НАЛБ с участие на практически семинар

158

От Националната аматьорска лига по баскетбол получихме поредно признание и нова покана за участие в страхотно събитие.

Мартин Механджиев получи покана да вземе участие като лектор в практическия семинар „Здравословен спорт“, организиран от СК Фар.

Сдружение „Спортен клуб ФАР“ е обединение на идеи, цели и желание за развитие на младежкия и спортния сектор. Фокусът на клуба е върху подобряване на уменията и компетенциите на младите хора, младежките работници и други ключови заинтересовани страни в и чрез спорт, като обръща специално внимание на образованието, доброволчеството и социалното включване.

Целите, които са си поставили в СК Фар:

– Насърчаване на физическата култура и умения за движение (физическа грамотност) чрез различни видове спорт и спортни дейности;
– Насърчаване на различни спортове и дейности на открито, за развитие на спортната култура сред младежта;
– Работа с младежи и хора в неравностойно положение и привличането им към спорта и спортните дейности, утвърждавайки ги като инструмент за развитие на умения и компетенции;
– Подобряване и улесняване на достъпа до различни видове спортни дейности, като тежка и лека атлетика, бойни изкуства, възстановителни движения и рехабилитация;
– Насърчаване на сътрудничеството с национални и международни младежки организации за обмяна на опит в областта на образованието, развитието на спорта, повишаване на осведомеността и насърчаване на физическата активност, подобряваща здравето;
– Развитие на спортна дейност в унисон с основните ценности на спорта, залегнали в Олимпийската харта и Олимпийското движение.

Ето какво споделят от СК Фар и конкретно относно проекта „Здравословен и социален спорт“:

Нашето проектно предложение е в отговор на задълбочаващите се проблеми, свързани със здравословното състояние сред младежта. Ние сме организация, която е пряко ангажирана с младите – техния живот, развитие, среда и реализация и сме обезпокоени от тенденциите, които наблюдаваме. Младежите, с които имаме досег, са на възраст между 15 и 29 години и това, което можем да обобщим при опита ни с тях е притеснително. Статистика, с която работим, допълва нашето впечатление. Данните, върху които стъпват нашите наблюдения, се основават на години опит в сферата на спорта и младежите, както и официална статистика от България, която показва, че в България има един от най-малките проценти на физически активни младежи:

Основната цел на проекта е насочена към създаване на устойчив модел и условия за изграждане на социално-отговорно поведение чрез насърчаване на здравословния начин на живот. Фокус е и въздействие и промяна на поведенческите модели на младите хора относно здравето, спорта, физическата активност и ролята в обществото. Проектът има насока и цел да достигне до голям брой младежи в неравностойно положение, които са уязвима целева група и чувствителни в още по-голяма степен към негативните въздействия и тенденции.

Подцели на проекта:

• Изграждане на умения за социално-отговорно поведение и градивност в изборите относно личната роля на всеки посредством физическа дейност.
• Надграждане на ключови компетенции за практикуване на различни физически дейности, правилно и здравословно хранене и развитие на физически и психически качества.
• Представяне на позитивен личен пример, свързан с положителен модел на поведение сред младите и специфично – сред младежи в неравностойно положение.
• Създаване на среда за взаимодействие и обмяна на добри практики (networking) между младежи в различни градове.
• Повишаване личните умения за анализ на информация и взаимо-себепомощ във връзка с негативни тенденции сред младежите.
• Представяне на различни форми на физическа активност, включително и такива сред природата, които да позволят развитие на умения без да типизират модела на изпълнение (само в затворена среда, само на открито, само в зала и т.н.)
• Създаване на обучителни ресурси, които да са широко достъпни и безплатни и да позволят да се надградят умения в различни среди.
• Повишаване на социалното включване и интеграция на младежи в неравностойно положение в различни дейности, включително тренировъчни, спортни, обучения като форма за превенция на негативните тенденции и промяна на модела на поведение.

ТУК от СК Фар (във Фейсбук страницата си) обявиха и програмата за семинара:

? Представяме ви програмата на Практически семинар „Здравословен спорт“ София:

➡️ Понеделник (19/07)
? 15:00 – 15:30 – Откриване и представяне на клуба
?15:30 – 16:30 – Как да структурираме храненето си / Разговор за планини и приключения Ком-Емине
? 16:30 – 17:00 – Пауза
? 17:00 – 18:00 – Дискусия свободна тема
? 18:00 – 19:00 – Мартин Механджиев, председател на Национална аматьорска лига по баскетбол

➡️ Вторник (20/07)
? 15:00 – 16:30 – Радослав Рангелов, Motivity
? 16:30 – 17:45 – Ася Чакърова и Емил Кръстев
? 17:45 – 18:30 – Вероника Денева, Fit Girls

➡️ Сряда (21/07)
? 15:00 – 16:00 – Теодора Кирилова, Muay Thai
? 16:00 – 17:00 – Mихаил Дадов, Fitness & Survival
? 17:00 – 18:00 – Ангел Караиванов, SC Martial Animals
? 18:00 – 19:00 – Волейболен клуб ТЕТЕВЕН /to be confirmed/

Мартин Механджиев посети семинара заедно с Марин Механджиев, като интересът към лекцията им беше огромен, а те включиха активно в нея и всички присъстващи младежи.

От НАЛБ благодарим за интереса и вниманието към дейността ни, благодарим и за демонстрираното уважение към Мартин Механджиев и Марин Механджиев!