Николай Кръстев: НАЛБ определено е най-добре организираната лига, а ние сме играли във всички

469

Николай Георгиев Кръстев - 20140633Продължаваме с интервютата с представители на дебютантите в Националната аматьорска лига по баскетбол.

Ред е на Брикс и Николай Кръстев. Единственият отбор във всички първенства на НАЛБ за този сезон и единственият отбор въобще в историята на НАЛБ, който не познава вкуса на поражението. Кръстев пък е ангажиран с организацията в тима. Потърсихме го, за да ни разкаже малко повече за впечатленията на Брикс от дебютния сезон на отбора в НАЛБ, както и за амбициите пред „тухлите“. Вижте какво сподели той:

НАЛБ: Здравей! Отборът на Брикс играе първия си сезон в Националната аматьорска лига по баскетбол. Какви са впечатленията ви до момента?

Николай Кръстев: Здравейте! Брикс наистина играе първи сезон в лигата, но всъщност е един от първите аматьорски отбори в София. През годините сме играли в различни първенства, даже по няколко наведнъж, но НАЛБ определено дава добра заявка да бъде най-професионално организираната надпревара досега.

НАЛБ: Какви са амбициите ви за класиране през настоящия сезон?

Николай Кръстев: Ако познавате историята на отбора няма да се изненадате, че всеки резултат различен от титла би бил считан за неуспех. През годините сме печелили неколкократно всички първенства и тази купа е единствената, която ни липсва. Смятаме, че имаме сили за нова титла. Има отбори, които ще са сериозна конкуренция, но вярваме, че ще се справим.

БриксНАЛБ: Любов към играта ли е основната ви мотивация да сте част от цялата инициатива?

Николай Кръстев: Определено да. Тези турнири изискват истинско раздаване. Създаване на организация, тренировки, мотивация, както и поддържане на ниво в различните по трудност мачове. Всяка година се опитваме да добавим нови момчета в състава, защото след толкова години в аматьорските турнири всеки отбор има нужда от обновяване. Това, което ни събира всяка седмица, определено е любовта към играта и спортният хъс на момчетата.

НАЛБ: А каква е твоята лична мотивация да се ангажираш организационно с тима?

Николай Кръстев: Баскетболът ме зарежда. Това е и мотивацията на останалите момчета. Независимо какво работиш, какви проблеми срещаш в ежедневието си, когато отидеш в залата и топката е хвърлена, всичко друго остава на заден план. Хората се сплотяват с едната цел да се забавляват и да победят. В личен план, за жалост, след няколко контузии и невъзможност за добър спортно-възстановителен режим начинът ми да бъда близо до спорта е като изпълнявам треньорска и организационна дейност.

НАЛБ: Какво смяташ за организацията в НАЛБ?

Николай Кръстев: Това определено е най-добре организираната лига, а ние сме играли във всичките до момента. Вижда се, че има екип, който се старае и с времето нещата ще стават още по-подредени.

НАЛБ: Има ли нещо, което смяташ, че е добре да се промени в НАЛБ?

Николай Кръстев: Смятам, че е хубаво отборите да се групират по сила, защото не само при нас, но и в другите отбори има бивши професионалисти, национални състезатели от различните възрасти. Много от мачовете на няколкото по-силни отбора се решават с 20-30-40 точки преднина. Това не е добре нито за победителите, нито за победените, а още по-малко за публиката. Всеки идва да играе, да се радва на спорта, но всеки има различни възможности. Няма никакво забавление в това да срещнеш отбор с петица от бивши професионалисти и да загубиш с огромна разлика. Обратното важи с пълна сила. Това демотивира и отказва по-слабите отбори, а смисълът е всички да се забавляват.

НАЛБ: Смяташ ли, че НАЛБ може да постигне една от основните си цели, а именно обединение на хората, които истински обичат баскетбола?

Николай Кръстев: НАЛБ е единственото първенство в София тази година и съумя да събере всички отбори накуп. Ако се подходи правилно, няма причина да има повече от една лига. Играли сме в 2 турнира за един сезон. Това са 48 мача и с отбора се шегувахме, че играем повече от професионалната А група. Имахме шанса да спечелим всичките от тях, но един турнир е абсолютно достатъчен, стига да е добре организиран, да се играе в добри зали и с добри рефери. Хората биха се радвали, ако могат да срещнат всичките си баскетболни приятели на едно място, а не всеки да участва в различни първенства.

Николай КръстевНАЛБ: Какви перспективи виждаш пред каузата на НАЛБ?

Николай Кръстев: Естественото развитие според мен трябва да доведе до национален турнир в края на годината. Шампионите от различните градове да се срещат и да определят най-добрия. В глобален мащаб има редица международни аматьорски турнири, където най-добрият български отбор може да се срещне с други отбори на по-голяма сцена. За това разбира се се изисква освен добра координация, и спонсори.

НАЛБ: Благодарим много! Успех на теб и на целия ти отбор през настоящия сезон!

Николай Кръстев: Благодаря, желая успех на първенството, както и на всички отбори в него.

Благодарности на Николай Кръстев за отличната оценка за работата ни! Тя може единствено да ни мотивира да продължаваме в същия дух и да подобряваме абсолютно всичко. Пожелаваме успех както на Кръстев, така и на всички негови съотборници, а и на отбора на Брикс като цяло!