир Димитров и той не издържа дълго далеч от терена. 40-годишното крило, което сложи край на кариерата си преди година, дебютира в Националната аматьорска лига по баскетбол с фланелката на София Суперсоникс, пише bball.bg. След почти 24 години професионален баскетбол, плевенчанинът показа, че се намира в отлична форма като даде тон за победата над Найки със 78:57.
Мачът бе първи от програмата, а ранният час от 9:15 сутринта не отказа 197-сантиметровата звезда на „свръхзвуковите“ и съотборниците му. Те показаха завидна свежест, а Димитров се открои с 19 точки и 8 борби за почти 35 минути. Добре му пригласяше Цветан Маринов, за когото срещата мина под знака на десятката – 10 точки и 10 овладени под коша топки. Както и Мартин Софрониев също с 10 точки.“

ТУК ще намерите подобна статия за дебюта на Хрисимир Димитров в НАЛБ, сайтът е briagnews.bg:

„Баскетболът е в кръвта на Хрисимир Димитров и той не издържа дълго далеч от терена. 40-годишното крило, което сложи край на кариерата си преди година, дебютира в НАЛБ с фланелката на София Суперсоникс, съобщава bball.bg. След почти 24 години професионален баскетбол, плевенчанинът показа, че се намира в отлична форма като даде тон за победата над Найки със 78:57.
Мачът бе първи от програмата в неделя (12 октомври), а ранният час от 9:15 сутринта не отказа 197-сантиметровата звезда на „свръхзвуковите“ и съотборниците му. Те показаха завидна свежест, а Димитров се открои с 19 точки и 8 борби за почти 35 минути. Добре му пригласяше Цветан Маринов, за когото срещата мина под знака на десятката – 10 точки и 10 овладени под коша топки. Както и Мартин Софрониев също с 10 точки.
За Найки юношата на Лукойл Академик Атанас Даракчиев единствен намери верен път към коша, за да достигне до двуцифрен точков актив. 30-годишният бивш гард на Овъргаз и Спартак Капитол МВР напусна терена с 10 точки срещу името си в статистиката, но дори той нямаше ден в стрелбата, както и целият тим на Найки, от които тепъра се очакват силни изяви в НАЛБ.“

Стигаме до BGbasket.com. ТУК можете да прочетете статията за дебюта на Стефан Георгиев-Торо в НАЛБ:

„Торо вече се подвизава по аматьрските терени

Стефан Георгиев дебютира със загуба в НАЛБ. Торо, който това лято се отказа от професионалния баскетбол, ще участва в отбора на Олд Старс 22 в аматьорската лига. В мач от първия кръг той и съотборниците му отстъпиха драматично на Хелга със 79-81.

Двубоят бе изключително интересен с доста гонения в резултата и от двата отбора. Преди последната част Олд Старс водеше с 2 точки, но в края съперникът измъкна успеха.

Георгиев веднага демонстрира нивото си и завърши с 38 точки и 19 борби в двубоя. Той успя в 17 от 18 опита за стрелба от игра, но това не бе достатъчно.

За победителите най-силно игра Александър Гогов, който завърши с 27 точки, а Георги Брестнички добави 16.“

ТОВА пък е новината за дебюта на Хрисимир Димитров:

„Екснационалът също се пусна в НАЛБ

След Стефан Георгиев, още един доскорошен играч на Левски и националния отбор – Хрисимир Димитров, се пусна в НАЛБ. Крилото ще участва в отбора на София Суперсоникс в аматьорската лига, а в първия мач тимът надигра Найки със 78-57.

Двубоят бе интересен и равностоен в първите три части, но в последната Димитров и компания нанесоха тежък удар. Те спечелиха частта със 17 точки разлика, а с това и двубоя с 21.

Димитров естествено бе титуляр в двубоя и престоя 35 минути на терена. В тях той завърши с 19 точки и 8 борби. За противника 10 точки вкара Атанас Даракчиев.“

ТУК можете да прочетете статията за НАЛБ в Sportal.bg, като специално внимание е обърнато на Хрисимир Димитров, Стефан Георгиев и Горан Кошанин:

„Бившите играчи на Левски и националния отбор на България Хрисимир Димитров и Стефан Георгиев-Торо се завърнаха на терена. Двамата ветерани прекратиха кариерите си съответно миналата и тази година, но показаха, че не могат да стоят дълго време далеч от любимата си игра.

Хриси и Торо, които са участници на ЕвроБаскет 2005, отново обуха кецовете, за да вземат участие в Националната Аматьорска Лига по Баскетбол (НАЛБ), която се провежда в столичните зали „Овергаз Арена“ и „Триадица“.

Димитров, който съвсем спокойно може да бъде определен като легендарна фигура за родния си клуб Спартак (Плевен) е част от тима на София Суперсоникс. 40-годишното крило изведе съотборниците си до победа със 78:57 срещу Найки, завършвайки с 19 точки, 8 борби, 3 асистенции и 2 отнети топки за 35 минути игрово време.

Георгиев, който вдигна шампионската титла с Левски броени месеци преди да се откаже от активната си състезателна кариера пък е част от тима на Олд Старс 22. Торо наложи истинска доминация в подкошието срещу Хелга, но не успя да спаси своите от загуба със 79:81. Бившият капитан на „сините“ завърши с 38 точки, 19 борби, 4 асистенции и 1 отнета топка за 32 минути игра, реализирайк 17/18 в стрелбата от игра.

Друг бивш професионалист също е част от НАЛБ – някогашният център на Черно море и ЦСКА Горан Кошанин играе за Олд Таймърс. 45-годишният сърбин се отчете с 8 точки и внушителните 18 борби при победата на своя отбор над Defekt с 68:49.“

ТУК можете да прочетете статия относно двубоя на Балкан Лейдис в НАЛБ. Сайтът е balkanec.bg:

„В неделя отборът на Балкан Лейдис изигра първата си среща от новия сезон в НАЛБ. Момичетата на треньорка Василка Великова имаха за съперник отбора на Фриски. Срещата започна много добре за момичетата на Балкан и след края на първата част имаха преднина от 7 точки.

Втората част отбора на Фриски успя да стопи разликата на Балкан само на две точки. Като много силно за Фриски играеше Весела Ковачева. Второто полувреме момичетата от Фриски успяха да излъжат Балкан и накрая се поздравиха с победата. Краен резултат Фриски – Балкан Лейдис 84:74 (14:21; 24:19; 21:16; 25:18);

За отбора на Балкан – Марина Гелова записа 15т, Симона Димитрова, Антония Загорова и Еми Ушагелова добавиха по 11т, Дарина Събева добави 10т., 9т – Снежана Николова, Диана Чавдарова – 2т.

Следващата среща на Балкан Лейдис е срещу отбора на Шаркс от 20:00ч. на 29.10.2014 в зала Триадица.“

Стигаме до Bball.bg и множество статии. Статии, от които личи и изключително познание за баскетбола в България.

НАЛБ 2014/2015: РЕЗУЛТАТИ ОТ ПЪРВИЯ УИКЕНД

„Четвъртото поредно издание в Националната аматьорска лига по баскетбол стартира с 12 мача в събота и неделя в „Овергаз арена“

Страхотен баскетболен уикенд с много емоции и красиви моменти беляза началото на четвъртия пореден сезон в Националната аматьорска лига по баскетбол. То бе поставено в уютната „Овергаз арена“, която ще бъде дом за 30-те мъжки и четирите женски отбора (общо 34 – абсолютен рекорд в историята на организацията – б.а.). Ето и резултатите от събота (11 октомври) и неделя (12 октомври).

МЪЖЕ

Вълците – Жан Плод 71:63 (18:6; 5:14; 17:19; 16:17; 15:7)
НСА – Политехника 83:48 (24:17; 16:8; 12:8; 31:15)
Джедай Мастърс – София Лайънс 50:42 (20:13; 16:4; 5:9; 9:16)
Костенец – Слава 99 67:51 (20:6; 18:22; 15:8; 14:15)
София Хоукс – Спортни Настилки-Зуум Дизайн 58:78 (6:24; 18:14; 17:20; 17:20)
Найки – София Суперсоникс 57:78 (14:22; 18:15; 15:14; 10:27)
Кучетата от Младост – Антураж 70:63 (18:10; 18:19; 14:20; 20:14)
Блейдс – Мешетата 79:66 (17:14; 14:18; 19:18; 29:16)
Олд Таймърс – Дефект 68:49 (18:6; 14:13; 20:9; 16:21)
Лъвовете – София Булс 45:66 (16:17; 9:12; 9:13; 11:24)

ЖЕНИ
Флай Болърс – Шаркс 41:88 (8:21; 13:21; 9:28; 11:18)
Фриски – Балкан Лейдис 84:74 (14:21; 24:19; 21:16; 25:18)“

ИВАН ПАНОВ ХВЪРЛИ СПОРНАТА ТОПКА В ПЪРВИЯ МАЧ ЗА НОВИЯ СЕЗОН В НАЛБ

„Бившият председател на Съдийската комисия на родната федерация по баскетбол постави началото на битката между дебютантите Вълците и Жан Плод

Бившият председател на Съдийската комисия към българската федерация по баскетбол и бивш ръководител на Съдийската колегия в София Иван Панов постави официално началото на новия сезон в НАЛБ. Едно от големите имена сред родните арбитри се отзова на поканата на ръководството на Лигата да участва в старта на четвъртото поредно издание.

Панов хвърли спорната топка в първия мач от кампания 2014/2015, в който един срещу друг застанаха дебютантите от Вълците срещу дебютантите от Жан Плод – два отбора, събрани изцяло в социалните мрежи през последните месеци, с които НАЛБ се гордее. Победата спечелиха Вълците със 71:63 след продължение. Успехът на Вълците дойде след фантастичната игра в нападение на Антон Начев, открил сметката си за сезона с внушителните 28 точки. Още 17 точки и 8 борби добави Божидар Гаврилов.

Делян Манчев завърши като реализатор №1 за Жан Плод с 14 точки, 11 записа Владимир Груев, а 10 Веселин Христов.“

НСА ОТКРИ СМЕТКАТА СИ В НАЛБ С ИЗРАЗИТЕЛНА ПОБЕДА

„Юношата на Левски Галимир Томов най-резултатен за представителите на спортната академия

НСА откри сметката си през новия сезон в НАЛБ с изразителна победа над Политехника с 83:48. В събота в „Овергаз арена“ двата отбора излязоха втори на паркета, веднага след срещата на дебютантите Вълците – Жан Плод (71:63).

26-годишният играещ треньор на НСА Галимир Томов даде пример на своите с игра като по конец. 196-сантиметровото крило събра коефициент на полезно действие от 29 пункта, защото се прибра в съблекалнята с актив от 25 точки, 6 борби, 5 асистенции и 2 откраднати топки за малко повече от 32 минути като титуляр. Юношата на Левски, който има зад гърба си и сезон в ЦСКА преди „армейците“ окончателно да бъдат зачеркнати от баскетболната карта на мъжкия баскетбол, имаше отличен ден в опитите си от близко и средно разстояние: 8/9 (89%).

С дабъл-дабъл за триумфа на НСА допринесе Цветан Стоилов: 22 точки и 11 борби (също като Галимир Томов с 8/9 и 89% за 2 точки – б.а.). Третият силен коз на представителите на спортната академия в двубоя се казва Димитър Търпанов (18 точки). На Политехника не стигнаха солидните показатели на Орлин Атанасов (12 точки и 11 борби), нито на Йордан Георгиев (13 точки). Голямата пробойна на Политехника се оказа стрелбата от тройката: 1/11 (9%).“

СИЛНО НАЧАЛО НА ДЖЕДАЙ МАСТЪРС В НАЛБ

„Тимът на Теодора Смочевска започна с победа над София Лайънс

Джедай Мастърс откри с победа над София Лайънс с 50:42 новият сезон в Националната аматьорска лига по баскетбол. В събота в „Овергаз арена“ момчетата на треньора Теодора Смочевска излязоха на паркета в мач №3 от програмата за деня. Веднага след Вълците – Жан Плод (71:63) и НСА – Политехника (83:48).

Трима от „джедаите“ вкараха 10 и повече точки, а любопитното е, че само един от тях започна титуляр. Стефан Арсов отбеляза 12 точки (3/4 от тройката), Васил Колев наниза 11 точки, към които прибави и 6 борби, а Андреас Беркоф стигна до дабъл-дабъл от 10 точки и 10 овладени под коша топки. В стартовите пет на Джедай Мастърс бе само Беркоф.

За „лъвовете“ Любомир Ангелов реализира 14 точки, сграбчи 8 борби и открадна 4 топки в защита. Валери Асев регистрира дабъл-дабъл от 12 точки и 14 овладени под двата ринга топки.

„Джедаите“ имаха страхотен ден в стрелбата от далечно разстояние: 7/13 (54%) от тройката, докато „лъвовете“ сякаш бяха забравили точния си мерник у дома. За цял двубой те успяха да се разпишат само веднъж от зоната: 1/29 (3%).“

КОСТЕНЕЦ ОТКАЗА СЛАВА ОТ МОНТАНА

„Георги Токов дебютира с 14 точки за отбора на Спаска Пешарова

В мач №4 от програмата на първия ден на сезон №4 на НАЛБ в събота (11 октомври) един срещу друг излязоха два отбора, с които Лигата много се гордее. Въпреки че не са от София, те участват наравно с останалите, пътуват и не броят километрите в името на любимата игра. Костенец се оказа по-силен от Слава 99 и спечели с 67:51.

В редиците на Костенец сладък дебют заслужи Георги Токов, който доскоро носеше екипа на Локомотив София. Той завърши пръв по резултатност с 14 точки, а с много хъс и характер стигна и до 6 борби. Братя Моногенис бяха на ниво и отбелязаха общо 19 точки в коша на тима от Монтана. Йоанис Моногенис се отчете с 11 точки, а Атанасиос 8 точки, макар че минутите му бяха лимитирани, заради контузията, получена още първото полувреме.

Димитър Димитров завърши с дабъл-дабъл за Слава 99 с 13 точки и 12 борби, а съотборникът му Иван Коцев грабна невероятните 23 борби (10 в нападение, 13 защита), към които сложи и 12 точки, но дори това не спаси монтанци от загубата.“

ЗУУМ ДИЗАЙН НАКАЗА „ЯСТРЕБИТЕ“ ОТ СОФИЯ НА СТАРТА В НАЛБ

„Спортни настилки-Зуум дизайн безпогрешни в дебюта си в Лигата

Още един чисто нов отбор в Националната аматьорска лига по баскетбол този сезон – Спортни настилки-Зуум дизайн, започна обещаващо. В дебюта си в събота в „Овергаз арена“ тимът победи София Хоукс със 78:58. „Ястребите“ отстъпиха, въпреки че доминираха изцяло в подкошието с 51 овладени борби срещу 38 за съперника.

Гросмайсторски двубой с екипа на Зуум дизайн показа пред публиката Марин Димитров. Той завърши с дабъл-дабъл от 29 точки и 10 борби, към които прибави 5 откраднати топки за почти 37 минути игра. Това му донесе коефициент на полезно действие от 37 пункта. Димитров демонстрира стрелба от 12/24 (50%) от игра. Той бе точен в 10 от 19-те си опита за 2 точки (53%), а освен това се представи на ниво и от тройката: 2/5 (40%). Димитров може да съжалява, че не бе по-съсредоточен при заставанията си на наказателната линия: 3/7 (43%).

Две борби не стигнаха на съотборника на Димитров Петър Ганчев, за да регистрира и той дабъл-дабъл в дебюта в НАЛБ: 25 точки и 8 овладени под коша топки, но с 4 отнети топки и с 28 пункта КПД. Огнян Василев с 13 точки и Боян-Благовест Георгиев с 12 бяха най-резултатни за „ястребите“ от столицата.“

НАЛБ ПИШЕ ИСТОРИЯ – ИЗИГРА СЕ ПЪРВИЯТ ЖЕНСКИ МАЧ В ЛИГАТА

„Шаркс победиха Флай Болърс с 88:41 в двубой, поставил началото на надпреварата при дамите

11 октомври 2014 г. (събота) ще остане завинаги в историята на Националната аматьорска лига по баскетбол. В „Овергаз арена“ се изигра първият по рода си мач между женски отбори в НАЛБ. В него Шаркс разгромиха амбициозната нова формация на Флай Болърс с 88:41. Съдии на историческия двубой бяха Боян Алексиев и Емил Георгиев.

Бившият център на Дунав Русе Мирена Денчева изведе съотборничките си от Шаркс до категоричния успех. 185-сантиметровата баскетболистка, родом от Велико Търново бе неуловима за защитата на Флай Болърс с 26 точки, 7 борби и 4 откраднати топки за по-малко от 18 минути престой на терена като резерва. 23-годишната Денчева показа успеваемост от 12/16 (75%) от игра. Тя бе 11/14 (79%) в пробивите си към коша и 1/2 (50%) от тройката. Силвия Иванова допринесе с 11 точки за победата, а гардът Лилия Георгиева направи 9 асистенции за Шаркс.

За отбора на треньора Ирен Пелтекова единствената баскетболистка с двуцифрен точков актив бе Веселина Димитрова. Тя отбеляза 15 точки, но допусна и 10 технически грешки. Пелтекова е сред най-доказаните и опитни специалисти в женското направление на студентския баскетбол. Под нейно ръководство НСА спечели последната си шампионска титла през 2000 г., а през последния сезон в студентското първенство Пелтекова дублира успеха със състезателките от СУ „Св. Климент Охридски“.

Флай Болърс тепърва ще показва истинското си лице – чисто нов състав, който се събра наскоро и който има нужда от време, за да навлезе в оптимална форма и да се сработи.“

ХРИСИ ДИМИТРОВ БЛЕСТИ ЗА СУПЕРСОНИКС

„Бившият лидер на Плама и Левски сред звездите на НАЛБ през новия сезон

Баскетболът е в кръвта на Хрисимир Димитров и той не издържа дълго далеч от терена. 40-годишното крило, което сложи край на кариерата си преди година, дебютира в НАЛБ с фланелката на София Суперсоникс. След почти 24 години професионален баскетбол, плевенчанинът показа, че се намира в отлична форма като даде тон за победата над Найки със 78:57.

Мачът бе първи от програмата в неделя (12 октомври), а ранният час от 9:15 сутринта не отказа 197-сантиметровата звезда на „свръхзвуковите“ и съотборниците му. Те показаха завидна свежест, а Димитров се открои с 19 точки и 8 борби за почти 35 минути. Добре му пригласяше Цветан Маринов, за когото срещата мина под знака на десятката – 10 точки и 10 овладени под коша топки. Както и Мартин Софрониев също с 10 точки.

За Найки юношата на Лукойл Академик Атанас Даракчиев единствен намери верен път към коша, за да достигне до двуцифрен точков актив. 30-годишният бивш гард на Овъргаз и Спартак Капитол МВР напусна терена с 10 точки срещу името си в статистиката, но дори той нямаше ден в стрелбата, както и целият тим на Найки, от които тепъра се очакват силни изяви в НАЛБ.“

КУЧЕТАТА ОТ МЛАДОСТ ПРЕБОРИХА АНТУРАЖ

„Борбата под коша или печели, или губи мача. Тази стара максима потвърдиха Кучетата от Младост, които се наложиха над Антураж със 70:63 във втория мач от програмата на първия кръг на НАЛБ в неделя (12 октомври). В „Овергаз арена“ в кв. „Младост“ домакините овладяха битката под ринговете с 49 на 39 борби за съперника.

Огнян Тодоров със 17 точки и 8 борби и Иван Ненчев с 16 точки, 5 борби и 4 откраднати топки бяха отличниците в срещата за отбора, воден от Димитър Казначеев. Радостин Тошев стана реализатор на мача с 27 точки за Антураж, но леката му ръка не стигна на него и съотборниците му. Захари Петров вкара 14 точки за Антураж.“

ДОБЪР СТАРТ НА СЕЗОНА ЗА БЛЕЙДС

„Бившият юношески национал и гард на Левски и Черноморец Искрен Иванов със страхотен мач

Блейдс се наложиха над Мешетата със 79:66 в третия мач от неделната програма на новия сезон на НАЛБ. По-добрата стрелба на Блейдс от близко и средно разстояние, както и по-малкото технически грешки, помогнаха на тима да стигне до крайния успех.

Блейдс бяха 19/40 (48%) за 2 точки срещу 18/54 (33%) за съперника. Любопитното е, че Мешетата демонстрираха същите 33% успеваемост и от тройката (6/18). Те обаче допуснаха и повече грешки – 19 срещу 15 за Блейдс, което в комбинация с лошия им ден в нападение този път не им позволи да спечелят.

Блейдс трябва да поздравят Теодор Атанасов за концентрацията – 17 точки (5/7, 71% за 2 точки). Страхотен бе и Искрен Иванов. Бившият гард на Левски и Черноморец записа 16 точки, 7 борби, 7 асистенции и 7 откраднати топки. Това донесе на юношеския национал на България до 16, 18 и 20-годишна възраст гросмайсторски коефициент от 32 пункта.

За Мешетата Георги Николов отбеляза 19 точки, но късата резервна скамейка в този двубой на момчетата от Техническия университет, си каза думата.“

ФАЛСТАРТ ЗА МОМЧЕТАТА ОТ ДЕФЕКТ

„45-годишният сръбски ветеран Горан Кошанин абсолютен господар на подкошието

Дефект откри със загуба сезон 2014/2015 в НАЛБ след 49:68 срещу Олд Таймърс. В четвъртата по програма среща в неделя (12 октомври) публиката в „Овергаз арена“ имаше какво да види.

На 45-годишна възраст Горан Кошанин бе пълен властелин на подкошието с 18 борби. Сърбинът – бивш център на ЦСКА и Черно море у нас, все още има много баскетбол във вените си. Игра почти 25 минути като титуляр и се разписа с 8 точки.

Лидерът на отбора Христо Гатев рано-рано отчая момчетата от Дефект с порязавящата си ръка. Крилото отбеляза 30 точки, с което стана реализатор №1 в срещата, а Михаил Димитров бе същински звяр в подкошието с 19 овладени борби.

И понеже кръвта вода не става, трябва да отбележим и пасовете по конец на Валентин Голчев в Олд Таймърс. Синът на легендата Надка Голчева – олимпийска вицешампионка от Москва’80 и носителка на КЕШ с Левски записа 5 асистенции за двайсетина минути на терена, с което компенсира слабата си успеваемост в стрелбата.

За Дефект Красимир Гайдаров реализира 17 точки, а Алекандър Анастасов сграбчи 11 борби.“

БИКОВЕТЕ ПО-ЗДРАВИ ОТ ЛЪВОВЕТЕ НА СТАРТА

„Ветеранът Стефан Илиев отпразнува с победа раждането на дъщеричката си София

Биковете от столицата се оказаха по-силни от Лъвовете с 66:45 в неделя в „Овергаз арена“. София Булс откри с категоричен успех сезон №4 в историята на Националната аматьорска лига по баскетбол, а победата имаше и по-различна стойност за един от най-опитните на терена – Стефан Илиев.

Бившият кадър на ЦСКА, който е сред доайените в аматьорския баскетбол у нас посрещна през седмицата дъщеричката си София, която се прибра у дома заедно със съпругата му – майката героиня Вяра Кръстева. Журналистката от спортната редакция на БНТ направи Илиев татко за трети път след като двамата имат и две слънца – близнаци: първолаците Християн и Михаил. Батковците вече учат азбуката на играта в школата на БУБА.

Ярослав Тотев бе най-резултатен за Булс с 22 точки, 18 добави Тони Прокопиев.“

ДАМИТЕ ОТ ФРИСКИ ТРЪГНАХА БЕЗ ГРЕШКА

„Страхотна Весела Ковачева на старта в историческия първи женски шампионат в НАЛБ

Фриски показаха здрави нерви в здравата битка срещу Балкан Лейдис и това им подпечата победата с 84:74 във втория женски мач в историята на НАЛБ. Вечерта в неделя (12 октомври) принадлежеше на Весела Ковачева, която буквално открадна шоуто под носа на всички останали.

Тя избухна с 32 точки, между които 6 тройки от 12 опита. Ковачева прибави към статистиката много добра успеваемост от близко и средно разстояние 4/10 (40%) и само може да съжалява, че пропиля с лека ръка цели 7 наказателни удара: 6/13. Ако ги бе вкарала, срещу името й в този първи кръг при дамите от НАЛБ можеха да стоят…39 точки!

Дабъл-дабъл за още две момичета от Фриски – Лилия Борисова с 11 точки и 12 борби, както и за Румяна Давидкова с 10 точки и 10 борби, но и 5 асистенции. За Балкан Лейдис Антония Загорова наниза 11 точки, също с толкова напуснаха терена Еми Ушагелова и Симона Димитрова.“

СУПЕР ТОРО НЕ СТИГНА НА ОЛД СТАРС

„Бившият капитан на Левски направи фурор в дебюта си в НАЛБ с 38 точки и 19 борби, Александър Гогов с рецитал от тройката за Хелга

Супер Торо не стигна на Олд Старс 22. На старта на сезон №4 – пореден за Националната аматьорска лига по баскетбол, Стефан Георгиев направи нещо невиждано досега в кариерата си на професионалист – събра коефициент на полезно действие от изключителните 67 пункта.

С екипа на Олд Старс големият син на легендата Петкана Макавеева, сложил край на активна спорта дейност след златния требъл на Левски през изминалия сезон (купата на България, титлата на страната и златото в Балканската лига – б.а.), отбеляза рекордните за себе си 38 точки – негов дебют при аматьорите, и прибави на сметката си 19 борби под коша.

36-годишният център показа успеваемост от 17/18 (94%) в стрелбата, а единствените му „по-сериозни“пропуски дойдоха от наказателната линия – 4/7 (57%). Играта на Торо обаче не стигна на Олд Старс 22, сякаш за да покаже, че в баскетбола, колективът е над всичко. Хелга спечели с 81:79 в зала „Триадица“ след стабилни изяви на юношата на Левски и бивш кадър на Берое и Спартак Капитол МВР Александър Гогов.

197-сантиметровото крило се отличи с 27 точки като изнесе рецитал от тройката – 7/14 (50%) за 38 минути. Георги Брестнички и Ангел Ташков добавиха съответно по 16 и 14 точки за успеха. Ташков направи и дабъл-дабъл, тъй като сграбчи 12 топки под двата ринга.“

УСПЕШЕН СТАРТ НА СОФИЯ СПАРТАНС

„Деян Бекярски с 20 точки и 11 борби за успеха

София Спартанс победи Рапидо със 79:69 и постави успешно начало на участието си в четвъртото поредно издание на Националната аматьорска лига по баскетбол. Срещата се игра в зала „Триадица“ в София и бе част от дългоочаквания първи кръг на новия сезон в НАЛБ.

Деян Бекярски се открои за Спартанс с дабъл-дабъл от 20 точки и 12 борби. Още трима негови съотборници достигнаха до двуцифрения точков актив в двубоя: Борис Фиков с 13, Станимир Стоянов с 11 и Мирослав Иванов с 10.

За Рапидо Тодор Велчев реализира 17, а Асен Милушев 16.“

БРИКС СЕ НАЛОЖИХА НАД НОРТ УЕСТ

„Тандемът Александър Иванов – Ивайло Константинов донесе победата на столичани

Брикс започнаха с категорична победа над Норт Уест с 91:62 през чисто новия сезон в НАЛБ. В сряда в зала „Триадица“ тимът стигна до успеха, благодарение на тандема Александър Иванов – Ивайло Константинов. Двамата отбелязаха общо 50 точки за своя отбор.

Александър Иванов стана най-резултатен с 27 точки за Брикс, а бившият гард на БУБА, Левски, Рилски спортист, ЦСКА, Славия и НСА Ивайло Константинов добави 23 точки за триумфа. Иванов стигна до 15 борби за дабъл-дабъл и още 5 откраднати топки, а това му донесе коефициент на полезно действие от 46 пункта.

Константинов – един от най-добрите млади треньори у нас при работата с подрастващи (в школата на Левски – б.а.) също бе на висота. 34-годишният плеймейкър сграбчи 7 борби, подаде 7 асистенции и отне 7 топки в защита. Той събра 38 пункта от коефициент на полезно действие.

Трима баскетболисти на Норт Уест записаха по 16 точки: Димитър Минев, Леол Лалов и Емил Петров.“

ЕЪР ФРЕШ МИНА ПРЕЗ ИГЛЕНИ УШИ СРЕЩУ САМЕЛ-90

„Самоковци пропуснаха шанс да изравнят от тройката в последната секунда

Еър Фреш мина през иглени уши, но успя да спечели срещу Самел-90 с 68:65 в последния мач от първи кръг на новия сезон в НАЛБ. Зрителите в зала „Триадица“ имаше какво да видят.

Срещата бе изключително оспорвана, а секунда преди сирената гостите от Самоков имаха възможност да вкарат двубоя в продължение със стрелба от тройката. Единственият опит от далеч в срещата на Румен Каиков не порази целта.

Велизар Стефанов и Георги Истатков бяха най-резултатни за Еър Фреш. Те отбелязаха съответно 14 и 12 точки. Георги Мишев бе господар в подкошието с 14 борби за победителите.

На Самел-90 не стигнаха 25-те точки на Николай Рътаров, нито 32-те общо (по 16 всеки) на Кирил Николов и на брата на Николай Рътаров – Симеон.“

НАЛБ 2014/2015: ВСИЧКИ РЕЗУЛТАТИ ОТ 1 КРЪГ

„Първият кръг в НАЛБ вече официално е в историята. Изиграха се 16 мача от новия сезон. Началото бе поставено в събота (11 октомври) в „Овергаз арена“, а краят дойде снощи в зала „Триадица“. Ето и всички резултати от този 1 кръг:

МЪЖЕ

Вълците – Жан Плод 71:63 (18:6; 5:14; 17:19; 16:17; 15:7)
НСА – Политехника 83:48 (24:17; 16:8; 12:8; 31:15)
Джедай Мастърс – София Лайънс 50:42 (20:13; 16:4; 5:9; 9:16)
Костенец – Слава 99 67:51 (20:6; 18:22; 15:8; 14:15)
София Хоукс – Спортни Настилки-Зуум Дизайн 58:78 (6:24; 18:14; 17:20; 17:20)
Найки – София Суперсоникс 57:78 (14:22; 18:15; 15:14; 10:27)
Кучетата от Младост – Антураж 70:63 (18:10; 18:19; 14:20; 20:14)
Блейдс – Мешетата 79:66 (17:14; 14:18; 19:18; 29:16)
Олд Таймърс – Дефект 68:49 (18:6; 14:13; 20:9; 16:21)
Лъвовете – София Булс 45:66 (16:17; 9:12; 9:13; 11:24)

Олд Старс 22 – Хелга 79:81 (17:19; 16:10; 23:25; 23:27)
Рапидо – София Спартанс 69:79 (28:14; 8:19; 14:27; 19:19)
Брикс – Норт Уест 91:62 (27:24; 26:14; 22:9; 16:15)
Самел-90 – Еър Фреш 65:68 (18:14; 15:21; 14:11; 18:22)

ЖЕНИ

Флай Болърс – Шаркс 41:88 (8:21; 13:21; 9:28; 11:18)
Фриски – Балкан Лейдис 84:74 (14:21; 24:19; 21:16; 25:18)“

БИВШ ГАРД НА СЛАВИЯ Е №1 ПРИ ЖЕНИТЕ В 1 КРЪГ НА НАЛБ

„22-годишната Весела Ковачева от Фриски е първата баскетболистка с приза за MVP в Националната аматьорска лига

НАЛБ продължава да пише история. Първият кръг на четвъртия пореден сезон вече е зад гърба на отборите. След като проследихме за вас всичките мачове при мъжете и жените, време е да обърнем внимание на отличниците.

22-годишната Весела Ковачева е първата баскетболистка, която печели наградата на кръга при дамите. Както е известно, от тази есен НАЛБ включи в програмата си и надпревара за жени. 174-сантиметровият бивш гард на Славия бе истински лидер на Фриски за победата над Балкан Лейдис с 84:74.

Родената на 15 август 1992 г. в София състезателка се открои с 32 точки за 38 минути в стартовата петица на Фриски, а стрелбата определено й вървеше: 4/10 (40%) за 2 точки, 6/12 (50%) от тройката и 6/13 (46%) от линията за изпълнение на наказателни удари. Ковачева си свърши по най-добрия начин работата и в защита като открадна 6 топки. Това й донесе коефицент на полезно действие от 40 пункта!

BBALL.BG поздравява Весела Ковачева за страхотната игра и желае успех на нея, на Фриски и на всички останали баскетболистки и баскетболисти от отборите, които този сезон се съревновават в НАЛБ!“

АЛЕКСАНДЪР ГОГОВ Е НАЙ-ПОЛЕЗЕН В 1 КРЪГ НА НАЛБ

„Синът на ковача на таланти в Левски Иван Гогов заслужи наградата за MVP на старта на сезона

В семейство Гогови баскетболът е религия, кислород и начин на живот. Никой не може да неглижира играта. Какъвто бащата, такъв и синът. Това можем да кажем за Иван и Александър Гогови. Това лято Иван Гогов за пореден път изведе таланти от „синята“ школа до републиканска титла. С отбора на кадетите до 16 години специалистът, който ляга и става с баскетболния ритъм, донесе злато на Левски.

Александър Гогов върви по неговите достойни стъпки. Дори и вече не като професионален играч, а като лидер на аматьорския Хелга. В първия кръг на новия сезон в НАЛБ 197-сантиметровото крило напълно заслужи приза за MVP след като усилията му бяха подчинени на отборния успех срещу Олд Старс 22 – 81:79 в зала „Триадица“.

23-годишният юноша на Левски и бивш кадър на Берое и Спартак МВР събра коефициент на полезно действие от 24 пункта, а неговият тим се наложи в двубоя с 2 точки разлика. Това донесе на Гогов 22 точки за класацията. Гогов реализира 27 точки като изнесе рецитал от тройката – 7/14 (50%) за 38 минути.

P.S. Ако г-н Гогов се нуждае от бригада за залата на „Герена“, винаги може да разчита на BBALL.BG!“

12 МАЧА ОТ 2 КРЪГ В НАЛБ ТОЗИ УИКЕНД

„“Овергаз арена“ отново приема мачовете от Националната аматьорска лига по баскетбол

Време е за 2 кръг в НАЛБ. Този уикенд ще се изиграят 12 мача, всичките в „Овергаз арена“. В понеделник има още два двубоя в зала „Триадица“. Началото поставят храбрите отбори на Лъвовете и Дефект, които не само, че ще станат рано-рано в събота, защото играят в първата среща, но и ще търсят първа победа за сезона.

Събота (18 октомври), „Овергаз арена“
09:15 часа: Лъвовете – Дефект
11:00 часа: София Хоукс – София Лайънс
12:45 часа: Олд Таймърс – Еър Фреш
14:30 часа: НСА – Слава 99
16:15 часа: Норт Уест – Жан Плод
18:00 часа: Самел-90 – Дървоядите

Неделя (19 октомври), „Овергаз арена“
09:15 часа: Рапидо – Спортни Настилки-Зуум Дизайн
11:00 часа: Олд Старс 22 – Ботев 2012
12:45 часа: Вълците – Антураж
14:30 часа: Костенец – София Суперсоникс
16:15 часа: Кучетата от Младост – Хелга
18:00 часа: Найки – Мешетата

Понеделник (20 октомври), зала „Триадица“
20:00 часа: Политехника – София Булс
21:30 часа: Брикс – София Спартанс“