Нестор Несторов: Благодарение на НАЛБ отново се отдадох на баскетбола

1417

Нестор НесторовПрез месец Май 2017 година отпаднаха още отбори в плейофната фаза на първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол в София сезон 2016/2017. ТУК можете да откриете повече информация по въпроса.

Потърсихме Нестор Несторов от отбора на Олд Старс 22 и го помолихме да ни отговори на няколко въпроса.

Отборът на Олд Старс 22 завърши на шесто място в редовния сезон в първа дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол в София. В първия кръг от плейофите тимът се наложи с 2:0 победи над Рейнджърс, но в четвъртфиналната фаза отпадна с 0:2 от Норт Уест. Сребърните медалисти от сезон 2015/2016 изиграха доста колеблив първи полусезон, завършвайки първата половина на шампионата на последното дванадесето място, но след много силен втори полусезон, тимът разкри истинския си потенциал и успя да се изкачи до шестото място. Въпреки това обаче от Олд Старс 22 не успяха да надградят върховото си постижение от предходния сезон, отпадайки на четвъртфинал. Все пак трябва да признаем, че доста състезатели от Олд Старс 22 направиха невероятно впечатление в течение на целия сезон, а един от тях несъмнено е Нестор Несторов, който заслужено стигна и до приза за най-полезен състезател на кръга. Несторов демонстрира и изключителни лидерски качества, а освен с незаменимото си присъствие на терена, той допринася за благото на тима по чудесен начин и в организационен план. Още един мотив да очакваме нов възход за Олд Старс 22.

Всички интервюта след края на сезон 2016/2017 в първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол в София (а и не само) могат да бъдат открити ТУК.

На вашето внимание представяме пълното интервю с Нестор Несторов:

Олд Старс 22Здравей, наскоро завърши участието на Олд Старс 22 в първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол в София за сезон 2016/2017. През този сезон отборите в София наброяват 40 и са разделени в 3 дивизии. Как видя ти сезона – и като участник, и като наблюдател?

Нестор Несторов: Първенството през този сезон определено е на високо ниво. Ще споделя наблюденията си основно за първа дивизия, където участва нашият отбор и имам преки впечатления. Мисля, че през изминалия сезон силите на отборите се поизравниха. Класирането от редовния сезон доказва това твърдение, като то показва голям брой отбори със сходни резултати в края на сезона. Този факт има едно основно предимство – че се получават интересни мачове на високо ниво, в които победителят не се знае до последния момент. И като наблюдател, и като състезател мога да кажа, че това е голям плюс, защото мачове с разлика от 30-40 точки не представляват интерес за никого.

Нестор НесторовОтборът на Олд Старс 22 изигра третия си сезон в НАЛБ. През миналия сезон завършихте със сребърните медали. Започнахте сезон 2016/2017 по-колебливо и на полусезона дори заемахте последното място, но демонстрирахте страхотна игра през втория полусезон, достигайки до шестото място. Може би до известна степен дори можем да говорим за сериозно обновяване на състава и може би дадохте началото на новото лице на Олд Старс 22. А както знаем всяко начало е трудно. Удовлетворен ли си от настоящия сезон, особено имайки предвид всички контузии и отсъствия на ключови състезатели?

Нестор Несторов: Да, изиграхме много добър предишен сезон и стигнахме до финал. Но тази кампания протече наистина в две различни светлини за нас. През първия полусезон имахме сериозни кадрови проблеми. Нямаше мач, в който да не липсват ключови фигури. А конкуренцията в първа дивизия е сериозна и шансовете за успех спадат драстично при непълен състав. През втория полусезон след завръщането на важни играчи, като например Стефан Георгиев, отборът показа друго лице. Не успяхме да продължим в надпреварата до края и затова не съм удовлетворен, но ще си направим изводите и ще се опитаме да поправим грешките за следващия сезон. Все пак не става въпрос за професионален отбор. Смисълът е да изпитваме удовлетворение от играта и всеки от нас по приятен за себе си и останалите начин да допринася за успехите на отбора.

Ти си ангажиран организационно с отбора на Олд Старс 22, а си и един от лидерите на тима на терена. Какви усилия ти коства организацията на тима и през какви трудности преминахте през настоящия сезон?

Нестор Несторов: Не разглеждам ангажимента с организацията като задължение, а по-скоро като приятно задължение, което правя за доброто на отбора. Отново повтарям, че трудностите бяха свързани с много отсъствия и постоянни промени в състава от мач на мач. В част от срещите бяхме с много къса скамейка, а също се случваше в определени мачове да играем без център или без гард. В такива ситуации се налагаха бързи реакции в тактическо отношение.

Нестор НесторовКой е твоят фаворит за титлата в първа дивизия през този сезон? А в другите дивизии?

Нестор Несторов: Аз мисля, че класирането отразява обективно протичането на сезона. Очаквам финал между Брикс и Олд Таймърс, като фаворит за мен е Брикс на база опитните състезатели и визитката на отбора. Нека се получат интересни и оспорвани полуфинални и финални серии и най-заслужилият отбор да победи.

Вече сте заявили участие в първенството на НАЛБ и през сезон 2017/2018. Какви са плановете ви? Какви са новите амбиции?

Нестор Несторов: Както споменах, ще направим анализ на изтеклия сезон и ще преценим какви промени да предприемем. Ще търсим оптимален баланс между опитни състезатели и качествени млади играчи. Освен спортните цели, където амбициите са ни високи, е важна атмосферата в отбора. Участвайки специално в аматьорска лига трябва всеки играч да се чувства комфортно и да цари уважение между съотборници и противници на терена.

Нестор НесторовКакто споменахме отборът на Олд Старс 22 изигра третия си сезон в НАЛБ. А ти – своя втори. Какво смяташ за организацията в НАЛБ от първо лице и за развитието й през годините?

Нестор Несторов: Според мен са много малко спортните инициативи в България, в които участват над 40 отбора /над 500 състезатели/ и се провеждат над 1000 срещи на сезон. Адмирирам ви за волята и положените усилия за безупречна организация. Благодарение на този формат имаме възможността да съчетаваме служебните си ангажименти с активния и здравословен начин на живот. Аз лично не бях стъпвал в залата над 5 години и благодарение на НАЛБ отново се отдадох на баскетбола в свободното си време.

Напоследък хвърляме все повече усилия за богатата база от данни – подробна визитка на всеки един състезател, всеки един отбор, пълна и ясна информация в сайта, все по-качествени снимкови и видео материали. Какви перспективи виждаш пред НАЛБ?

Нестор Несторов: Мисля, че за аматьорско ниво информацията, статистиката и отразяването на срещите са повече от достатъчни. Не мисля, че в това отношение трябва да бъдат правени корекции и ви пожелавам да задържите това ниво и за напред.

Нестор НесторовМоже би тук е моментът да споменем и че почти всички отбори, които участват в НАЛБ през сезон 2016/2017 вече официално са заявили желанието и намерението си да участват в НАЛБ и през следващия сезон. Какво означава това според теб? Какво би казал на тези, които се чудят дали да участват в НАЛБ?

Нестор Несторов: Бих им казал изобщо да не се чудят! Супер е!

Ще видим ли Олд Старс 22 в турнира за купата на НАЛБ за сезон 2016/2017 или да ви очакваме директно през сезон 2017/2018?

Нестор Несторов: Няма да успеем да се включим в турнира за купата на НАЛБ, защото голяма част от състезателите са ангажирани през летните месеци. Предполагам, че ще са на индивидуална програма и ще се готвят за новия сезон на НАЛБ. 🙂

Нестор Несторов и Марин МеханджиевБлагодарим много! Пожелаваме успех на теб и на целия ти отбор! Поздравяваме ви за характера, който демонстрирахте по време на целия сезон! Благодарим за сериозното отношение и се радваме, че сте част от НАЛБ!

Нестор Несторов: Благодаря ви! Пожелавам ви успешен завършек на първенството, пълноценна заслужена почивка през летните месеци и все същото желание и мотивация за следващия сезон на НАЛБ!