Николай Истатков: Организацията в НАЛБ се конкурира с професионалните лиги

254

Ръководителят на Роботите Николай Истатков даде интервю за официалния сайт на НАЛБ. Неговият тим е един от най-успешните в историята на лигата, като някои от постиженията му включват три спечелени Купи на НАЛБ и по два комплекта сребърни и бронзови медали в Първа дивизия през последните няколко години. Истатков говори за десетгодишния път на Роботите, мотивацията на тима да съществува толкова дълго време и целите, които отборът си поставя до края на настоящия сезон.

– Разкажи ни малко повече за това как ти се включи в НАЛБ, с какво организацията те спечели и съответно какво те мотивира да се отдадеш толкова силно на София Лайънс, а впоследствие и на Роботите.

Валери Ассев и Николай Истатков

– В основата на включването ми през далечната вече 2014 година (времето наистина лети) е един от най-близките и добри мои приятели – Валери Ассев-Робота. Въпреки претърпените две тежки контузии от скъсани ахилеси не се поколебах и се впуснах в баскетболното приключение със запазената марка на НАЛБ. Обективно, винаги съм харесвал организирания баскетбол и се радвам, че станах част от организация, която ми предоставя повече от отлични условия да практикувам любимата си игра.

– София Лайънс стартира участието си в НАЛБ през сезон 2013/2014. Тогава отборът играе в турнира за купата, като от сезон 2013/2014 тимът не е изпуснал нито едно издание на надпреварата. От сезон 2014/2015 София Лайънс играе неизменно и в първенството, като тимът е от няколкото, които от сезон 2015/2016 досега неизменно са част от първа дивизия. След малко ще стигнем и до многобройните успехи на отбора, но най-напред бихме искали да коментираме това постоянство и всички тези години, в които ти и отборът, който представляваш, сте част от НАЛБ. Какво ти донесе целият този път и колко беше важен за развитието на отбора?

– Като цяло съм човек, който когато се заеме с нещо, го прави пълноценно и с пределна отдаденост. НАЛБ не прави изключение и първо като състезател, после като треньор и накрая и като ръководител, се старая винаги да давам най-доброто от себе си в името на колектива и отбора. Пътят, който с множеството състезатели преминали през нашето мини общество заедно сме извървели, е изключително важен за мен, най-вече заради приятелствата и близките отношения, които се завързаха и развиха покрай отбора. Разбира се, през тези 10 години имаше и много грешки, загуби, разочарования, от които винаги съм се старал да се поучавам и да не повтарям. Никога не съм имал претенции да разбирам задълбочено от баскетбол и това често си личи по недотам адекватните ми треньорски решения (смее се).

– Имате общо 5 финала в турнира за купата на НАЛБ, като печелите 3 от тях. 3 пъти играете и в Мача за Суперкупата на НАЛБ, 2 пъти стигате до сребърните медали в първенството, 2 пъти и до бронзовите. Вероятно голямата цел продължава да бъде титлата в шампионата, но въпреки множеството успехи ти винаги си показвал, че те не са на всяка цена. Каква е истинската мотивация?

– Неведнъж съм споделял мнението си, че желанието за победа е неделима част от всеки един спорт и въпреки че сме аматьори, това важи с пълна сила и за нас. Естествено, че забавлението и положителните емоции от това да видиш стари и нови приятели на баскетболното игрище винаги е и ще бъде приоритет номер едно, но нека някой да си сложи ръка на сърцето и да бъде искрен със себе си, признавайки, че изпитва „кеф“, когато губи… Така че ние излизаме във всеки един мач с идеята да се забавляваме, да се опазим от контузии и, разбира се, да опитаме да надиграем и победим своя опонент, само и единствено със спортни прийоми и средства, но не и на всяка цена, а когато загубим – да стиснем ръцете на победителите и да ги поздравим за добрата игра. Успехите през годините естествено ни радват, но наистина не са самоцел, въпреки че чувам подобни квалификации по наш адрес, което само ме радва и значи, че си върша добре работата като треньор и ръководител (смее се).

– Организационната дейност често се подценява, но без нея нищо от това, което се вижда не би било възможно. Това вероятно важи с пълна сила и за твоите усилия като ръководител на отбора. Каква е мотивацията ти да полагаш усилия и да инвестираш време и енергия в целия този процес?

– Администрирането и организацията на отбора е нещо изключително важно за мен, затова и се старая да продължавам да отделям от свободното си време въпреки напрежението, което на моменти се поражда в личен план (смее се). Мотивацията ми идва най-вече от това, че момчетата от отбора за мен са като второ семейство и аз се чувствам отговорен към това баскетболно семейство. Всички в Роботите си помагаме всячески на и извън терена, както и изпълваме със смисъл сентенцията „НАЛБ е социален феномен!“.

– Какви са целите пред тима през настоящия сезон и за в бъдеще?

– Целта и през този сезон е да атакуваме първо топ 4 и след това да погледнем и към титлата в Първа Дивизия на НАЛБ, към която този сезон протягат ръце доста стойностни отбори, всички от които имат потенциала да я спечелят. Естествено, шампионите от последните три сезона от Титан Пропъртис са фаворит номер едно, но и Балкан Ботевград, Ероус, заедно с „новаците“ от ЛА Бейкърс и Балканъ не са изобщо за подценяване. На този етап фокусът ни е единствено и само върху първенството на НАЛБ, но същевременно се подготвяме и за традиционно силния турнир за Купата.

През сезон 2024/2025 ще продължим да бъдем част от Първа дивизия на НАЛБ и ще се постараем да запазим и евентуално да надградим нивото си – организационно и спортно-технически, което показваме през последните няколко сезона с отбора на Роботите.

– Доволни ли сте от организацията на НАЛБ и кои са елементите, които би искал да отличиш специално?

– Както споменах в началото, много харесвам и изпитвам истинско удоволствие от практикуване на организиран баскетбол, а НАЛБ определено е мястото в България, което предоставя тази възможност, като в доста отношения цялостното провеждане, организиране и отразяване на баскетболните срещи се конкурира с професионалните лиги. Поздравявам екипа ви за старанието непрекъснато да се развивате и да надграждате, като естествено трябва да спомена със задоволство значителното подобрение на видео отразяването на срещите, като съм сигурен, че няма да спрете дотук и ще продължите в същия дух.

– Какво е твоето послание към участниците в НАЛБ?

– Този сезон, а и предният за съжаление е белязан от тежки контузии в нашия отбор, така че ще си позволя да използвам възможността и да пожелая бързо възстановяване на нашия капитан Владимир Петров и на един от основните ни играчи в подкошието – Васил Костов, които се контузиха през настоящата кампания, както и на плеймейкърите ни Леон Лалов и Петър Илиев, като им кажа, че ги чакаме обратно на паркета с екипа на Роботите. В този дух на всички участници в НАЛБ желая от все сърце да са здрави, без контузии и да продължим да водим спортни битки на игрището и да бъдем приятели извън него!