НАЛБ: Race to the MVP – кой и защо?

847

КонкуренцияУбийствена конкуренция. Много силни отбори. Невероятно качествени състезатели. Убийствена конкуренция.

Това е първата подобна статия в историята на НАЛБ, но имайки предвид нивото на участниците, е напълно възможно да се превърне в традиция.

Държа да отбележа, че тази статия отразява мнението на баскетболния фен Мартин Механджиев, който не е пропуснал нито един мач от сезона до момента в НАЛБ. С удоволствие бихме публикували подобни анализи на всички, които имат необходимото наблюдение.

Критериите, които използвам за направата на класацията:

1. Класиране на отбора в момента
2. Роля на конкретния състезател в отбора
3. Статистика на състезателя

А ето го и моят топ 5:

Стефан Тодоров Георгиев - 201405791. Стефан Георгиев (Олд Старс 22). След като през изминалия сезон Торо спечели исторически требъл с Левски, сега той е изцяло отдаден на новия си отбор. Нещо повече, заради ангажиментите си към Олд Старс 22, той отказа да стане част от коментаторския екип на БНТ, а също така отклони и покана на Левски да се завърне в отбора. Отборът на Олд Старс 22 се намира на четвърто място във временното класиране в група А, като по всяка вероятност ще завърши на пето. Ролята на Стефан Георгиев в тима дори е излишно да бъде коментирана. Той вкарва по 32.8 точки средно на мач и овладява по 19.2 борби. Процентът му при стрелбата за 2 точки е над 73. Среден коефициент от над 55. Опитът и класата на Торо се оказват непреодолими за много противници.

Христо Румянов Гатев - 201302972. Христо Гатев (Олд Таймърс). Рекордьорът по точки и борби в НАЛБ прави невероятен сезон, като постоянно доказва уменията и лидерските си качества. Отборът на Олд Таймърс има само 1 загуба до момента в група Б, а на тима му предстоят 2 мача – срещу София Булс и НСА. При победа в първия, вторият ще реши крайното класиране в групата, тъй като отборът на НСА също има 1 загуба. При победа на Олд Таймърс, именно „Старовремците“ ще завършат на първо място в групата, а при победа на НСА, най-вероятно Олд Таймърс ще завърши на трето място (в случай, че София Суперсоникс не сбърка срещу Блейдс). За Гатев каквото и да кажем ще е малко. Намиращият се в чудесна баскетболна възраст 29-годишен Христо Гатев вкарва средно по 29.8 точки на мач, овладява по 8.3 борби и прави по 5.5 асистенции. За 2 точки процентът му на успеваемост е над 60. Често е пазен от няколко противникови състезатели. Често безуспешно.

Ивайло Иванов Константинов - 201406373. Ивайло Константинов (Брикс). Брикс е единственият отбор в мъжкото първенство на НАЛБ, който няма загуба. Въпреки че Константинов до момента не е спечелил нито една индивидуална награда в НАЛБ (което се дължи главно на сериозните разлики, с които отборът му побеждава в голяма част от случаите), той безспорно е лидерът на Брикс. Преди да се контузи в мача на Брикс срещу Хелга, Александър Иванов правеше невероятен сезон, като дори зае мястото на Брикс в Мача на звездите, с което Константинов остана извън срещата. При такава доминация на тима и тези лидерски качества на Константинов, той няма как да не бъде част от класацията. 19.6 точки, 9.1 борби и 8.6 асистенции средно на мач. Стрелба за 2 точки – почти 70%. Стрелба за 3 – почти 50%. Константинов е лидер по асистенции през сезона в НАЛБ.

Христо Цветиев Цеков - 201403124. Христо Цеков (Ботев 2012). Най-полезният състезател за Януари при мъжете и най-полезният състезател в турнира за купата на НАЛБ за сезон 2013/2014. Цеков играе впечатляващо през настоящата кампания. Отборът му има само една загуба – от Кучетата от Младост, но му предстоят 2 тежки мача – с Хелга и Брикс. И макар че звездата на отбора на хартия вече безспорно е Георги Давидов, Давидов все още не е взел участие в нито една среща. Христо Цеков пропусна Мача на звездите, тъй като съотборникът му Цветан Георгиев зае мястото на Ботев 2012. През 2015 година Христо Цеков прави все по-силни мачове и неслучайно се придвижи до третата позиция за най-висок общ коефициент в НАЛБ (след Стефан Георгиев и Христо Гатев). Изключителен борец, Цеков записва средни показатели от 21.7 точки, 12.6 борби, 3.3 асистенции, 2.8 откраднати топки и 2.0 чадъра средно на мач.

Хрисимир Василев Димитров - 201403735. Хрисимир Димитров (София Суперсоникс). Отборът на София Суперсоникс има 2 загуби в група Б и най-вероятно ще завърши в топ 3 в групата. Безспорният лидер на отбора е дългогодишният национален състезател Хрисимир Димитров. За разлика от Торо, Хриси Димитров рядко блести, но когато се налага, взима нещата в свои ръце. Логично, всички съперници отделят най-много внимание именно на Димитров. Той обаче демонстрира изключително доверие на съотборниците си, не се колебае да подава и за 13 мача аз поне не съм го чул да се скара на свой съотборник. „Абсолютен професионалист“ вероятно би звучало съвсем на място. Хрисимир Димитров вкарва по 19.3 точки, овладява по 9.4 борби и прави по 2.9 асистенции средно на мач.

Състезателите, които биха допълнили моя топ 10, са:

Топ 10

6. Димитър Търпанов (НСА). Няколко са състезателите в НСА, които обаче могат да поемат диригентската палка. Постоянството на Търпанов му дава предимство пред останалите.

7. Ивайло Василев (Найки). Той обаче пропусна цели 5 мача от редовния сезон на своя тим.

8. Калоян Николов (Норт Уест). Колебливата му игра в началото на сезона и натрупаните загуби от тима му не ми дават право да го поставя на по-предно място.

9. Георги Гулабчев (Политехника). Отборът на Политехника има още 3 мача, а при добра игра на Гулабчев, името му съвсем спокойно може да се придвижи нагоре.

10. Александър Гогов (Хелга). Невероятно силно начало на сезона, но постепенно формата на Гогов спадна. Имайки предвид факта, че Хелга има само 1 загуба и въпреки че тимът се слави с добра отборна игра, логично е състезател от Хелга да фигурира в топ 10.

Имената на Николай Мораров (Спортни Настилки-Зуум Дизайн), Иван Ненчев (Кучетата от Младост), Валери Ассев (София Лайънс), Цветан Георгиев (Ботев 2012), Николай Рътаров (Самел-90), Александър Иванов (Брикс), Цветан Стоилов (НСА), Джордже Даскалович (Лъвовете), Станислав Иванов (Блейдс) и Любомир Александров (Мешетата) допълват моя топ 20.

Отново повтарям, че анализът ми по никакъв начин няма да повлияе на крайното решение, тъй като си има процедура, според която се избира най-полезният състезател на редовния сезон, описана преди началото на редовния сезон. Целта на статията е да даде начало на подобни размишления от страна на участници и хора около НАЛБ. Надявам се и че никой няма да бъде засегнат.

Своите анализи можете да изпращате като лично съобщение в страницата на НАЛБ във Фейсбук или използвайки някой от методите, посочени в секцията с контакти.

Не пропускайте да ни следите и във Фейсбукhttps://www.facebook.com/NALB.BG