Никифор Анастасов: Всичко в НАЛБ е стриктно и изрядно

220

Ръководителят на Стражите Никифор Анастасов даде интервю за официалния сайт на НАЛБ. Неговият тим се състезава за първа година в НАЛБ, като отборът показва прогрес в представянето си през настоящия сезон и към момента заема десетото място в класирането на Четвърта дивизия с баланс от 5 победи и 14 загуби. Анастасов сподели впечатленията си от организацията в НАЛБ, разкри какви са целите на Стражите и обясни какво го мотивира да бъде ръководител.

– Разкажи ни малко повече за това как ти се включи в НАЛБ, с какво организацията те спечели и как се стигна до създаването на отбора на Стражите.

– Впечатли ме много самата инициатива на лигата. Почитател съм на баскетбола от много дълго време и ме радват подобни мероприятия, които се доближават толкова много до професионалния спорт. Винаги съм искал да бъда част от подобно състезание и за мен е истинско удоволствие да го правя в тази обстановка, която сте създали. Реших да създам отбора на Стражите, защото исках да усетя тръпката от това да ръководя състав и да мога да организирам група от стабилни и целеустремени момчета, с които да завладяваме паркета заедно. Знаех, че ще има трудности и че пътят ще бъде тежък, но целта ми беше с хората около мен да можем да се подкрепяме и да вървим напред като сплотен колектив.

– Отборът на Стражите играе своя първи сезон в НАЛБ, но обикновено първата година след създаването на отбор е динамична и изпълнена с различни препятствия, имайки предвид, че с част от хората тепърва се запознавате (немалка част от играчите бяха селектирани и от драфта). Какво би споделил за пътя, който извървяхте дотук и какво би казал на тези, които тепърва обмислят да създават свой отбор?

– Определено всичко се случва твърде динамично и напрегнато на моменти, но това е част от играта, пътят на един състав, за да потръгне „от нулата“ винаги ще е такъв, особено когато хората тепърва трябва да се опознават и да се обиграват. Създаването на един отбор според мен се гради на поведение, възпитание, колективност и отдаденост. Мисля, че с промените, които се случиха при нас и силните моменти, през които минавахме, ни научиха на важни уроци и ни помогнаха определено за ситуации, в които успявахме да намерим правилното решение, било то за отиграване в мач или изговаряне на проблеми помежду ни. Доколкото до това да дам съвет на бъдещи отговорници на нови отбори мога да кажа, че силните моменти в играта доста често стресират, но в това е тръпката и удоволствието от играта. Смело напред и успех!

– Ти играеш своя втори сезон в НАЛБ и първи като ръководител на отбор. Как би оценил развитието на четвърта дивизия във времето, откогато си част от НАЛБ? Прави впечатление и че се стремиш да влагаш много енергия в организационните въпроси за отбора – имате тренировъчен процес и от организационна гледна точка винаги сте изрядни. Колко важно за теб беше да създадеш свой отбор, който да ръководиш според своите разбирания?

– По отношение на развитието на Четвърта дивизия мисля, че този сезон всички отбори са сравнително равностойни и мога да твърдя, че всеки има равен шанс за плейофи. Вече дивизиите са нормализирани и конкуренцията е доста по-справедлива отпреди. Определено ми допада развитието по този начин и ще се радвам, ако нещата продължат по същия път. На въпроса за организационния процес и за тренировките бих казал, че амбицията да работя и да играя с мотивирани хора около мен ме кара да вървя напред и да мога да искам само най-доброто за нас. Старая се да показваме положителни резултати както на мачове, така и на тренировки. Винаги съм давал 110% от това, с което се занимавам и тъй като това да съм ръководител е една моя мечта, мога смело да твърдя, че ще се боря с всички сили, за да може отборът ни да покорява всички върхове.

– Организационната дейност често се подценява, но без нея нищо от това, което се вижда не би било възможно. Това вероятно важи с пълна сила и за твоите усилия като ръководител на отбора. Каква е мотивацията ти да полагаш усилия и да инвестираш време и енергия в целия този процес?

– Определено трудностите и пречките са много, когато тръгваш да се занимаваш с толкова сериозно нещо, но това никога не ме е спирало да вървя с високо вдигната глава и да продължавам да градя това, което съм започнал. Както споменах, баскетболът е една моя страст, която не е спирала да ме кара да се чувствам ползотворно, по този начин винаги превъзмогвам всички негативи, срещу които се изправям и се старая да покажа най-доброто от себе си.

– Какви са целите пред тима през настоящия сезон и за в бъдеще?

– Целите ни ще бъдат да сме все така задружни и амбицирани. Искам да можем да се задържим като сплотен колектив и да гоним успехите заедно, защото сме гладни за съперничество. Но най-голямата ни цел е да бъдем здрави и без никакви пречки в личен план. Здравето е най-важно и искам да можем да съхраним колкото се може повече енергия за предстоящия сезон въпреки тренировъчния процес, който съм предвидил за лятото.

– Доволни ли сте от организацията на НАЛБ и кои са елементите, които би искал да отличиш специално?

– Мога да кажа, че съм изключително доволен от организационния процес, защото с всеки изминал сезон виждам колко сериозно се отнасят всички от ръководството и колко изрядно и стриктно е поведението. Впечатлен съм колко много всичко това въздейства на обстановката и когато играта е налице, винаги съм доволен от резултата как протичат мачовете. Знам, че тази работа никак не е лесна за постигане и само мога да изкажа благодарности на мениджъра Мартин Механджиев и на всички от организацията на НАЛБ за чудесното съдействие!

Теодор Ненчов и Никифор Анастасов

– Какво е твоето послание към участниците в НАЛБ?

– Посланието ми към участниците ще бъде да могат да са предпазливи и винаги да очакват неочакваното. В тази игра всичко може да се обърне в последния момент. Ще се стараем да не създаваме впечатлението, че сме лесен опонент и определено не се даваме лесно.