Михаил Арнаудов: В НАЛБ правилата и отношението важат и са еднакви за всеки

108

Ръководителят на Гоуст Болърс Михаил Арнаудов даде интервю за официалния сайт на НАЛБ. Арнаудов се зае с организацията в тима, който завърши втория си сезон като част от Четвърта дивизия. Отборът на Гоуст Болърс не успя да се класира за плейофите на дивизията, но показа израстване във втората си година в лигата, в която записа и първите си две победи в своето съществуване. Михаил Арнаудов разкри как се е стигнало до това да се заеме с организацията в Гоуст Болърс, какви са впечатленията му от дебютната му година като участник в НАЛБ и какво крие бъдещето за неговия отбор.

– Разкажи ни малко повече за това как ти се включи в НАЛБ, с какво организацията те спечели и съответно как се стигна до това да поемеш ръководството на Гоуст Болърс.

– Здравейте! Чух за НАЛБ от мои приятели и бивши съотборници, които през годините са били част от лигата. Те ми споделиха колко сериозна и професионална е организацията зад НАЛБ, което ме накара да се реша и да се присъединя от настоящия сезон. Оказаха се прави – НАЛБ е място, което ти дава възможност да бъдеш част от нещо градивно и социално значимо. Структурата на първенството, професионалното и безпристрастно отношение към всеки поотделно, независещо от външни фактори, много ми допадна.

Поех ръководството на Гоуст Болърс по стечение на обстоятелствата и по средата на сезона. Ръководителят на отбора замина за известно време, което наложи някой друг да поеме организационната дейност.

– Гоуст Болърс завърши участието си в първенството на НАЛБ във втори пореден сезон, като независимо от трудностите в хода на кампанията, демонстрирахте сериозен прогрес спрямо предходния сезон, имахте 2 поредни победи, двама ваши представители достигнаха до приза за най-полезен състезател на кръга (един от тях си именно ти) и несъмнено надградихте. Какво би споделил за пътя, който извървяхте дотук и какви са твоите впечатления като участник за първа година в НАЛБ?

– Несъмнено сезонът беше труден. Липсата на стиковка и достатъчно сериозен тренировъчен процес ни попречи да покажем още по-голямо израстване, но вярвам, че през лятната пауза ще имаме време, за да коригираме нещата и да се представим по-успешно през следващия сезон. Впечатленията ми като за първа година са изцяло положителни. Мачовете и организацията са на професионално ниво, което неминуемо води до забавление и удоволствие бидейки част от НАЛБ.

– Какво би споделил на всички потенциални нови отбори, които е възможно да преминат през първи нетолкова успешни сезони като резултати и колко важен е един такъв старт, за да бъде начинанието устойчиво за в бъдеще? С какво би мотивирал хората да не се откажат пред трудностите?

– Всеки, който е решил да се захване с това, трябва да си даде сметка, че резултатите идват с времето. Трябва да бъдат готови, че ще има сезон, два или три, в които отборът ще се развива и ще затвърждава позициите си, докато не дойде и моментът, в който резултатите ще са налице. След това идва и удовлетворението от положените усилия.

– Организационната дейност често се подценява, но без нея нищо от това, което се вижда не би било възможно. Това вероятно важи с пълна сила и за твоите усилия като ръководител на отбора. Каква е мотивацията ти да полагаш усилия и да инвестираш време и енергия в целия този процес?

– Така е, организационната дейност е изключително важна. За мен в основата е любовта към баскетбола, която ние всички, които сме част от НАЛБ, проявяваме в изобилие. Възможността да се събираш със съмишленици, практикувайки любимия ви спорт, е нещото, което ме мотивира да се заема с тази отговорност.

– Вече завършихте участието си в първенството, като не се класирахте за плейофите, но въпреки това заслужавате адмирации за спортсменството, сериозното отношение и коректността. Какви са амбициите пред Гоуст Болърс за в бъдеще?

– Да, за съжаление нямахме достатъчно аргументи, за да преборим конкуренцията. Въпреки това, както вече споменахме, отборът показа израстване спрямо миналата година, което от своя страна ни мотивира да покажем по-добра игра догодина и да се борим за по-челни позиции, а защо не и класиране за плейофите.

– Доволни ли сте от организацията на НАЛБ и кои са елементите, които би искал да отличиш специално?

– Както казах, НАЛБ показва безпристрастно отношение към всички. В България често се наблюдават порочни практики, целящи облагодетелстване на „силните на деня“, и бях приятно изненадан как в НАЛБ, противно на народопсихологията, правилата и отношението важат и са еднакви за всеки. Доволни сме и се надяваме развитието на НАЛБ да продължи както досега – във възходяща линия.

– Какво е твоето послание към участниците в НАЛБ?

– Желая успех на всички отбори, на които тепърва им предстои участие в плейофите. На участниците желая най-вече здраве и да се забавляват, практикувайки любимия ни спорт.