Николай Николов: Искаме да повторим шампионската титла от миналия сезон

954

Ръководителят на София Армада Николай Николов даде интервю за официалния сайт на НАЛБ след края на първия полусезон в първенството. София Армада завърши първия полусезон на първото място в класирането на Четвърта дивизия с баланс от 12 победи и 1 загуба. Ето какво каза Николов относно представянето на тима си, бъдещите цели и организацията на мероприятията в НАЛБ:

– В разгара на сезона сме. Доволен ли си от представянето на отбора си до момента в кампанията?

– Няма как да не бъда доволен. Както знаете, шампионският отбор на Армада от миналия сезон започна настоящия сезон 2022/2023 в НАЛБ с два отбора – Армада с ръководител Теодор Илиев в Трета дивизия и София Армада в Четвърта дивизия с ръководител в мое лице. Миналата година, когато бях ръководител на Армада, завършихме първия полусезон с 3 загуби и бяхме втори във временното класиране, което за отбор-дебютант си беше направо страхотно. Не вярвах, че това постижение може да бъде подобрено, но ето, че година номер 2 като ръководител в лигата отборът, който имам удоволствието да ръководя, е номер 1 във временното класиране и то само с една-единствена загуба. Искам да отбележа, че когато използвам думата „удоволствие“ това не е просто израз, а самата истина!

Иван Иванов

Мисля, че наистина успяхме да достигнем перфектността! Имаме достатъчно „огнева“ мощ в лицето на двама от топреализаторите ни. Иван Иванов просто не може да пропусне от тройката (първи по отбелязани тройки в дивизията е), но това не му пречи да бъде още по-опасен и от зоната за две точки! Веселин Добрев, когото чувствам като по-малък брат и когото някога учех как да играе баскетбол, от години вече ме е задминал. Играта му процъфтява, когато е с екипа на „танкистите“, има пълната свобода да прави каквото си поиска с топката и той наистина прави магия с нея!

Кулите близнаци са невероятно попадение. С Владимир Гулев и Иля Игнатов сме сигурни, че собственият ни кош е в безопасност. Статистическите им показатели от мачовете са меко казано впечатляващи – всеки път по над 20 овладени борби, по над 5-6 чадъра на мач, но ако ги изпуснеш в нападение като нищо отбелязват и по 20 точки.

Георги Лазев

Пейката ни също не е за подценяване. Никой не може да догони на терена Светломир Рангелов, Георги Лазев и Александър Хаджиев – те са причината да сме на водещо място по отбелязани точки на бърза атака.

Имаме и ветеранско присъствие в лицето на Боби Борисов, Бранимир Цветков, Аксел Ферзуев, Григор Гигов и, разбира се, в мое лице – все още има какво да дадем на играта и имаме някой друг скрит коз в ръкава.

Има още един човек, когото с нетърпение очакваме да облече екипа на „танкистите“ и се надяваме да го видим в игра поне за един мач през настоящия сезон и това е собственикът на отбора – Иван Таков. Благодаря му за цялата подкрепа, която ни оказва и му благодаря, че ми гласува доверие да ръководя отбора!

– Какви са целите пред тима ви до края на сезона?

Владимир Гулев

– Искаме да стигнем до края. Искаме да повторим шампионската титла от миналия сезон! Направихме внимателен анализ на всичките ни 13 мача. В загубата ни от Хюстън Бъкетс в третата минута Владо беше дисквалифициран и така той не можа да играе в срещата, малко по-късно реферите изгониха Иля и Иван, а Весо се контузи.

Затова се погрижихме на полусезона да привлечем още един великан в отбора в лицето на Георги Кръстев. Кръстев вече показа на какво е способен и в нападение, и в защита във втория мач с Надежда Хендикапс, и то само за 15 минути игрово време.

Тежки мачове имахме и срещу отборите на Хобитите и „Черните мамби“ – предимно млади и много бързи момчета. Затова подсилихме бързината си с трансфер от „Фантомите“ в лицето на адаша Ники Николов. Момчето просто не може да спре да тича и те „заключва“ навсякъде по игрището.

От гореспоменатите отбори, които представляваха проблем за нас не изключвам и ветеранските отбори на Движи Се-Проензи и Бом Бок 2. Опитът в години, който имат тези два отбора, въобще не е за пренебрегване и показателен за това е балансът от победи-загуби, който имат. Отборът на Т.Н.С.-Ентъртейнмънт също не е за подценяване и трябва да се внимава с него.

Много приятно впечатление ми направиха от Надежда Хендикапс с желанието и енергията, които дават всеки път играчите и техните фенове. Въпреки че не са с положителен баланс в класирането и в последния ни мач срещу тях победихме с доста голяма разлика, агитката им до последно ги подкрепяше. Поздравления и нека да продължават в същия дух!

– Доволни ли сте от организацията в НАЛБ – както от непосредствената организация на мероприятията, така и от всички детайли, които вече са се превърнали в неизменна част от НАЛБ? Има ли елемент, който би искал да отбележиш специално?

– Засега всичко върви супер! Няма прекъсвания заради COVID-19 или грипна епидемия, което наистина е добре – дано сме се отървали най-накрая. Залата, в която играем – „Уинбет Арена“, е повече от прекрасна, съблекалните и душовете са достатъчно просторни (играчите от минали години ще ме разберат какво имам предвид).

Винаги сме доволни, когато съдиите Марин Механджиев и Боян Алексиев ръководят мачовете ни – може да са строги, но са справедливи. И забелязвам как покрай тях се учат и по-младите съдии, с което, разбира се, нивото става все по-добро.

Видео повторенията са добър акцент към играта и съм ги използвал няколко пъти, като са ни спечелвали спорни топки. Знам, че ръководството на НАЛБ работи и по отношение на подобряване на качеството на видеото, като се надявам от следващия сезон да има развръзка в тази насока.

Ще ми се да се завърнат „Мача на звездите“, конкурсите по забивки и стрелба от тройката.

Последното ми притеснение е да не се разпадат отбори по средата на сезона, защото това може да обърка доста нещата в съответната дивизия.

Когато си се захванал с нещо, е хубаво да го докараш докрай, независимо какви ще са резултатите – дал си дума, дръж си на нея! Казвам го като човек, който някога беше част от отбор с 50 поредни загуби, но за тази история може да прочетете в предишното ми интервю (смее се).

– Какво си пожелавате за новата година?

– Когато зададат такъв въпрос на всяка една „миска“, тя отговаря със „световен мир“ (смее се).

Но защо пък да не го използвам и аз, нека годината ни бъде мирна и добра! Преди всичко пожелавам здраве на всички замесени с НАЛБ и техните семейства, роднини и приятели! Пожелавам всичките цели, които сте си поставили в личен и професионален план, да се сбъднат! И нека наистина бъдем по-добри хора, като общество се нуждаем от това – да сме по-добри един с друг!

– Какви са плановете за развитие на отбора? Макар и все още да е далече, какво да очакваме от тима ви през сезон 2023/2024?

– Не е хубаво да слагаме каруцата пред коня, за момента съм съсредоточен върху това как ще завършим настоящия сезон и желанието ми е да го завършим успешно – дали това ще стане, времето ще покаже. Пред мен лично се очертава тежка година – знаете, че съм общински съветник втори мандат, а годината е изборна и общо взето цялото ми време ще е погълнато от изборите и процесите в Столична община.

Има обаче индикатори, че марката „Армада“ може да се развива много. Освен че се предава от уста на уста, немалко хора са ми писали и във Фейсбук страницата на „Армада Баскетбол“, и в Инстаграм канала с желание да станат „танкисти“. Кой знае каква изненада можем да поднесем за следващия сезон.